Cum vede presa internațională șansele celor doi candidați la alegerile prezidențiale din România. POLITICO: Singurul obstacol al lui George Simion este un matematician
0Singurul obstacol dintre naționalistul de extremă dreapta George Simion și președinția României este un matematician care știe că șansele nu sunt de partea lui, scrie Politico.
Matematicianul este Nicușor Dan, actualul primar independent și centrist al Bucureștiului, care intră în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai din postura de outsider în fața unui autoproclamat „trumpist” ce dorește să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei, notează publicația.
Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a câștigat confortabil primul tur desfășurat duminică, obținând provizoriu 41% din voturi. Harta electorală îl arată câștigător într-o măturare geografică impresionantă în întreaga țară. Mai mult, a obținut sprijinul a 61% dintre românii care au votat din străinătate.
Simion a fost propulsat spre victorie de nemulțumirea față de corupția și ineficiența partidelor vechi — Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) — în timp ce Dan, preferat mai ales în mediul urban, a reușit să se impună în marile orașe precum București, Brașov și Cluj.
Dan a reușit la limită să ajungă în turul doi, cu 21% din voturi, devansându-l pe Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare (PSD-PNL), care a obținut 20%.
Campania pentru turul doi
Campania pentru turul doi va reseta parțial situația, candidații încercând să atragă voturile celor care au susținut alți candidați în primul tur. Dan a transmis deja că, în următoarele două săptămâni, se va poziționa drept singura alternativă la un lider de extremă dreapta care ar putea destabiliza România — o țară membră a UE și NATO, cu o populație de 19 milioane de locuitori.
Prezența la vot în primul tur a fost de 53%.
Luni, Nicușor Dan a declarat că turul doi va fi o alegere „între o Românie democratică, stabilă și respectată în Europa — și o cale periculoasă de izolare, populism și sfidare a statului de drept.”
El a cerut sprijinul „tuturor celor care cred în lege, în adevăr, în educație, într-o economie modernă, în parteneriate solide cu lumea liberă”. Însă rezultatele din primul tur arată că are mult de recuperat.
Șansele lui Nicușor Dan
Simion s-a prezentat drept succesorul naționalistului radical Călin Georgescu, al cărui șoc electoral din noiembrie a dus la anularea alegerilor, în urma acuzațiilor de campanie ilegală și posibila interferență rusă.
Primul tur de duminică a demonstrat că această strategie a funcționat. Simion nu doar că a depășit rezultatul lui Georgescu din noiembrie, dar a avut un scor combinat mai bun decât el și Georgescu împreună.
Analiștii au observat anterior că baza de susținere a lui Dan este formată în principal din persoane educate și cu venituri peste medie, din orașele mari. Rezultatele de duminică confirmă acest lucru.
Marea provocare a lui Dan este că mulți dintre votanții mai tradiționali care l-au susținut pe Antonescu în primul tur ar putea înclina mai degrabă spre Simion decât spre el.
Înainte de vot, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan declara că votanții lui Antonescu ar fi mai puțin predispuși să-l sprijine pe Dan în turul doi și mai înclinați să-l susțină pe Simion.
„Unii dintre acești alegători sunt liberali, unii conservatori, alții foarte conservatori — și unii, în special cei ai partidului socialist, sunt în mare parte persoane în vârstă, mai puțin educate și, parțial, din zonele rurale”, a spus el despre electoratul de care Dan are acum nevoie.
Ce ar putea face candidatul independent
Pentru a-l învinge pe Simion, Dan — fondatorul partidului centrist Uniunea Salvați România (USR) — trebuie să atragă nu doar alegători PNL și PSD, ci și pe cei care au votat cu fostul premier Victor Ponta, actualmente naționalist de stânga.
Totodată, Dan va trebui să reconstruiască punți cu susținătorii reformistei de centru Elena Lasconi, care a dus o campanie dură împotriva lui după ce conducerea USR a abandonat-o în favoarea lui. Lasconi și-a dat demisia din fruntea USR luni.
Candidatul sistemului, Crin Antonescu, nu a oferit un mesaj clar de sprijin pentru Dan, limitându-se duminică seară, în discursul de recunoaștere a înfrângerii, să le spună susținătorilor „să analizeze singuri care dintre candidați este compatibil cu ideile prezentate” de el.
În contrast, Hunor Kelemen, liderul UDMR — parte a coaliției de guvernare — a declarat că partidul său îl va susține pe Dan în fața naționalistului român.
Votul din diaspora
Dan se confruntă și cu problema votului din diaspora.
Din cei 9,4 milioane de alegători prezenți la urne duminică, aproape 1 milion au votat în străinătate. Simion a obținut 61% dintre aceste voturi, iar Dan s-a clasat pe locul doi, cu 25,4%.
Sprijinul masiv pentru Simion a venit din Europa de Nord și de Vest, unde majoritatea diasporei a votat pentru liderul de extremă dreapta. Dan a câștigat în majoritatea țărilor non-europene, inclusiv SUA și Canada.
Un detaliu crucial: doar 14% dintre alegătorii din diaspora nu au susținut niciunul dintre cei doi candidați rămași în cursă. Prin urmare, Dan nu are un bazin mare de voturi externe de cucerit.
Ca să câștige, Dan trebuie să convingă electoratul din țară.