„Jazzy Hour”: când jazz-ul se întâlneşte cu ritmuri latino şi note de pian

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Va invit la Radio România Muzical, joi, la orele 19, să ne bucurăm împreună de ora de jazz săptămânală. „Jazzy Hour” propune ediţia aceasta ansamblul Wayne Wallace, cu ritmuri latino atent orchestrate, şi trupa de cvartet a pianistului Tord Gustavsen, cu un univers hipnotic de „piano jazz”.

1. WAYNE WALLACE – „Latin Jazz – Jazz Latin”

Acest ansamblu e un fel de maşinărie muzicală care în câţiva ani refuză să cânte orice este repetitiv şi previzibil. Trombonistul Wayne Wallace cu LatinJazz Ensamble, foloseşte ingrediente cunoscute, cu rezultate imprevizibile, cel puţin în ceea ce priveşte crearea unei atmosfere, a unui stil, prin orchestratie. O suită de ritmuri latine bine studiate, un set de compoziţii originale puternice, plus câteva piese standard orchestrate în acelaşi mod, un cvintet robust, cu suficient spaţiu pentru respirat, care nu-si pierde prospeţimea şi capacitatea de a uimi, reprezintă repertotiul pe albumul „Latin Jazz – Jazz Latin”, apărut la sfărşitul anului 2013 şi câştigător al premiului Grammy la secţiunea Latin Jazz Ensemble. Trombonul lui Wallace ne aduce aminte de suflătorii marilor „conjuntos”, solourile fiind concepute cu inteligenţă şi lirism. Un adaos inspirat la acest ansamblu este vioara. Ca de obicei, ansamblul lui Wallace arată rigoarea marilor orchestre de salsa, la care se adaugă o stare de relaxare care rotunjeşte marginile.

2. TORD GUSTAVSEN QUARTET – „Extended Circle”

Pianistul norvegian Tord Gustavsen a reuşit prin formula sa de cvartet să dezvăluie, cu fiecare album, diferite laturi ale esteticii sale muzicale, reuşind pe albumul „The Well”, din 2012, să adauge un plus de nerv ritmic. La fel de discret ne învăluie şi cu atmosfera creată pe „Extended Circle”, un nou set minunat cu ritmuri hipnotice, teme lirice abia insinuate şi poate mai mult „piano jazz” decât pe înregistrările precedente. Titlul albumului reprezintă completarea unui cerc dublu, parte a unei trilogii. Primul cerc a fost trasat de trei albume în formula de trio, iar al doilea este extins prin formula de cvartet. Reperotiul cuprinde piese inspirate din teme corale, sacre, dezvoltate individual şi colectiv, gradual integrate în repertoriu, în timpul turneului de promovare a albumului „The Well”. Teoria progresului liniar e expirată, dar tot evoluăm în cercuri şi spirale creative, revenind asupra noţiunilor muzicale şi spirituale din unghiuri noi, dezvoltând conţinutul muzical cu un plus de profunzime, de experienţă şi de calităţi tehnice. Grupul se manifestă ca o comunitate creativă care revine la punctul de plecare cu o nouă perspectivă, iar fragilitatea convingătoare a muzicii lui Tord Gustavsen rămâne intacta..

Jazzy Hour, Radio România Muzical.