Decizia de la Ploiești anulată: Război hibrid în Justiție?

0
0
Publicat:

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul și a respins decizia Curții de Apel Ploiești care a dat peste cap întreaga campanie electorală, fiindcă cerea „turul 2 înapoi”.

O secție de votare la București, pe 24 noiembrie 2024

Există însă peste 100 de acțiuni în instanțe care cer suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor de anul trecut. Această inundare a instanțelor cu plângeri care urmăresc anularea hotărârii Curții Constituționale nu pare întâmplătoare, mai ales că are loc cu aproape o săptămână înainte de primul tur al prezidențialelor programat pentru 4 mai. Acțiunile din justiție par să fie parte din același război hibrid care a afectat și prezidențialele de anul trecut și care acum inflamează electoratul radicalizat în jurul lui Călin Georgescu, electorat care ar putea migra spre George Simion.

Liderul AUR a declarat, de altfel, că-l va sprijini pe judecătorul din Ploiești, Alexandru Vasile, care a pronunțat decizia de suspendare a hotărârii CCR care a dus la anularea alegerilor. Motivarea Curții de Apel Ploiești este bine documentată, semn că judecătorul a știut exact ce vrea să facă. În plus, concluzia sa finală este în spiritul extremiștilor din jurul lui Georgescu, fiindcă susține că CCR ar fi încălcat „suveranitatea poporului român (...) anulând întreaga procedură electorală, lăsând România fără Preşedinte legitim ales de poporul român şi aruncând-o într-o criză politică profundă, care nu s-a încheiat nici în prezent, la peste 4 luni de la anularea alegerilor”. Judecătorul din Ploiești susține că CCR „a exercitat suveranitatea poporului român în nume propriu”. 

Parchetul și CCR au făcut recurs la Înalta Curte. CCR a explicat la depunerea recursului că „România este un stat de drept în care Curtea Constituțională este independentă față de orice altă autoritate publică și se supune numai Constituției și propriei legi, iar competența sa nu poate fi contestată de nicio autoritate publică”. Prin promovarea căii de atac a recursului, CCR vrea să refacă repede „ordinea constituțională” și „eliminarea din ordinea juridică a oricăror interpretări juridice eronate și a aplicării cu rea-credință a legii”.

E însă ilegal ca un judecător să pună sub semnul întrebării o hotărâre a Curții Constituționale, iar CSM, Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecția Judiciară în cazul lui Alexandru Vasile de la Curtea de Apel pentru „săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare”, pentru că „în aproximativ 30 de alte cauze identice soluționate de curțile de apel din țară, soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens."

Dar cum a fost posibilă o decizie judecătorească împotriva Curții Constituționale? O fostă judecătoare din Botoșani a devenit unul din instrumentele destabilizării campaniei electorale. „Din sute de judecători care vor fi scoși la tablă avem nevoie doar de unul singur să fie patriot și să ne dea dreptate”, spunea pe rețelele sociale Lăcrămioara Axinte, o judecătoare pensionară, una dintre persoanele care au coordonat atacul în Justiție împotriva Curții Constituționale. Axinte îi îndemna pe oameni să trimită plângeri la CCR și la Curțile de Apel de pe raza unde își au domiciliul, cu gândul că până la urmă un judecător va lua în serios așa-zisele motive care ar fi demonstrat că alegerile ar fi fost anulate în mod „abuziv”. Până astăzi au fost depuse 130 de dosare: aproape 50 au fost respinse, altele au primit termene de judecată între 25 aprilie și 3 iunie, iar unele nu au primit încă niciun termen.

Cei care cereau turul 2 înapoi devin din nou entuziaști, crezând că ideile liderilor extremiști chiar pot fi puse în practică. George Simion spunea după decizia de la Ploiești că „într-un fel sau altul, Călin Georgescu va ajunge în fruntea statului, fie prin planul A, fie prin planul B”, fără să enunțe ce înseamnă A sau B. În orice caz, Simion e pe primul loc în toate sondajele de opinie și pentru prima dată este în creștere abruptă intrând pe turnantă spre primul loc în evaluările companiei Polimarket, singura care a prevăzut rezultatele prezidențialelor din Statele Unite.

Sabina Fati - Deutsche Welle