Cum va fi afectată România de schimbarea strategiei Gazprom pentru Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazprom şi-a schimbat aproape în totalitate strategia pentru Europa de Est trimiţând deja statelor cărora le livrează gaze ruseşti documente prin care anunţă că nu va mai înnoi contractele.

Potrivit documentelor, citate de profit.ro, gazele ruseşti livrate de Gazprom vor mai tranzita doar anul acesta România pentru a ajunge în Turcia şi Balcani, Transgaz urmând a pierde peste 324 de milioane de lei anual, bani pe care-i încasa de la gigantul rus ca tarif de tranzit.

Guvernul României pare singurul din regiune care nu-şi face probleme în legătură cu alimentarea cu gaze de import iarna viitoare în condiţiile în care la sfârşitul acestui an expiră contractul de tranzit dintre Gazprom şi Ucraina. 

Bulgaria a demarat deja lucrările pentru prelungirea până-n Serbia a TurkStream, primele molecule de gaze urmând a intra pe teritoriul vecinilor noştri de la sud în cursul acestui an.

Pe de altă parte, Rusia şi Ungaria au convenit deja asupra livrărilor ruseşti de gaze naturale pentru 2020, chiar dacă nu se ajunge la un acord privind tranzitul de gaze între Moscova şi Kiev până la sfârşitul acestui an.

În România, chiar şi în absenţa OUG 114, care plafonează preţul gazelor produse intern, producţia de gaze din România intrase pe un trend descrescător, de -0,5% în 2018. Problema este că toate rutele de import depind de tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina. 

Dacă acesta este stopat, România ar putea apela la importuri europene, pe ruta Ungaria (în realitate tot gaz rusesc, ajuns la Baumgarten prin Nord Stream). Însă preţurile vor fi mai ridicate, nefiind achitat doar tariful de trafic prin Ucraina, ci cel prin mai multe state europene. De altfel, Ucraina face acest lucru în prezent, cumpărând gaz (tot rusesc) din Slovacia, la un preţ cu 10-15% mai ridicat decât cel pe care l-ar fi achitat ruşilor. 

O altă variantă ar fi ca şi România să importe gaz din prelungirea bulgară a TurkStream. Numai că, în prezent, conductele româno-bulgare sunt operaţionale doar într-o direcţie, dinspre România spre Bulgaria.

Mai multe pentru tine:
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie