Costurile creditării scad, BNR a redus rezervele minime pentru valută de la 14% la 12% şi a păstrat dobânda-cheie la 1,75%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul de Administraţie al BNR a avut azi o nouă şedinţă de politică monetară

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), întrunit azi într-o nouă şedinţă de poolitică monetară, a decis menţinerea dobânzii-cheie, menţinerea rezervelor minime la lei şi reducerea rezervelor minime la valută.

În şedinţa din 7 ianuarie 2016, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
- Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;
- Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
- Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 12 la sută de la 14 la sută începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016;
- Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8 la sută, se arată într-un comunicat al BNR.

Un comunicat mai detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de guvernatorul Mugur Isărescu la ora 15.00, la sediul BNR.

ROBOR, la minimul istoric

Evoluţiile din pieţele externe (inclusiv scăderea severă de pe bursa chineză) s-au resimţit pe piaţa financiară internă în prima şedinţă de tranzacţionare din 2016.

„Pe piaţa monetară, ratele de dobândă s-au consolidat: overnight la 0,16%/0,53%. ROBOR pe scadenţa la trei luni s-a redus marginal, cu două puncte de bază, la 1% - un nou minim istoric“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania.

Reducerea ROBOR scade costurile creditării în lei, dar acest lucru se va vedea în contracte abia din luna martie, când băncile comerciale vor actualiza componenta ROBOR din graficele de scadenţare.