A doua cădere a Chinei. Banca centrală a depreciat yuanul, tranzacţiile bursiere au fost suspendate din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranzacţiile bursiere sunt suspendate pentru a doua oară săptămâna aceasta, în vreme ce Banca Populară a Chinei a devaluat yuanul pentru a doua oară în ultimele luni, ultima oară fiind în august

China a depreciat joi yuanul, moneda sa naţională, joi, trimiţând un şoc regional, în vreme ce bursele au scăzut pe măsură ce investitorii se tem că autorităţile de la Beijing vor declanşa noi devaluări, tranzacţiile fiind suspendate pentru a doua oară în această săptămână, după ce acelaşi lucru s-a întâmplat şi luni, scrie Reuters.

Tranzacţiile pe bursele din China au fost suspendate la doar jumătate de oră de la deschiderea lor, după ce Banca Populară a Chinei a surprins din nou pieţele financiare prin devaluarea cu 0,5% a yuanului faţă de dolarul american. Aceasta este a doua depreciere în doar câteva luni, după ce în august banca centrală a Chinei a mai devaluat o dată yuanul faţă de dolar cu 2%.

Imediat după mutarea Băncii Populare a Chinei, monedele regionale au scăzut rapid, la rândul lor.

Dolarul australian – văzut de investitori drept cel mai apropiat şi lichid instrument de yuan, datorită legăturilor economice strânse dintre cele două ţări – a scăzut cu jumătate de cent într-o clipită.

Pe lângă dolar, China a devaluat yuanul şi faţă de yen, deprecierea fiind însă de 3,5%, mult mai mare, în timp ce faţă de euro scăderea este de 0,8%.

Aceste scăderi au dus la temeri că China ţinteşte scăderea monedei sale pentru a ajuta exportatorii săi, care se chinuie acum din cauza dolarului ridicat.

Mai exact, China ţine yuanul la un curs foarte strâns faţă de dolarul american. Însă dolarul s-a apreciat puternic în ultimul an, datorită creşterii dobânzilor, prima fiind operată de către Rezerva Federală în luna decembrie. Cum dolarul se apreciază faţă de alte monede, precum euro sau yen, atunci şi yuanul are probleme din cauza scumpirii exporturilor sale în dolari. În contrapartită, monedele regionale – din Coreea de Sud, Japonia, Vietnam, Filipine sau Thailanda – au rămas mai mult sau mai puţin stabile, ceea ce pune companiile din aceste state într-o poziţie mult mai bună la export faţă de cele din China.

O depreciere a yuanului pune presiune pe statele din zonă să îşi devalueze la rândul lor monedele pentru a ţine pasul cu maşinăria chineză de export.

„Frica de necunoscut a devenit cel mai mare risc pentru renmimbi (yuan – n.r.) pe termen scurt, în ciuda surplusului mare de cont curent al Chinei“, au anunţat reprezentanţii OCBC, o bancă din Singapore.

Rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 87,2 miliarde de dolari în noiembrie, până la 3,44 trilioane de dolari.

Michael Every, şeful Rabobank Reseach pentru regiunea Asia-Pacific, spune că după ce Beijingul a triumfat în includerea yuanului în coşul de valute al Fondului Monetar Internaţional în luna noiembrie, se aştepta ca autorităţile chineze să lase moneda să alunece, odată cu starea mai proastă a economiei. „Oamenii se panichează deoarece nu se aşteptau la deprecieri şi/sau economia globalp are nevoie de un consumator de ultimă instanţă, iar China trimite un semnal că nu va fi“, a adăugat el.

Bursa din Shanghai a scăzut cu 7,3%, declanşând mecanismul de blocare a tranzacţiilor. Bursa din Tokyo, Japonia, a scăzut la rândul său cu 2,3%, iar indicele din Hong Kong cu 2,8%.

Pe lângă suspendarea tranzacţiilor, autorităţile de la Beijing au anunţat noi reguli pentru marii acţionari de pe bursă. Aceştia nu au voie să vândă mai mult de 1% din acţiunile unei companii la fiecare trei luni.

În vară, Beijingul interzicea acţionarilor cu peste 5% la o societate să îşi vândă din acţiuni.

Mai multe pentru tine:
Se reaprinde scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan. Dosar penal pentru violențe în familie: „Eu sunt victima!”
Filmul plecării din Gorj în Germania a copilului care ar fi fost vândut. Avocatul neamțului susține că totul este legal
Joe Biden, mult mai încrezător că îl poate învinge pe Trump. Pe ce se bazează președintele american
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
O româncă din străinătate își uimește urmăritorii cu ce recuperează de la tomberon. „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Zodiile care după Paște vor scăpa de toate problemele și vor avea o perioadă de vis. Fericirea o să-și facă simțită prezența și în viața lor
Ciolacu îl face ipocrit pe Mircea Geoană: „E ceva de noaptea minții”
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”