Confesiunile unui om de serviciu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri veneam spre Bucureşti pe autostrada A1. La un popas, am văzut această imagine. Sincer, nu am ştiut dacă să râd, să plâng, să fiu furios sau să fiu mândru de ingeniozitatea poporului din care fac parte. Sau toate laolaltă.

Am intrat în vorbă cu omul de serviciu care tocmai ce terminase o rundă de curăţenie. Omul era foarte volubil. M-a întrebat despre cât de curat mi se pare că este locaţia de care avea grijă, după care am discutat aproape 15 minute despre comportamentul diverşilor conaţionali care îl vizitează. A fost o confesiune în toată regula. Şi am ajuns, evident, să discutăm despre poză cu pricina. Hârtie igienică legată cu lanţ şi lacăt, ca să nu fie furată.

In urma discuţiei cu acel om, am tras o concluzie pentru tine, dragă cititorule!

Chiar dacă nu pare, merită să te implici civic!

Da, ştiu cum te simţi atunci când faci o fapta civică. Oricât de mică, precum să îi spui unui nesimţit să nu mai scuipe coji de seminţe pe jos, să nu mai arunce gunoaie din maşină, să nu mai parcheze pe trotuar până în gard. Sau când găseşti o groapă la tine pe stradă şi vorbeşti cu ADP-ul local. Sau când faci ceva, orice, ca să nu aştepţi pasiv ca alţii să facă.

Ştiu că te simţi insignifiant şi crezi că nu poţi schimba nimic.

Ştiu că îţi asumi un risc să fii luat în derâdere.

Ştiu că orice faptă bună, dacă este tratată cu nerecunoştinţă, va genera o motivaţie puternică să nu o mai repeţi.

Poate spui „Nu are sens să mă mai implic. Oricum este în van. Oricum nimeni nu apreciază.“

Dar vreau să te asigur un lucru: chiar dacă eu nu te cunosc şi tu nu mă cunoşti, să fii convins că eu, un alt cetăţean român, la fel ca tine, îţi voi fi recunoscător pentru FIECARE fapta civică pe care o faci, oricât de mică.

De asemenea, orice alt român cu cap, precum cititorii Adevărului, îţi vor fi recunoscători direct şi indirect pentru că ai contribuit să avem o ţară mai frumoasă.

Efortul tău de a te comportă civilizat, ca în străinătate, este unul incredibil de bun.

Nu fii dezamăgit. Nu te simţi că eşti singurul ciudat într-o lume plină de nesimţiţi. Cei care se implică sunt mulţi, mai mulţi decât pare, dar mai puţini decât ar trebui.

Dar ţine de noi, ca indivizi, prin acţiunile noastre zilnice, să modificăm puţin câte puţin societatea din jurul nostru în direcţia cea bună.

Implică-te să-ţi faci viaţa şi comunitatea în care trăieşti mai frumoasă. Să-ţi ajuţi copiii să trăiască într-o ţară ca afară. În fiecare zi. Cu gesturi oricât de mici.

Milioane de români îţi vor fi recunoscători. Nu te da bătut. Nu abandona lupta. Îţi mulţumesc.