Banca Mondială ne cere reforme în sănătate, energie şi transporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială îi cere României o serie de reforme în domeniul sănătăţii, al energiei şi transporturilor. Printre aceste se numără: coplata serviciilor medicale, reducerea arieratelor, eliminarea subvenţiilor şi un nou plan pentru companiile energetice, potrivit unui comunicat publicat vineri.

Banca Mondială se pregăteşte să acorde la toamnă 400 de milioane de euro României, dar, în schimb, vrea să vadă nişte reforme în cele trei domenii. În comunicat se precizează că s-au făcut progrese importante în implementarea măsurilor de reformă şi se remarcă rezultatele obţinute, până în prezent, în privinţa stabilizării macroeconomice.

Economia României s-a stabilizat şi se îndreaptă către o revenire a creşterii. Din cauza factorilor externi, dar şi a unora interni, rămân totuşi unele dificultăţi de depăşit pentru a asigura deplina revenire şi creşterea pe termen scurt şi mediu, notează Banca Mondială în acelaşi comunicat.

La începutul anului 2009, în contextul crizei economice globale, FMI, CE şi BM au convenit cu Guvernul României să-l asiste în implementarea unui curajos program de stabilizare macroeconomică, reaminteşte Banca Mondială, potrivit NewsIn.

Guvernul român şi cele trei instituţii s-au reunit, din nou, în iulie 2010, pentru a trece în revistă progresele şi a planifica următorii paşi. Cu sprijinul celor trei instituţii, Guvernul a schiţat un program destinat să consolideze progresele obţinute şi să pună bazele pentru o revenire a creşterii în România. Noul program aprofundează măsurile de consolidare fiscală şi eficienţă pentru următorii doi ani, în timp ce pentru sprijinirea creşterii sunt necesare reforme structurale-cheie, remarcă Banca Mondială.

O măsură critică ce trebuie aplicată pentru ca DPL 3 să poată fi finalizat se referă la aprobarea de către Parlament a noii legi pentru coplata serviciilor medicale. Aceasta face parte din măsurile de care este nevoie pentru îmbunătăţirea eficienţei şi pentru reducerea arieratelor în domeniul sănătăţii, spune BM.

În ceea ce priveşte energia, România are de făcut faţă unor provocări critice, apreciază BM. Subvenţiile în domeniul energeic ar trebui să fie direcţionate către păturile cele mai vulnerabile ale societăţii, asigurând familiilor cu cele mai mici venituri acces la nişte servicii de bază în domeniul energetic.

Provocările cu care se confruntă sectorul transoprturilor rămân semnificative, România trebuind să se plieze reglementărilor europene, de pildă în domeniul ajutorului de stat, să-şi asigure sustenabilitatea financiară, în special în sectorul feroviar, şi să facă investiţii în infrastructură, mai precizează BM:

Banca Mondială a mai acordat, în iunie 2011, o tranşă de 300 de milioane de euro României, ca parte a celui de-al treilea Împrumut pentru Politica de Dezoltare (DPL 3), care se concentrează pe măsuri menite să îmbunătăţească eficienţa cheltuielilor şi să susţină consolidarea fiscală.