Summitul UE - China sub semnul Americii și al Rusiei. Fără „decuplare”, dar și fără perspective concrete. China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol publicat de Global Times pe data de 9 decembrie 2023, cu privire la reuniunea liderilor din China și Uniunea Europeană și deciziile acestora în legătură cu viitoarele colaborări. Materialul este, contrar tonului presei occidentale, optimist și plin de elogii la adresa Summitului.

Foto: Premierul Li Qiang împreună cu Charles Michel, Președinte al Consiliului European și Ursula von der Leyen, Președinte al Comisiei Europene 

Presa occidentală este, în general, mai sceptică, și afirmă că Summitul UE-China din 2023 din 7 decembrie de la Beijing s-a încheiat „fără o ciocnire dramatică de opinii, dar și fără prea mult acord”. Altminteri spus, „nu a făcut niciun rău, se pare, dar nici nu a dus la niciun rezultat major”, chiar dacă Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European, se așteptau probabil la fel de mult. În declarația sa de deschidere, von der Leyen i-a cerut președintelui chinez și președintelui Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping, un „schimb franc și deschis” de opinii și se pare că asta a obținut, odată ce ușile s-au închis pentru cele două părți. La ambele întâlniri, însă, „elefanții din camere au fost Statele Unite și Rusia. În ceea ce a devenit aproape o tradiție până acum, liderii chinezi au încercat să facă tot posibilul pentru a crea o breșă între aliații transatlantici”, avertizând liderii UE împotriva „tuturor tipurilor de interferențe” din partea puterilor externe, cum ar fi Statele Unite.

La rândul lor, cei doi președinți ai UE „au încercat să-l convingă pe Xi să renunțe la sprijinul său pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei și să-l convingă pe Putin să-și retragă trupele”. „Poziția Chinei cu privire la agresiunea Rusiei va defini relația UE cu China, a declarat von der Leyen într-o conferință de presă după summit, dar Xi a rămas neclintit, din câte știm”.

Chestiunea Ucrainei a figurat la un loc de frunte pe agendă. După cum a fost sesizat, răspunsul Chinei la Ucraina „a ridicat aceste preocupări la un nivel existențial: dacă Beijingul continuă să susțină Rusia, cea mai directă amenințare de securitate a UE, cât de profund poate fi cu adevărat parteneriatul China-UE?”

Au fost și chestiuni aparent pragmatice. Chestiunile comerciale și de acces pe piață „au fost în centrul primului summit UE-China care a avut loc în patru ani. La urma urmei, atât Europa, cât și China se confruntă cu dificultăți economice și ambele părți știu că au nevoie una de cealaltă. Europa se află sub o presiune din ce în ce mai mare din cauza solicitărilor financiare și militare ale războiului din Ucraina, a creșterii cheltuielilor cu politica socială și a scăderii creativității industriale”.

În întâlnirile lor cu liderii chinezi, von der Leyen și Michel s-au plâns de deficitul comercial masiv al UE cu China, care a fost de aproape 400 de miliarde de euro în 2022. Le-au spus că acest lucru nu este sustenabil și chiar faptul că deficitul comercial s-a dublat în ultimii doi ani a arătat că relația bilaterală are o problemă. Beijingul trebuia să remedieze această situație în regim de urgență.

Concluzia presei occidentale este că Summitul a fost „dificil și controversat”.

De ce? Pentru că, în ceea ce privește subiectele esențiale, cum ar fi „modul de a face față lipsei continue de acces pe piață pentru companiile din UE, dezechilibrul comercial uriaș al UE cu China și sprijinul îndoielnic al Beijingului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei (China încă nu a condamnat agresiunea Moscovei), nu a fost niciun acord atins”. E de remarcat că nu a existat un comunicat comun la final și că ambele părți au ținut doar conferințe de presă separate.

Dacă este să remarcăm, totuși, un element pozitiv, este că a avut loc summit-ul și ambele părți s-au angajat și au vorbit una cu cealaltă destul de deschis și fără tensiuni majore. Dacă acest lucru va fi suficient pentru a construi „fundamentul unei relații constructive între cele două părți” , ceea ce von der Leyen i-a declarat lui Xi Jinping ca obiectiv la începutul Summitul, urmează să vedem.

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:

Reuniunea liderilor China-UE: ambele părți se opun „decuplării și ruperii legăturilor”

În data de 7 decembrie, la Beijing, a avut loc cu succes cea de-a 24-a întâlnire a liderilor China-UE. Ambele părți au precizat că vor respecta deschiderea din ambele părți, beneficiul reciproc și rezultatele reciproc avantajoase și se vor opune „decuplării și ruperii legăturilor”. Experții intervievați de reporterii de la China News Service au subliniat faptul că Uniunea Europeană și China au avantaje economice complementare și multe puncte pozitive. Pe măsură ce cele două părți ajung la un consens în mai multe domenii în viitor, este de așteptat ca cooperarea economică și comercială China-UE să atingă un nou nivel.

În cadrul acestei întâlniri, cele două părți au ajuns la un consens important asupra unei serii de probleme. Printre acestea se numără faptul că cele două părți vor adera la deschiderea din ambele părți, beneficiul reciproc și rezultate reciproc avantajoase, se vor opune „decuplării și ruperii legăturilor” și vor insista asupra soluționării corecte a diferențelor prin dialog și consultare. Experții au spus că, în ciuda unor întorsături în dezvoltarea economică și comercială China-UE, „tema principală” a cooperării reciproc avantajoase între cele două părți nu s-a schimbat. Pentru UE, piața la scară ultra-largă a Chinei oferă oportunități uriașe de dezvoltare pentru companiile europene. Pentru China, UE este partenerul comercial important și piața de export a Chinei.

Foto: Cui Hongjian, Foto sohu.com

„China și UE au format o relație economică simbiotică puternică”. Cui Hongjian, profesor la Institutul de Studii Avansate în Guvernare Regională și Globală al Universității de Studii Străine din Beijing, a subliniat că, în ciuda impactului antiglobalizării, al epidemiei de COVID-19 și al conflictelor geopolitice din ultimii ani, UE rămâne al doilea partener comercial mondial al Chinei.

Datele publicate de Administrația Generală a Vămilor din China (GACC) arată că, în primele 11 luni ale acestui an, UE a fost al doilea cel mai mare partener comercial al Chinei, iar valoarea totală a comerțului dintre cele două a fost de 5,03 trilioane de yuani. Printre acestea, exporturile către UE au fost de 3,22 trilioane de yuani, iar importurile din UE au fost de 1,81 trilioane de yuani.

Fiind un canal comercial important între China și Uniunea Europeană, volumul de marfă al trenurilor China-UE din ianuarie până în noiembrie a acestui an a depășit cel al întregului an 2022. Aceste cifre uimitoare reflectă rezistența puternică și potențialul uriaș al cooperării economice, comerciale și de investiții China-UE. Rezultatele pozitive ale cooperării continue dintre China și UE în domeniul economiei și comerțului sunt de folos tuturor părților.

Cui Hongjian a subliniat că situația internațională actuală este haotică, însă China și Uniunea Europeană mențin dialogul și schimburile instituționale, fapt ce aduce mai multă stabilitate și siguranță economiei mondiale.

Foto: Ding Chun, Foto econ.fudan.edu.cn

Potrivit lui Ding Chun, directorul Centrului de Studii Europene de la Universitatea Fudan, întâlnirea a propus aderarea la deschidere din ambele părți și la beneficiu reciproc, care nu numai că vor fi propice pentru stabilizarea și promovarea cooperării economice și comerciale China-UE, dar efectele indirecte vor fi, fără îndoială, o forță motrică puternică pentru creșterea economică mondială.

Cooperarea China-UE are un potențial uriaș. În ultimii 20 de ani, China și Uniunea Europeană au format un model de cooperare amplu, pe mai multe niveluri și cu o gamă largă. Volumul comerțului bilateral a crescut de șase ori, iar investițiile bidirecționale au crescut de peste cinci ori. Volumul mediu zilnic de schimb curent între China și Uniunea Europeană ajunge la 2,3 miliarde de euro, aducând beneficii tangibile oamenilor de ambele părți. Cele două părți au convenit să convoace în viitor o nouă rundă de dialog la nivel înalt China-UE privind strategia, economia și comerțul, domeniile ecologice, digitale și alte domenii, să discute despre finanțe, industrie, politica regională, politica de concurență, precum și prima reuniune a grupului de lucru financiar China-UE.

Conform analizei lui Cui Hongjian, China și UE au nevoie una de cealaltă și au nevoie să se dezvolte împreună. De exemplu, China insistă asupra dezvoltării ecologice și folosește economia digitală pentru a aduce mai multe beneficii oamenilor; Uniunea Europeană consideră, de asemenea, verde și digital ca principală direcție de dezvoltare industrială.

Foto: Li Chunlin, Foto baike.baidu.com

De exemplu, în abordarea schimbărilor climatice, cooperarea China-UE are un potențial uriaș. În ajunul acestei întâlniri, aproximativ 200 de reprezentanți ai unor renumite instituții de afaceri chineze și europene și ai asociațiilor de afaceri aferente au purtat un dialog la Beijing. Li Chunlin, director adjunct al Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China, a declarat că companiile europene sunt lider tehnologic în domenii precum energia eolienă, energia cu hidrogen, soluții energetice integrate, decarbonizarea produselor petrochimice, conservarea energiei clădirilor, captarea, utilizarea și stocarea carbonului, în timp ce China și UE au o complementaritate industrială puternică și un spațiu de piață larg în construirea de noi sisteme energetice și promovarea tehnologiilor cu emisii scăzute și zero de carbon.

Foto: Yan Ci

În comunitatea de afaceri, Yan Ci, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China, a declarat: „Este imposibil să rezolvi problema schimbărilor climatice fără a stabili o relație puternică de cooperare cu China”. Companiile europene speră să se apropie de China și să coopereze cu aceasta.

În opinia lui Ding Chun, cooperarea economică și comercială China-UE a fost fructuoasă în trecut și are un viitor strălucit. Pe măsură ce China și UE ajung la un consens în mai multe domenii, este de așteptat ca cooperarea economică și comercială dintre cele două părți să atingă noi culmi.

Sursa: aici , 9 decembrie 2023.

Material realizat de Diana Ghinea, cercetătoare la Centrul de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița” (FUMN).