Dezbateri aprinse pe comisioanele bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor nu au reuşit să ajungă ieri la un consens pe tema comisioanelor reglementate de Ordonanţa 50/2010. Discuţiile pe Ordonanţa creditelor s-au blocat din nou ieri în Comisia de Buget-Finanţe. De data aceasta, miza a fost una mult mai mare: comisioanele percepute de bănci.

După ce membrii Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor au reuşit să dezbată miercuri doar câteva amendamente aduse Ordonanţei 50/2010 pe problemele de formă, ieri, discuţiile s-au mutat pe aspecte de fond. Numai că dezbaterile nu au dus la un consens între grupurile parlamentare, bancheri şi grupurile de clienţi. Iar asta pentru că miza este una mult mai mare: comisioanele bancare.

Sintagma „majorarea unilaterală de către creditor" propusă să fie introdusă la articolul 35, litera a, ce interzice majorarea comisioanelor, a stârnit ample controverse. În timp ce bancherii au adus argumente că, fără sintagma „unilaterală", procesul de restructurare al creditelor ar deveni imposibil, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor (ANPC) şi cei ai grupurilor de clienţi au susţinut că aceasta este o portiţă pentru creşterea costurilor. „Vom da posibilitatea băncilor să majoreze costurile. Îi prezintă clientului un act adiţional, pe care acesta îl semnează fără să-şi dea seama", a susţinut Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

Citiţi şi:

BNR propune ca Protecţia Consumatorilor să nu poată suspenda activitatea unei bănci

Alţi paşi de melc pe Ordonanţa creditelor

Oana Petrescu, vicepreşedinte pe retail în cadrul BCR, a explicat că băncile sunt instituţii onorabile şi nu vor profita de acest aspect, însă afirmaţia ei a atras o serie de critici din partea deputaţilor. „Vă dau un exemplu: BRD a adus 28% din profitul Societe Generale (n.r. - banca-mamă). Asta este onorabilitate?", a reacţionat democrat-liberalul Constantin Dascălu. Şi Viorel Ştefan (PSD), şeful Comisiei, a ţinut să-i răspundă vicepreşedintelui BCR că realitatea contrazice faptul că băncile sunt instituţii onorabile. Discuţiile pe tema comisioanelor s-au prelungit mai bine de două ore, deşi absenţa deputaţilor a dus la neîntrunirea cvorumului, iar amandamentul nu putea fi supus votului.

Amendamente aprobate

Înainte de a ajunge la articolul ce vizează comisioanele, membrii Comisiei au reuşit să aprobe două amendamente. Comisia a adoptat modificarea articolelor 33 şi 34 astfel încât clientului i se dă dreptul ca în faza precontractuală să ceară explicaţii în scris băncii privind orice noţiune din contract pe care nu o înţelege, iar banca este obligată să îi răspundă. În plus, s-a stabilit ca, la momentul semnării, toate părţile contractante să primească câte un exemplar original al contractului de credit, cu excepţia contractelor semnate la distanţă.

SOLICITARE

Banca Naţională a României a trimis ieri o adresă Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor în care propune să fie aborogat articolul din Ordonanţa 50/2010 potrivit căruia Protecţia Consumatorilor poate suspenda activitatea de creditare a unei bănci.

"Dorim ca legea să vină în sprijinul consumatorului. El este într-o poziţie de inegalitate în relaţia cu banca, care e o instituţie puternică."
Viorel Ştefan şeful Comisiei Buget-Finanţe