Ce înseamnă Internetul pentru deţinuţii care nu l-au folosit niciodată: „Web-ul e ca un spaţiu infinit plin cu informaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internetul a devenit totul în prezent, de la informat la relaxat, dar sunt oameni care habar n-au ce-i acest mediu. Dincolo de cei izolaţi în sălbăticie, sunt cei izolaţi în închisoare. Iată cum se vede Internetul pentru câţiva dintre aceştia.

În SUA, sunt deţinuţi care n-au avut niciodată contact cu Internetul şi nu percep acest mediu decât într-o formă vagă, ceva care uneşte oamenii. Iar acele aplicaţii pentru smartphone care pot identifica unde eşti şi care trimit mesaje în timp real, alături de poze, pot fi pure fragmente de literatură SciFi pentru mulţi dintre aceşti deţinuţi. Buzzfeed publică unele declaraţii ale acestora şi cum văd ei Internetul.

Unul dintre deţinuţi, care a dorit să rămână anonim, a caracterizat aplicaţiile drept pagini care te duc în altă parte. „Am văzut aplicaţii în emisiunea lui Ellen DeGeneres. Sunt ca un buton care te duce în altă parte, la fel ca o pagină web, dar mai rapidă“. El are o pagină de Facebook întreţinută de un prieten, pentru a fi găsit de alţi prieteni, şi mai primeşte unele mesaje de pe reţeaua socială prin scrisori la închisoare, dar aici se limitează amprenta online.

„Nu am văzut niciodată Internetul. Am fost închis în 1997. CD-urile erau o mare chestie atunci. Îmi amintesc că Internetul era numit autostrada informaţiei cu un scop, dar nu am nicio idee de cum arată o societate conectată prin Internet“, a afirmat Tommy Winfrey, în vârstă de 35 de ani, care a primit în '97 o pedeapsă de 25 de ani. „Nu am înţeles atunci cât de mare sau de nou e. Era o denumire globală care a schimbat lumea“, a mai spus acesta.

„Am văzut reclame la Internet şi aplicaţii la televizor, dar niciodată nu le-am dat atenţie. Nu le-am considerat importante. [...] Am crezut că sunt site-uri prin care oamenii socializează şi pierd timpul“, a afirmat Jorge Heredia, în vârstă de 37 de ani şi intrat la închisoare în 1998.

„Îmi imaginez că web-ul este ca un spaţiu infinit plin cu informaţii despre orice. N-am înţeles cum ajungi dintr-un loc în altul şi n-am habar cum să-l descriu într-un jargon specific“, a spus Chrisfino Kenyatta Leal, în vârstă de 44 ani, intrat în închisoare în '94. „Am înţeles că totul se mişcă mai repede şi că atenţia este spre dispozitive mobile, astfel că mă întreb de multe ori cine face toate aceste lucruri şi unde se derulează toate astea“, a mai spus el.

Deţinutul căruia Internetul i-a schimbat viaţa

În 2012, după 25 de ani de închisoare, Michael Santos a fost eliberat din închisoare şi a descoperit Internetul în toate formele sale. „În timp ce îmi ispăşeam pedeapsa, visam adesea că voi folosi Internetul. [...] Citeam despre cetăţenii din toată lumea care foloseau Internetul pentru a împărtăşi cunoaşterea şi înţelepciunea. Voiam să devin o parte a generaţiei Internetului“, a spus Santos. În anii ’90, a decis că trebuie să înceapă să existe în mediul online. A reuşit, prin intermediul câtorva colaboratori, să îşi creeze propriul site, o unealtă prin care să documenteze experienţa închisorii şi să scrie despre experienţele altora.

În ultimii zece ani petrecuţi în penitenciar, a scris mii de articole şi de atunci a lucrat pentru construirea unei cariere. „[După ce a primit un iPhone de la soţia sa şi a învăţat să-l folosească] În acea după-amiază a zilei de 13 august 2012, am trimis primul meu email şi am descris, pentru familia mea, primele ore petrecute în libertate. Am urmărit primele clipuri pe YouTube şi câţiva comunicatori profesionişti, pentru a-mi face o idee despre stilurile lor de prezentare. Internetul m-a ajutat, astfel, să învăţ“, a mai spus Santos.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Află mai multe: 

Povestea bărbatului care a descoperit Internetul, după 25 de ani petrecuţi la închisoare: „Mi-a schimbat viaţa“

Internetul anilor '80 dispare: după Minitel în Franţa, serviciile dial-up se închid în Marea Britanie

„Părintele Internetului“ despre Google Glass: „Oferă un număr infinit de oportunităţi de care să beneficiem“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite