O sondă spaţială ajunge pe Marte şi caută apa pierdută în atmosfera Planetei Roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sonda spaţială Maven, trimisă de NASA către Marte, a ajuns pe orbita Plantei Roşii. Deşi misiunea nu este atât de cunoscută ca roverul Curiosity, Maven ar putea descoperi mistere mult mai mari ascunse de Marte.

Numele de Maven vine de la Mars Atmosphere and Volatile Evolution. Naveta va investica atmosfera planetei Marte pentru a înţelege cât de multă apă s-a pierdut în spaţiu. Maven vine în continuarea a două misiuni care au căutat apă în suprafaţa de pe Marte. Misiunile Mars Express lansată de Agenţia Spaţială Europeană şi Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA au căutat apa în solul de pe Marte, la cinci kilometri adâncime.

Ei nu au găsit niciun indiciu că Planeta Roşie a avut cândva apă lichidă pe ea. Aşadar, cercetătorii vor să analizeze acum atmosfera planetei, poate pentru că apa s-ar fi putut pierde în spaţiu. Maven va investica modul cum atmosfera superioară de pe Marte interacţionează cu particulele aruncate de către Soare. Vântul solar erodează încontinuu atmosfera planetei, potrivit "The Guardian".

Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) a intrat pe orbita marţiană la ora 02.24 GMT, au precizat cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din oraşul californian Pasadena. "După o călătorie de 10 luni şi 711 milioane de kilometri parcurşi, Maven a ajuns pe orbită", a anunţat, la scurt timp după aceea, NASA pe site-ul ei. Misiunea a costat 671 de milioane de dolari şi este prima dedicată studierii atmosferei. Inginerii vor modifica orbita lui Maven timp de şase săptămâni.

image

"În calitatea sa de prim vehicul orbital care va studia atmosfera înaltă a lui Marte, Maven ne va ajuta să înţelegem mai bine istoria atmosferei marţiene şi felul în care clima acestei planete s-a schimbat pe parcursul timpului, ca şi impactul avut asupra mediului la suprafaţă şi potenţialul caracter locuibil al planetei", a declarat într-un comunicat publicat duminică seară directorul general al NASA, Charles Bolden.

"Maven ne va permite, de asemenea, să pregătim mai bine viitoarele noastre misiuni cu echipaj uman la bord către planeta roşie, în jurul anului 2030", a adăugat el.

Această orbită este însă una provizorie. Maven va intra mai întâi într-o perioadă de cinci săptămâni de calibrare a instrumentelor sale, înainte de a se plasa pe o orbită eliptică definitivă de patru ore şi jumătate, care îi va permite să efectueze observaţii de la toate latitudinile, în toate straturile din atmosfera înaltă marţiană, la altitudini cuprinse între 150 kilometri şi 6.000 kilometri, potrivit Mediafax.

Conferinţa NASA în care au anunţat faptul că Maven a ajuns pe orbită. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite