NASA în 2012: robotul Curiosity a ajuns pe Marte, Hubble a găsit noi galaxii şi gheaţa de pe Mercur a fost confirmată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu numai Facebook sau Google au urmărit evenimentele anului, ci şi NASA are propriul său top. De la, poate, cea mai importantă misiune în spaţiu: roverul Curiosity pe Marte, până la cele mai vechi galaxii descoperite de Hubble, toate s-au întâmplat în 2012, iar agenţia spaţială le-a adunat pe toate în recenzia sa pentru acest an.

Câţiva ani de cercetare şi peste două miliarde de dolari mai târziu, robotul Curiosity a aterizat pe Marte, a trimis primele poze către Pământ, iar recent a descoperit şi câteva urme de materie organică. Vizita pe planeta roşie a început în august şi va dura 22 de luni, timp în care vehiculul, împreună cu cele 17 camere ale sale şi laboratorul de cercetare de la bord, va fi folosit pentru a aduna cât mai multe informaţii despre Marte.

Pe 12 decembrie, astronomii au anunţat că prin telescopul Hubble au putut călători în timp. Desigur, călătoria în timp la care se referă aceştia are legătură cu faptul că au văzut unele dintre cele mai vechi galaxii din istoria Universului. Acestea s-au format în urmă cu peste 13 miliarde de ani, când spaţiul nu era decât în proporţie de 3% format.

image
image

Călătoria în timp este astfel posibilă, deoarece niciodată imaginile pe care le receptează un telescop nu sunt cele actuale. Asta pentru că lumina călătoreşte cu o viteză fixă şi îi ia ani-lumină (chiar sute, mii, milioane) să străbată spaţiul. De exemplu, Soarele este înainte cu 8 minute faţă de imaginea pe care o vedem noi cu acesta.

De asemenea, 2012 a venit şi cu un pas important în călătoriile spaţiale comerciale. În octombrie, nava Dragon produsă de SpaceX (Space Exploration Technologies) a ajuns cu succes la Staţia Spaţială Internaţională şi a revenit pe Pământ fără probleme, marcând astfel primul transport contractat de NASA. Şi, potrivit acordului, SpaceX se va ocupa de alte 12 astfel de misiuni până în 2016. 

Dragon a transportat aproximativ 400 de kilograme de încărcătură, incluzând provizii pentru echipaj, dar şi echipament ştiinţific. Iar la întoarcere a adus şi un pachet de mostre îngheţate colectate în laboratorul spaţial.

image

Descoperirea de pe Mercur a venit la finalul lunii noiembrie, dar bănuieli cu privire la aceasta existau încă dinainte de acest moment. Sonda Messenger a confirmat existenţa materiei organice şi a gheţii la polii planetei. Conform NASA, zona pe care se întind aceste elemente este de mărimea oraşului Washington. Descoperirea este cu atât mai important, dată fiind apropierea destul de mare a planetei de Soare.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite