Dodonea, fulgi mici de zăpadă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon FOTO: Sandu Tarlev

La Bucureşti a început să ningă! Prin online toată lumea se distrează cu noul „rus” al Republicii Moldova. Au apărut deja primele caricaturi şi toată lumea râde cu îngrijorare sau teamă de noul preşedinte.

Peste noapte, Dodon a devenit cunoscut în peisajul românesc. Până mai ieri dacă întrebaţi pe cineva în România de Igor Dodon sau de Partidul Socialiştilor, cu siguranţă acea persoană s-ar fi amuzat pe seama numelui (sonor şi vibrant totuşi) şi ar fi întrebat de mai multe ori, papagaliceşte chiar următoarele: „Partidul Socialiştilor! Există aşa ceva...băi moldovenii ăştia! Nu le ajunge dom`le!”.

Feciorul prezidenţial al lui Voronin!

Puţini ştiu că acest personaj, Dodon, asemuit cu un prezervativ peste Prut (gondon!), în proximitatea alegerilor parlamentare din 2014 era un personaj secundar cu mari probleme electorale, un partid (cel al socialiştilor!) care risca să nu intre în parlament. Era departe de prezidenţiabil chiar şi în imaginaţia bogată a unor analişti care îl priveau cu admiraţie!

Voronin, prin şovăielile sale faţă de Acordul de Asociere, a pierdut capital politic în favoarea socialiştilor conduşi de Dodon. Voronin voia o revizuire a Acordului, o reexaminare, pe când Dodon voia să arunce la coş Acordul de Asociere.  

Dodon, „feciorul otrăvit”, cum bine îl denumea Voronin, îşi trăieşte visul! Urmează Dodoniada!

La Bucureşti continuă să ningă. Oamenii pe Facebook tot se distrează pe marginea acestui preşedinte ale Republicii Moldova.

Mai jos aveţi un articol scris de mine pe 19 septembrie 2014 pentru Adevărul Moldova. Să nu uitaţi că ninge şi la Chişinău.

Uniunea Vamală, strategia geopolitică de viitor a Moldovei

Preşedintele Partidului Socialist, Igor Dodon, a declarat că el nu este împotriva Uniunii Europene, dar Acordul de Asociere al Republicii Moldova reprezintă o greşeală, o abatere de la traiectoria geopolitică firească a Moldovei care este Uniunea Vamală. În cadrul unei conferinţe organizate de Partidul Socialist în comun cu Asociaţia Istoricilor şi Politologilor, consilierul Preşedintelui Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Mihail Krotov, a subliniat importanţa dezvoltării Moldovei în pieţele sale vechi ce aparţin de Uniunea Vamală.

În viziunea lui Dodon, Moldova va avea destinul Bulgariei care s-a confruntat cu o economie distrusă în proporţie de 80% după integrarea în U.E., dacă strategia sa de viitor va fi cea a integrării. „Condiţiile politice şi economice din Moldova nu sunt normale şi asta în contextul în care statul mănâncă mai mult decât produce şi un milion de oameni trăiesc în sărăcie” a subliniat preşedintele.

Mihail Krotov a precizat că Republica Moldova are în prezent o situaţie dificilă şi vectorul geopolitic trebuie să aibă o bază solidă, dezvoltată mai ales prin industrie şi agricultură. În opinia sa, Moldova pierde pieţele vechi şi nu câştigă alte pieţe noi prin Acordul de Asociere şi prin apropierea de Uniunea Europeană. Există 700.000 de mii de moldoveni în Rusia unde există o piaţă de mărfuri şi o piaţă a forţei de muncă. Moldova are nevoie de o perspectivă euro asiatică”, a mai adăugat consilierul.

Preşedintele Partidului Socialist a susţinut că Moldova lipseşte din Uniunea Vamală şi poporul moldovean nu şi-a exprimat poziţia în legătură cu Acordul de Asociere. Potrivit declaraţiilor sale, în Republica Moldova statul trebuie să se implice în economie să refacă industria şi să dezvolte agricultura.

Importurile se majorează când noi putem produce, reforma economică moldovenească nu este cu UE, mai ales când statul este în criză. Trebuie să colaborăm cu Uniunea Vamală acum. Dacă am renunţa la acordul de asociere, am creşte PIB-ul cu 10-15 %” a mai precizat Dodon.

Deputatul Dumei, Anatoly Aksakov, a subliniat că se simte ca acasă în Moldova în ciuda politicii pro-europene a guvernului de la Chişinău. Acesta a făcut un apel la empatia statelor post-sovietice şi la solidaritatea Moldovei, deoarece consideră că statele apusene impun sancţiuni incorecte Rusiei, în contextul unei dezvoltări economice ruseşti.