„Nostalgicul“ Plahotniuc ne-a lăsat fără Revelionul TVR 1

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Velniciuc, Iuliana Tudor, Ioan Cărmăzan, Liana Stanciu au prezentat Revelionul 2013 la TVR 1

Oare ce raţionamente economice or fi fost în capul celor de la 2 Plus când au decis că un film ordinar le poate aduce un rating mai mare decât programul de divertisment pregătit special pentru Revelion de TVR 1? Ori s-au temut de vreo eventuală adresare a lui Băsescu către românii de pretutindeni, care ar submina statalitatea Republicii Moldova?

Vă mai amintiţi cum i-a fericit pe toţi românii din Republica Moldova, pe 10 noiembrie 2010, Vlad Plahotniuc? Ieşit de numai câteva luni din umbră şi intrat în politica mare, până mai ieri obscurul şi controversatul afacerist, iar mai nou omul de afaceri şi candidatul pe lista PD, Plahotniuc era pus pe fapte măreţe pentru a seduce alegătorii. Astfel, dintr-o pornire de generozitate electorală, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, anunţa cu surle şi trâmbiţe că a readus în casele moldovenilor Televiziunea Română.

Ce mai contau detaliile, cum ar fi faptul că, după o absenţă de trei ani, TVR 1 reapărea pe aceeaşi a treia frecvenţă de stat cu acoperire naţională, administrată însă acum de firma lui Plahotniuc, cel care a dirijat retragerea licenţei SRTv în 2007? Restituia, de fapt, ceea ce a luat, dar tot el rămânea proprietarul. Sub pretextul că Societatea Română de Televiziune nu plăteşte nimic pentru retransmisiune, toţi banii din publicitate se duc direct în puşculiţa lui Plahotniuc, iar partenerii de la Bucureşti se aleg din această afacere doar cu „încărcătura simbolică“ (expresie folosită de preşedintele de atunci al SRTv Alexandru Lăzescu, care explica de ce a acceptat această formulă de colaborare şi a retras plângerea de la CEDO).

Vlad Plahotniuc a obţinut şi dreptul de a decide ce anume va intra în cele 65% din emisiunile TVR 1 pe care televiziunea sa 2 Plus le retransmite, conform înţelegerilor. Mass-media a intuit de la început că vom asista la ciopârţirea şi cenzurarea TVR după bunul plac al patronului canalului moldovenesc. Dovada a venit la doar o săptămână, când pe 2 Plus a rulat un film documentar în timp ce TVR 1 difuza în direct un interviu cu preşedintele României Traian Băsescu, care s-a referit, printre altele, la necesitatea de a înlocui trupele ruseşti de la Nistru cu o misiune de pacificare sub egida UE.

„Surprizele“ nu s-au oprit aici. Ultima am avut-o chiar în seara de 31 decembrie. Ca şi mulţi alţi oameni care au ales să întâmpine Anul Nou în faţa televizorului, mutam de pe un canal pe altul, să nu pierdem cumva ceva interesant. După ce, dintr-un fel de inerţie ce ni se trage din trecutul sovietic, la 22.00 (ora Moldovei), am ascultat bătăile orologiului de la Kremlin, aşteptam ce ne va spune preşedintele Nicolae Timofti, dar şi să vedem dacă, după toate câte s-au întâmplat în 2012 în politica românească, şeful de la Cotroceni Traian Băsescu va ieşi cu un mesaj de felicitare la TVR 1.

Dar, „surpiză“! În loc de programul de Revelion de la TVR 1, cei de la 2 Plus au băgat înainte de miezul nopţii o peliculă dublată în rusă. Nu mă voi referi acum la partea morală sau la datoria pe care o au, dacă nu faţă de toţi telespectatorii, apoi măcar faţă de patronul lor, care se declara în noiembrie 2010 „nostalgic“ după vedetele TVR care i-au marcat copilăria. O iau mai simplu şi mă întreb oare ce raţionamente economice or fi fost în capul celor de la 2 Plus când au decis că un film ordinar le poate aduce un rating mai mare decât programul de divertisment pregătit special pentru Revelion de TVR 1? Ori s-au temut de vreo eventuală adresare a lui Băsescu către românii de pretutindeni, care ar submina statalitatea Republicii Moldova?

Astăzi, ceea ce ni se serveşte pe frecvenţa unde până în 2007 urmăream TVR 1 e un fel de vinegretă din alimente incompatibile - emisiuni şi jurnale din România, seriale ruseşti, telenovele lacrimogene şi thrillere dublate în rusă, show-uri preluate la diferenţă de câteva zile de la Prime TV (un alt post TV deţinut de Vlad Plahotniuc), totul fiind „condimentat“ cu buletine de ştiri locale anoste.

Promisiunile de a investi mult în produsul original şi în proiecte comune cu TVR, pe care le făcea Plahotniuc acum doi ani, s-au dovedit a fi vorbe goale, „nostalgia“ sa - o camuflare ieftină a scopurilor electorale şi comerciale, iar toată povestea cu revenirea TVR 1 nu e decât încă o afacere dubioasă, profitabilă pentru el şi dezavantajoasă pentru statul român şi pentru noi, telespectatorii.

Mai multe pentru tine:
La ce orori era supusă Monica Gabor de proxenetul Dinu Damaschin. A vândut-o pe 1000 de dolari la 16 ani: „I-am spus lui Cristi Tănase ca sunt virgină, dar m-a violat”
Eugen Cristea, mărturisiri emoționante după moartea soției: «Încerc să merg mai departe»! Ce mesaj i-a transmis aceasta când i-a apărut în vis : „În prima seară a fost cel mai greu!”
Iubita lui Ilie Bolojan a atras toate privirile în nordul Capitalei. A ales o ținută simplă pentru o cină importantă
Orele în care curentul e de trei ori mai ieftin. Cum pot românii profita ca să plătească mai puțin
Scandal în muzica populară! Ce acuzații îi aduce Gheorghe Turda solistului-miner Radu Ille: „ E un Neica-Nimeni, îmi cântă piesele la caterincă. I-am dat un picior în fund!”
EXCLUSIV pentru OK - Andra Gogan: „Prietenul meu din Los Angeles a mers cu noi în turneu în România”
Ce trebuie să pui pe plasele de la geamuri, ca să nu mai vină nicio insectă. Trucul care îți va face viața mai ușoară
La 61 de ani, Principesa Maria, cea mai mică dintre cele 5 fiice ale Regelui Mihai, e şi cea mai modernă
Sondaj: Iurie Leancă este politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere, iar PCRM ar lua un sfert din voturi la parlamentare
Matthias Meyer, fostul ambasador al Germaniei în Moldova: „Politicienii nu trebuie să joace teatru şi să-i creadă pe oameni proşti“
Ai lipsit, eşti pedepsit. Deputaţii care şi-au luat vacanţă înainte de vreme vor fi sancţionaţi financiar