Ia urma banilor inteligenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ia urma banilor inteligenţi

Dacă vrei în portofoliu şi alte acţiuni decât clasicele SIF-uri, companii energetice sau bănci, primul lucru pe care-l poţi face este să arunci o privire în portofoliile fondurilor de investiţii.

Fie că sunt fonduri româneşti, fie că sunt jucători străini, prezenţa lor în acţionariatul unei companii, poate fi un semn de încredere în perspectiva respectivelor societăţi.

Marii jucători instituţionali iau de regulă deciziile în urma unor analize temeinice, pe care puţini investitori mici le pot face, fie că este vorba de plasamente pur speculative, fie că au în vedere construirea în timp a unei poziţii.

Pe lângă BRD ( Banca Română de Dezvoltare Societe Generale) şi TLV (Banca Tranilvania)  sau Petrom, Transgaz şi Transelectrica, prin portofoliile jucătorilor sofisticaţi au trecut şi companii precum CMP (Compa Sibiu), SNO (Şantierul Naval Orşova)  sau TBM (Turbomecanica), sau societăţi mai puţin lichide precum FOND (Forconcid Râmnicu Vâlcea), BUCV (Bucur SA)  sau MOIB (Moara Cibin Sibiu).

Dincolo de oportunităţile pe care le puteţi descoperi în portofoliile unor astfel de jucători este mai important să identificaţi la timp direcţia în care aceştia se miscă. Şi cum pe Bursa de la Bucureşti, banii inteligenţi sunt în cea mai mare masură banii nerezidenţilor, poziţia netă a acestora este un indicator de care trebuie să ţineţi cont.

Iar vestea bună este că, spre deosebire de prima parte a anului, în trimestrele II şi III, investitorii nerezidenţi sunt cumpărători neţi cu peste 23 de milioane de euro. Mai puţini, şi mai discreţi decât în perioada de vîrf a pieţei, din 2006-2007, investitorii nerezidenţi dau în continuare tonul la Bucureşti.

Tras în sus de achiziţiile făcute de străini, în perioada aprilie-septembrie 2009, indicele BET aproape că şi-a dublat valoarea, de la 2000 la circa 4000 de puncte.