Dezbateri aprinse între Nicușor Dan și George Simion privind opoziția în Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Europa nu există ca entitate. România nu trebuie să voteze în genunchi în Consiliul European”, a spus George Simion în cadrul primei dezbateri televizate a candidaților clasați pe primele două locuri în alegerile prezidențiale 2025. O astfel de abordare ar plasa România în centrul statelor care se opun eforturilor și măsurilor UE privind sancționarea Rusiei. 

FOTO EPA EFE

George Simion a declarat că, în cazul în care ar ajunge să reprezinte România în Consiliul European, nu va susține un nou pachet de sprijin pentru Ucraina decât dacă acesta este „în interesul național”.

Liderul AUR a declarat la dezbaterea televizată organizată de Euronews, că „Europa nu există ca o entitate”, și că este formată din 27 de state cu interese proprii, iar România trebuie să voteze în Consiliul European exclusiv în funcție de interesul său național, nu „în genunchi, precum Iohannis”.

„România se va opune? / Europa nu există” 

„Țara mea este România. Voi vota numai în concordanță cu interesul națiunii române și fără a prioritiza alte state. Poziția noastră față de războiul de agresiune al Rusiei este neutralitatea, nu escaladarea, nu alimentarea cu arme”, a spus Simion.

George Simion a mai completat că România trebuie să se alinieze „perfect” cu administrația Trump, reiterând că apărarea trebuie să rămână în atribuțiile NATO și nu la UE. 

Contracandidatul său Nicușor Dan a cerut clarificări:„Vreau să înțeleg bine, domnul Simion spune că dacă UE votează un sprijin pentru Ucraina, România se va opune?”

„Europa nu există ca o entitate, sunt 27 de state care compun UE. Poziția noastră în Consiliul European trebuie să fie în acord cu interesele naționale și nu în genunchi precum Iohannis a reprezentat România”, a conchis el.

O astfel de abordare ar plasa România între statele care se opun eforturilor și măsurilor UE privind sancționarea Rusie. În prezent Ungaria și Slovacia, sunt cele două state europene cu lideri apropiați de Rusia, care au blocat diferite sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. În consecință ambele state sunt marginalizate. 

Comisia Europeană a prezentat marţi, 6 mai, o foaie de parcurs cu obiectivul ca statele UE să renunţe cât mai curând posibil la importurile de combustibili din Rusia. Printre măsuri sunt interzicerea treptată a încheierii de noi contracte pentru importul de gaz rusesc şi rezilierea contractelor în vigoare astfel încât începând din anul 2027 ţările UE să nu mai cumpere deloc din Rusia gaze livrate prin conducte şi nici gaze naturale lichefiate (GNL).

Ungaria a blocat și mai multe eforturi ale UE de a rambursa țărilor transporturile de arme către Ucraina și a îngreuna folosirea veniturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta la finanțarea Kievului.