Economia britanică ar urma să reducă decalajul PIB-ului față de Germania până în 2038

0
Publicat:

Potrivit noilor previziuni pe termen lung, Marea Britanie va fi cea mai performantă economie majoră a Europei în următorii 15 ani, reducând decalajul față de Germania și extinzându-și avansul față de Franța.

Economia britanică ar urma să reducă decalajul PIB-ului față de Germania până în 2038

Centrul de cercetare economică și de afaceri a prezis că, în Marea Britanie, creșterea PIB-ului se va situa între 1,6% și 1,8% în perioada de până în 2038, ceea ce o va ajuta să își păstreze poziția de a șasea economie a lumii.

Prognozele publicate marți prevăd că Marea Britanie va scăpa de o stare de slăbiciune economică care durează de ani de zile și care a fost definită de Brexit și de o serie de șocuri, printre care pandemia și inflația în creștere.

Economia Marii Britanii a fost îngreunată de creșterea anemică a productivității de la criza financiară încoace, iar în ultimii ani au apărut și probleme legate de oferta de forță de muncă. Aceasta a determinat Banca Angliei să adopte o viziune mai pesimistă asupra perspectivelor de creștere ale Regatului Unit în următorii ani.

Conform clasamentului economic mondial pe termen lung al CEBR, se așteaptă ca Regatul Unit să crească mai rapid decât toate cele patru mari economii din zona euro - Franța, Germania, Italia și Spania - dar nu la fel de rapid ca SUA.

Fundamentele economiei britanice sunt încă foarte puternice”, a declarat Pushpin Singh, economist senior la CEBR. „Statutul Londrei ca centru de servicii financiare și de consultanță care dăinuie, împreună cu puterea mai largă a sectorului serviciilor din Marea Britanie, vor impulsiona creșterea economică a Regatului Unit”.

El a spus că impactul economic al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană „fie a fost exagerat, fie nu a fost încă explorat suficient”.

Compania de consultanță economică se așteaptă ca China să depășească SUA ca cea mai mare economie mondială în 2037, cu o dublare a PIB-ului mondial determinată de faptul că economiile în curs de dezvoltare vor recupera decalajul față de cele avansate.

Până în 2038, Italia va ieși din primele 10 economii ale lumii după mărime, fiind înlocuită de Coreea de Sud. SUA și Germania vor coborî în clasament, în timp ce India și Brazilia - două economii în curs de dezvoltare cu populații mari - vor crește în top 10.

Potrivit lui Singh, Franța va avea performanțe inferioare celor ale Marii Britanii, în special din cauza sectorului public extins și a nivelului ridicat de impozitare, în timp ce încetinirea producției din Germania va ajuta Marea Britanie să reducă decalajul.