Prima licitaţie de peste un milion de euro din 2013
0Licitaţia de Primăvară de la Artmark propune 176 de opere de artă, cu o evaluare totală de 1.325.500 de euro. Două picturi de Grigorescu (una clasată în Patrimoniul Naţional şi una recent repatriată din Franţa), una de Ţuculescu şi una de Theodorescu-Sion sunt vedetele unei licitaţii din care nu lipseşte niciunul dintre autorii clasici sau contemporani cu mare notorietate.
Una dintre picturi are o estimare neoficială de 300.000 de euro, fiind posibilă stabilirea unui nou
preţ-record pentru piaţa de artă din România.
Cei mai colecţionaţi artişti români sunt prezenţi, toţi, cu cel puţin o lucrare în Licitaţia de Primăvară programată miercuri, 20 martie, de casa de licitaţii Artmark. Cea mai valoroasă operă din selecţie este semnată (dreapta-jos, cu roşu) de Nicolae Grigorescu. Tabloul „Costum verde de bal / Colombina în verde“ este reprezentativă pentru perioada italiană a artistului şi a participat la expoziţia centenarului Grigorescu (în 1938).
Ulterior, în perioada comunismului, opera a fost scoasă din ţară şi a fost recuperată recent în Franţa. Conform site-ului Artmark, noii proprie-
tari au fost cu greu de acord cu revenirea în ţară a lucrării pentru a fi expusă şi pentru a participa la licitaţia de miercuri. „Preţul de catalog“ este de 150-250.000 de euro, dar casa de licitaţii speră la o sumă mai apropiată de 300.000, dată fiind raritatea lucrării şi lipsa ei din ţară în ultimele decenii.
Preţ mediu de 7.530 de euro pe tablou
Conform evaluărilor maxime, preţul mediu al unui tablou este de 7.530 de euro. Evaluă-
rile minime sunt la 50-60% din această valoare, însă casa Artmark obţine cu regularitate rate de adjudecare de peste 80% şi cifre finale apropiate de evaluările maxime.
Spre deosebire de alte licitaţii din acest an, ponderea loturilor cu preţ de pornire sub 1.000 de euro este mult redusă, dar printre semnatarii unor asemenea lucrări se găsesc nume ca Lucian Grigorescu, Margareta Sterian, Octav Băncilă, Theodor Pallady. Cele mai mici preţuri iniţiale sunt pentru un tuş de Ştefan Popescu şi un pastel de Ion Iancuţ (300, respectiv 400 de euro), dar ambele sunt lucrări valoroase şi au un mare potenţial de creştere.
Segmentul operelor între 1.000 şi 5.000 de euro deţine ponderea cea mai mare, printre autorii lucrărilor fiind multe nume de primă mână, dar şi autori mai puţin circulaţi. Dintre opere se remarcă „După bal“, de Emilian Lăzărescu, şi „Mesteceni“, de Adam Bălţatu, ambele cu estimări de 2.000-3.500 de euro. Ştefan Câlţia, Horia Bernea, Sorin Ilfoveanu sau Iosif Iser au şi ei lucrări remarcabile pentru acest segment de preţ.
Accent pe lucrările sub 50.000 euro
Spre deosebire de alte licitaţii cu o valoare agregată de peste un milion de euro, Licitaţia de Primăvară din acest an are o singură lucrare cu o estimare de peste 100.000 („Colombina“ lui Grigorescu). În schimb, creşte ponderea lucrărilor cu preţuri între 10.000 şi 50.000 de euro. Tonitza, Şirato, Petraşcu, Pallady, Dărăscu, Ressu, Ciucurencu, Baba şi alţi artişti care au făcut performanţă în licitaţii în ultimii ani sunt prezenţi pe acest segment cu opere reprezentative. Printre lucrările importante sunt de menţionat o natură statică de Vasile Popescu (care, la un preţ estimat de 18-28.000, ar putea deveni nou record personal) şi o odaliscă de Ion Theodorescu-Sion (cu o evaluare de 20-30.000 de euro).
Printre vedetele licitaţiei, la peste 50.000 de euro, loturile 108 şi 109 sunt dintre cele mai valoroase picturi oferite în acest an. Primul, „Clown“, de Ion Ţuculescu, este o pictură abstractă şi are o evaluare de 60-90.000 de euro. Celde-al doilea, „Băiat din Vitré“, de Nicolae Grigorescu, se întoarce în licitaţii după un an, curăţat şi cu un preţ diminuat la 40-65.000 de euro. Între timp, lucrarea a fost înscrisă în Patrimoniul Naţional, categoria Fond.