Horia Ciurdar, românul care schimbă YouTube

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Ciurdar este Team Lead Manager la YouTube FOTO Google
Horia Ciurdar este Team Lead Manager la YouTube FOTO Google

YouTube s-a modificat radical în varianta sa de mobil în ultima vreme, iar printre cei care au condus echipele de lucru a fost un român: Horia Ciurdar, în vârstă de 29 de ani, din Timişoara.

Horia Ciurdar are 29 de ani şi dacă îl vezi pe stradă l-ai confunda cu un fotomodel. E înalt, are barba lăsată să crească aparent neîngrijit şi te pătrunde cu ochii săi albaştri. E prima impresie pe care ţi-o lasă. Ne întâlnim în holul înalt al sediului YouTube din oraşul San Bruno, la câţiva zeci de kilometri de casa părinţilor de la Google, în Mountain View şi ne retragem în cafeneaua de la etajul 1. Spre deosebire de Google, unde sala de mese este aproape cazonă, aici cântă muzică actuală şi atmosfera este şi mai relaxată. YouTube pare o enclavă la margine de Google, una cu avantaje şi dezavantaje. E primul interviu al lui Horia Ciurdar acordat vreodată.

Horia s-a născut acum 29 de ani în Timişoara şi a absolvit Facultatea de Informatică de la Universitatea de Vest din localitate. Pasiunea nu a început după liceu, ci a venit în timpul acelor ani. În timpul facultăţii a încercat diverse proiecte, ca programator. Din 2004 până în 2005 a lucrat la Innovative Systems SRL, iar până în octombrie 2007 la 12snap, o companie de marketing şi publicitate. Dar dorinţa lui nu era să rămână în România şi să lucreze la firme mici. „Era o companie care făcea marketing pe mobil. Cream jocuri şi aplicaţii de entertainment pentru feature phone-uri. Am mai câştigat nişte competiţii atunci“, povesteşte Horia despre acea perioadă.

Cum a ajuns la Google?

După terminarea facultăţii, Horia a decis că vrea să ajungă la Google. Scopul lui nu era să renunţe la România, ci să ajungă la Google. „În 2007 am aplicat la Google, la Londra. Nu fusesem în Londra niciodată, dar ştiam limba şi aveam o afinitate pentru cultura britanică. Oricum, mai important pentru mine a fost să aplic la Google, nu locul unde mă duceam“, povesteşte Horia. Pentru a se angaja, Horia nu trebuia să aibă vreo specialitate, deoarece cultura Google este diferită. Ei nu caută specialişti pe un anumit palier, ci programatori generalişti care să poată învăţa rapid şi să se adapteze diferitelor proiecte.

„Mi s-a părut interesantă cultura organizaţională pe care o promovau ei şi pentru care Google era lăudat pe toate canalele. Probabil că nu aş fi aplicat la altă corporaţie decât Google. Am lucrat la firme mici şi mi-a plăcut. Dar era ideea unor proiecte interesante şi posibilitatea de a lucra la ele“, spune tânărul inginer de la YouTube. Ceea ce învăţase în facultate l-a ajutat şi când a aplicat la Google. Nu a ştiut la ce se duce, dar a fost trimis să lucreze împreună cu o echipă mică ce optimiza YouTube, încă la început în cadrul gigantului online, pentru feature phone-uri. „O echipă foarte mică de la Londra a început să lucreze la YouTube pentru feature phone-uri. Nu mi-a fost clar că voi rămâne la YouTube. Dar am devenit din ce în ce mai pasionat de provocarea tehnică, dar şi de produsul pe care-l făceam. Lucram atunci la un produs care urma să aibă impact asupra vieţii a milioane de oameni“, îşi aminteşte Horia de primele clipe la Google.

La YouTube, Horia a început să lucreze la diferite proiecte legate de varianta de mobil, în vremea când nimeni nu ştia că urma ca acest domeniu să explodeze. Încet, încet, Horia a prins momentul de ascensiune maximă a telefoanelor inteligente, dar şi a platformei video YouTube, care a devenit un generator puternic de trafic. A avut diverse roluri, iar acum a ajuns Team Lead Manager - coordonează o echipă de programatori care lucrează la aplicaţiile mobile ale platformei, dar nu a renunţat la programare. Spre finalul interviului, l-am întrebat pe Horia ce-l motivează să lucreze de şase ani la YouTube. „Produsul e impresionant. Să ştii că ceea ce faci schimbă lumea într-un mod relevant şi are impact asupra unui număr uriaş de oameni e un sentiment puternic. Iar, în al doilea rând, în jurul tău ai mereu oameni inteligenţi, de la care ai ce învăţa. Am schimbat mai multe echipe, iar asta m-a uimit. Că peste tot am dat peste oameni capabili“, spune Horia Ciurdar.

Horia îşi împarte timpul între biroul din San Bruno, California şi cel din Londra

horia ciurdar google

Horia şi produsele pe care le coordonează

Românul de 29 de ani este printre managerii echipelor care au realizat noua aplicaţie de YouTube pentru telefoanele cu Android şi iOS. Schimbarea, introdusă acum o lună, aduce un design nou, dar introduce pentru prima oară posibilitatea de a ne uita la videoclip într-o fereastră minimizată, în timp ce căutăm conţinut pe site. Nu mai departe de următoarele săptămâni, echipele de la YouTube vor oferi şi posibilitatea de a vedea videoclipuri fără a avea internet, dacă le-am preîncărcat în ultimele 48 de ore.

Echipa de la YouTube Mobile variază mereu, în funcţie de proiecte, iar munca nu se opreşte nici după o actualizare. În momentul când intru cu Horia pe teritoriul tehnic, al aplicaţiei de YouTube, el pare mai relaxat. Dorinţa lor? „Vrem să unificăm experienţa, să creăm un limbaj comun între produsele Google. Pe măsură ce consumul de conţinut pe smartphone-uri şi tablete creşte, trebuie să identificăm noi modele“, explică Horia. Astfel, după ce YouTube a introdus canalele, Horia şi echipa lui au simţit că au rezolvat problema unui videoclip, iar următoarea lor misiune este să se concentreze pe modul cum pot face utilizatorii să urmărească încontinuu pe platformă.

La Google, explică Horia, majoritatea deciziilor nu se iau bazate pe o trăire de moment, ci pe o cultură a datelor, care sunt interpretate şi derivate. Dar în toată această cultură a datelor, există şi momente de inspiraţie, care au schimbat produsul? Horia încearcă să-şi amintească şi îi vine în minte un lucru simplu: atunci când întorci ecranul, poţi să te uiţi la videoclip pe toată suprafaţa sa. Acel moment a fost o inspiraţie de moment, la o sesiune de brainstorming.

Care e viitorul YouTube? Team Lead Manager-ul YouTube Mobile, Horia Ciudar, explică: „Înţelegem că YouTube nu mai este doar un website. E un serviciu pe ecrane diferite şi lucrăm către viitorul în care toate platformele vor primi acces la întreg catalogul, dar cu o experienţă adecvată pentru fiecare device. Astfel, dacă interfaţa tactilă e foarte bună pentru descoperire, acasă vrei să te aşezi şi să te uiţi la televizor. Aşa am ajuns la ideea de a arunca videoclipurile din telefon în televizor“.

Haideţi să discutăm pe Facebook. Vă aşteptăm pe Tech Adevărul. 
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite