GemsFoundry - nou incubator de afaceri destinate IT-ul românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
GemsFoundry -  nou incubator românesc pentru firmele de început din IT

Mediul de tech startups românesc se va îmbogăţi curând cu un nou incubator de afaceri care va fi deschis de Gemini Solutions.  Fondatorii firmelor startup din domeniul tehnologiei şi Internetului sunt invitaţi la deschiderea oficială care va avea loc pe 24 Septembrie în Bucureşti.

Unul din lipsurile specifice mediului de afaceri în tehnologie şi Internet românesc nu e lipsa ideilor şi nici a capabilităţilor tehnice ale celor implicaţi ci lipsa capitalului "smart". Adică a acelui capital în bani proveniţi de la oamenii care deja au activat sau încă activează în acest domeniu de înaltă calificare. 

  

 Capital de investit există în România, dar majoritatea lui este considerat "dumb money", bani făcuţi din domenii unde nu e aşa de mult necesară activitatea neuronală în dobândirea lor. Mai pe româneşte, "bani proşti". Sună dur, ştiu, dar asta e realitatea. 

  

 Cei care deţin acei "bani proşti" nu-i vor investi, în general, în domenii de înaltă calificare, unde cel mai probabil că nu au cunoştinţele necesare. O soluţie ar fi delegarea, adică alegerea unor oameni care se pricep în tehnologie şi Internet dar au şi experienţă de management, pentru a investi şi pentru a face managementul acelor investiţii. Slabe şanse ca aşa ceva să se întâmple prin România, unde delegarea nu e un lucru la care se excelează (vorba aceea, "cel mai bun lucru făcut e cel făcut cu mâna mea"). 

  

 Sunt şi câţiva oameni proveniţi din IT care au făcut avere din IT şi care acum mai fac din când în când "angel investing", adică investesc sume mai mici în diferite firme startup româneşti. Dar ei sunt puţini, nici ritmul de investiţii nu e rapid şi nici volumul mare. 

Firmele clasice de venture capital în tehnologia românească (de genul celor americane binecunoscute) rămân încă un vis. 

  

O alternativă ar fi dezvoltarea de incubatoare în acest domeniu, de genul celor americane (YCombinator, Techstars, 500startups, etc). 


În acest model american, fondatorilor firmelor startup (firme care sunt la început de drum) li se dă un spaţiu de lucru, li se acordă asistenţă juridică, sunt oferiţi mentori (îndrumători), li se dau şi nişte bani de început (sume mici, de supravieţuire), se asigură introduceri la investitori instituţionali (când va veni vremea) iar în schimbul acestor servicii incubatorul primeşte un procentaj din firmă (care, în general, e sub 10%). Perioada de incubare e în jur de câteva luni, timp în care fondatorii construiesc un prototip de lucru viabil cu care au şansa să dovedească că însăşi ideea lor de afaceri este viabilă (adică au succes la publicul larg sau la sectorul de enterprise - succesul poate fi măsurat în numărul de utilizatori şi/sau vânzări). 

  

Dar până acum nu am auzit să existe un aşa incubatoare în Romania iar dacă au fost, ele nu mai există. 

Gemini Solutions lansează un incubator

Gemini Solutions este o firmă de software înfiinţată în 2005 şi care de-a lungul timpului a crescut la 100 de angajaţi. Firma e rezultatul parteneriatului dintre Theodor Nissim, un român plecat demult din România, executiv la o serie de firme din din Silicon Valley (a absolvit Politehnica Bucureşti) şi Florin Pârlea, un experimentat manager specializat în firme de IT. Firma are o locaţie în Silicon Valley cât şi una în România.  

  

În curând, în Bucureşti (pe lângă Piaţa Victoriei), ei vor deschide un incubator pentru firmele startup din tehnologie şi Internet prin care vor oferi aproape aceleaşi servicii pe care le oferă incubatoarele americane. Spun aproape pentru că pe lângă suportul legal, contabil, spaţiu co-work, mentorat şi conexiuni oferit, ei nu investesc şi sume minime de bani în acele startups (cum o fac incubatoarele americane). 

  

Numele acestui incubator va fi GemsFoundry, numele fiind un joc de cuvinte în engleză, "gems" însemnând pietre preţioase iar "foundry" însemnând furnal. Locul unde iau naştere şi cresc ideile de afaceri în IT. 

  

Pe 24 Septembrie Gemini Solutions va organiza un eveniment la care va lansa acest incubator, având că invitat şi un cunoscut venture capitalist din Silicon Valley. 

Cei doritori să fie prezenţi şi să afle mai multe se pot înscrie folosind formularul de pe site-ul GemsFoundry

Evenimentul apropiindu-se, am discutat cu d-nul Viorel Anghel, IT manager la Gemini Solutions şi parte a echipei organizatoare GemsFoundry care mi-a dat mai multe amănunte despre incubator, Gemini Solutions, fondatori şi eveniment. 

 

Ce e Gemini Solutions, cine a înfiinţat-o şi cu ce se ocupă/ocupat până acum? Care e istoricul ei? 

Grupul de firme Gemini Solutions este compus dintr-o entitate juridică americană (Gemini Solutions Inc) şi o societate comercială românească (Gemini Solutions SRL) înfiinţate în anul 2005 care au apărut ca urmare a relaţiei între Theo Nissim şi Florin Pârlea. Theo este originar din România, stabilit în California, executiv de top în domeniul IT, cu experienţă în startupuri, bine conectat în Silicon Valey. Florin este un experimentat manager specializat în firme de IT după 2000. 

  

Echipele noastre de ingineri din România oferă consultanţă şi lucrează direct la dezvoltarea produselor software cu firme, majoritatea din USA. Uneori startupuri, uneori firme "grele". Aici se găsesc o parte dintre firmele cu care am lucrat de-a lungul timpului. 

  

Nu întotdeauna putem oferi detalii din motive de confidenţialitate, dar, că un exemplu, inginerii Gemini au lucrat la produsele Flip Video, oferite de startupul  Pure Digital Technologies, care a fost cumpărat de Cisco în 2009 pentru $590 milioane.

        

De ce ideea deschiderii unui incubator în România? 

Nu avem pretenţia de originalitate, este deja un trend. Oricum ideea este naturală, plecând de la experienţa Gemini unde majoritatea  inginerilor angajaţi lucrează sau au lucrat cu startupuri americane, pe partea tehnică. 

  

Noi oferim experienţă de lucru practică cu startupuri americane şi contacte directe către investitori din USA. Adică efectiv şansa de a deveni "the next big thing".  

Ce se oferă mai concret în acest incubator (care nu pare a fi doar un co-working space a la TechHub Bucharest)? Şi ce se cere în schimb? 

Pentru clasicele suport legal, contabil, spaţiu co-work noi nu percepem nici o taxa de la incubati (se negociază însă procent din afacere).

Incubaţii sunt selectaţi individual şi principalul criteriu, oricât de ciudat ar fi, este chimia bună între noi şi ei. Tot ce cerem de la cei pe care îi alegem este să aibă încredere şi dedicare totală în proiectul lor. 

Nu se va face o investiţie monetară în aceste startup-uri selectate, deci modelul nu e chiar cel prmovat de YCombinator, Techstars, 500startups. 

   

Cine va face parte din echipa de management a incubatorului? Cine sunt ei, istoricul lor, realizările lor? 

Theo Nissim - Director la Sun Microsystems (1994-1998), apoi VP Engineering la 4 startupuri diferite în perioada 1998 - 2005 şi în final CEO Gemini Solutions. Şi-a început studiile la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Politehnica Bucureşti. 

  

Florin Pârlea - director general Gemini Solutions din 2005 şi anterior director general la alte firme de dezvoltare software (2000-2005). 

  

Şerban Ţir - director tehnic Gemini Solutions, profesionist cu peste 15 ani de experienţă în IT. Absolvent al Politehnicii Bucureşti.  

Se spune că GemsFoundry va face legătură cu fonduri de investitorii cunoscute în Silicon Valley? Care sunt acele fonduri şi în ce mod se face conexiunea antreprenorilor români cu ele? 

 Detalii vor fi prezentate la evenimentul nostru de lansare. 

  

  

Când se va lansa efectiv incubatorul, unde va fi adresa şi cine va putea aplica pentru incubare (care sunt cerinţele)? 

Pe site-ul oficial este deja anunţat şi se pot face înscrieri pentru evenimentul de lansare care va avea loc în Bucureşti în 24 septembrie 2013. 

  

Precum am spus mai sus, oricine poate aplica pentru incubare însă noi avem un proces de selecţie personalizat care include cel puţin o întâlnire şi o discuţie individuală cu cei interesaţi. 

Privitor la adresa unde va acea loc evenimentul de lansare: Bucureşti. 

Cei care se inregistreza şi primesc invitaţie, vor avea şi adresa exactă. Nu percepem nici o taxă la eveniment, dar ne selectăm audienţa. 

Ce venture capitalist cunoscut va veni la evenimentul de inaugurare de pe 24 Septembrie?

Nicolas El Baze, partener la Partech International

E a fost co-fondator la câteva companii finanţate de firme de venture capital: Softway International (cumpărată de ITway), Softway Systems (cumpărată de Microsoft), and ISDnet (cumpărată de Cable & Wireless). 

  

Nicolas este acum în fruntea Softway Venture Development care a rezultat în incubarea câtorva  startup-uri de succes în SUA şi Europa: RightPoint (cumpărată de E.piphany), MultiMania (a mers pe bursă apoi a fost cumpărată de Lycos Europe), and LibertySurf (a mers pe bursă apoi a fost cumpărată de Tiscali).  

El a fost şi în board-ul lui Meiosys (IBM), Akimbi Systems (VMware), Pantero (Progress Software), ClearApp (Oracle), şi Q-Layer (Sun Microsystems).  

Cum plănuieşte GemsFoundry să se facă cunoscut în mediul antreprenorial tech din România? 

Este o lume mică.   

Cine va mentora antreprenorii români în cadrul acestui incubator? Vor exista şi mentori din afară, specific SUA? 

Aceste aspecte le decidem în funcţie de situaţia specifică şi de necesităţile fiecărui startup cu care lucrăm. Nu ne propunem să vindem evenimente şi mentorat.  

Sunteţi dispuşi să cooperaţi cu alte entităţi din antreprenoriatul tech românesc (ANIS, ARIES, RomanianStartups.com), diferite evenimente tech cum ar fi How To Web, VentureConnect, Startup Weekend, OpenConnect? În ce moduri? 

Bunăvoinţă şi deschidere există întotdeauna. De exemplu, avem o relaţie foarte bună cu Andrei Pitiş, preşedintele ANIS

Cât ţine perioadă de incubare odată ce startupul va fi acceptat? De asemenea, bănuiesc că fondatorii vor trebui să se mute la Bucureşti, da? 

Perioada de incubare poate fi în intervalul 3-6 luni. Mutarea la Bucureşti nu este necesară câtă vreme se poate comunica foarte bine prin mijloace online.  

Care ar fi un număr maxim de startups pe an care ar putea fi acceptate?

Gemini Solutions nu are că sursă principală de venituri incubarea de startupuri. Avem spaţiu pentru 3-4 echipe simultan dar, dacă la un moment dat nu găsim decât una potrivită cerinţelor noastre, vom incuba doar una. Nu incubăm de dragul de a fi în pas cu moda. 

  

Mediului de tech startups din România îi va fi necesar mai mult decât un incubator ca să se dezvolte mai puternic şi să fie mai activ pe piaţa internaţională. 

Dar GemsFoundry poate fi un prim pas, un deschizător de drumuri, mai ales prin prisma legăturilor din Silicon Valley de care dispune. 

Avem oameni în IT care lucrează în Silicon Valley deja. Putem avea şi întreprinzători mai mulţi nu numai în România, dar şi acolo. 

   

Mai jos aveţi două video-uri (emisiuni Radio France International) în care Florin Pârlea şi Şerban Ţir vorbesc despre Gemini Solutions, GemsFoundry cât şi despre evenimentul din 24 Septembrie 2013.