Criză de personal calificat în HoReCa. Angajaţii români, atraşi de ofertele din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax

Angajatorii din industria HoReCa au parte de o competiţie puternică din partea operatorilor din străinătate, care au nevoie urgent de forţă de muncă şi care plătesc, totodată, salarii mai mari decât cele din ţara noastră.

Potrivit directorului general Ana Hotels, Simona Constantinescu, există o migraţie masivă de personal calificat de cetăţenie română care îşi caută de lucru şi pleacă din ţară, salariul fiind un factor determinant.

„Ne confruntăm cu probleme în momentul acesta legate de personal - pentru că aşa cum noi am repornit turismul - au repornit şi hotelurile, restaurantele închise complet în acest an şi trei luni, plus vasele de croazieră, care au reînceput angajarea şi, atunci, avem o migraţie de personal calificat de cetăţenie română care îşi caută de lucru şi pleacă. 

În schimb, personalul pe care noi deja începusem să îl aducem din Asia vine mai greu şi pentru că acolo este un alt val - şi atunci este o oarecare reticenţă, dar vine. Am vorbit ieri cu nişte parteneri care au venit cu avionul şi mi-au spus că avionul de Dubai era 30% cu contingent de muncitori asiatici. Deci, am zis că fac recrutare în aeroport. O să-mi mut un departament de resurse umane în aeroport", a menţionat Simona Constantinescu, potrivit Agerpres.

Conform acesteia, salariul este un factor determinant, dar şi digitalizarea a fost un factor care a ajutat – „faptul că pot comunica digital cu membrii familiei, înainte poate nu făceau acest lucru, dar din cauza pandemiei au stat la distanţă. În plus, încep să plece pentru perioade de un an sau doi, să câştige mai bine", a adăugat directorul general al Ana Hotels.

Sursa citată menţionează că este observat şi un val de reveniri în rândul tinerilor absolvenţi de facultăţi care pe perioada pandemiei au suferit oarecum, pentru că au stat izolaţi în cămine şi au resimţit impactul lipsei de interacţiune, cu colegii".

„Şi-au dat seama că nu se regăsesc în mediul social de acolo şi au început să revină. Dar, sigur, nu vin neapărat în Horeca, unde salariul este mic faţă de alte industrii. Avem şi noi oameni care au decis să plece în industrii care au funcţionat în această perioadă - retail, farma - foarte mulţi.

Este de înţeles: fiecare pune în balanţă beneficiul unei munci prestate versus venit şi siguranţa familiei. În special la familiile uniparentale am văzut această nesiguranţă şi dorinţă de a avea un job sigur, în timp ce în Horeca ba era în şomaj tehnic, ba era în kurzarbeit, ba venea la serviciu, deci această flexibilitate a venit la pachet şi cu nesiguranţă", a explicat Simona Constantinescu.

Mai multe pentru tine:
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Păstrăvăriile, luate cu asalt de Florii. Prețurile îi sperie pe clienți
Alergii oculare de primăvară. „Ne bucurăm că au înflorit copacii, dar trebuie să avem grijă”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
După Slănic Prahova, se întâmplă la Cluj. O stradă din municipiul Cluj-Napoca a luat-o la vale
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Polițiști la volan, instruiți cum să-i oprească pe vitezomani. „Noi aici nu facem școală de șoferi...” VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”