Bogdan Glăvan, despre colapsul Euroins și riscurile sistemice din piața RCA

0
Publicat:

Problemele din piața polițelor RCA continuă să se amplifice în România, odată cu prăbușirea Euroins. Economistul Bogdan Glăvan a venit la Adevărul Live pentru a explica efectele acestor falimente - prețuri RCA mult mai ridicate și costuri suportate de populație.

Consecințele acestor dezechilibre se vor face simțite ani la rând, atât asupra prețurilor pe care le vom plăti pentru polițe RCA, cât și printr-o gaură la bugetul de stat. 

Acum, statul trebuie să încerce să recupereze cât mai mult din prejudicii prin valorificarea activelor deținute de companiile City Insurance și Euroins. Dacă va eșua să facă acest lucru, atunci costurile vor fi suportate în totalitate din bugetul de stat. 

Iar aceste costuri vor ajunge la un miliard de euro, estimează Bogdan Glăvan.

În cazul City Insurance, autoritățile au anunțat că intenționează să urmeze o strategie nemaiîntâlnită în astfel de cazuri: se vor îndrepta cu recuperarea prejudiciilor inclusiv spre conturile personale ale patronilor și a unor membri din conducerea firmei. 

Procedura, însă, va fi una de durată, iar avocații și precedentele din Justiție arată că vor trece ani buni când la o sentință definitivă în acest sens.

În cazul Euroins, însă, procedura nici n-a început încă. Compania nu este oficial în faliment, pentru că dosarul în acest sens nu a ajuns în instanță. Deocamdată, compania și-a pierdut licența de funcționare, în urma unei decizii din partea Autorității pentru Supraveghere Financiară. 

Consecințele însă vor veni în cascadă. Printre cele imediate se numără o explozie a prețurilor RCA. Plafonarea prețurilor, așa cum doresc autoritățile române, n-ar face altceva decât să amâne aceste scumpiri. Apoi, intrarea CEC Bank pe piața polițelor RCA ar avea efect în piață doar dacă polițele oferite de CEC vor fi ieftine. Însă tocmai acest nivel nesustenabil al polițelor este cel care a cauzat colapsurile din ultimii ani. 

Adevărul Live



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite