„Ţarul confidenţialităţii“ de la Google a demisionat
0Directorul Google însărcinat cu problemele legate de confidenţialitatea datelor a demisionat. Alma Whitten a fost numită în funcţie în 2010, potrivit Forbes.
Whitten, un inginer experiment al companiei cu experienţă în domeniul securităţii cibernetice, a anunţat că va părăsi postul. În locul ei urmează să fie pus Lawrence You, actual director de inginerie în cadrul Google.
Munca Almei Whitten, supranumită „ţarul confidenţialităţii“, nu a fost una uşoară. Ea a fost prima persoană care a ocupat postul de „director al problemelor legate de confidenţialitate“, înfiinţat într-o perioadă în care compania era împlicată într-o mulţime de scandaluri privind încălcarea dreptului la intimitate.
Whitten şi-a făcut treaba din biroul din Londra însă You va opera din California. „Cu siguranţă mai aproape de laboratorul Google X, de unde provin noile tehnologii precum Glass şi maşinile care se conduc singure şi de unde se nasc noi problleme legate de confidenţialitatea datelor“, scrie Kashimir Hill, jurnalistă Forbes.
Ţinând cont de cantitatea de informaţii personale pe care Google o deţine de la utilizatorii serviciilor companii, persoana care va ocupa funcţia va avea multe bătăi de cap. Lawrence You este unul dintre membrii fondatori ai programului privind confidenţialitatea datelor şi se află de opt ani în cadrul companiei.
„În timpul celor 10 ani petrecuţi la Google, Alma a adus nenumărate îmbunătăţiri produselor noastre şi a ajutat la protejarea utilizatorilor noştri. Echipele însărcinate cu securitatea şi confidenţialitatea datelor, precum şi restul oamenilor de la Google, vor continua să lucreze din greu pentru a asigura că informaţiile utilizatorilor noştri sunt în siguranţă“, a declarat un purtător de cuvânt al Google pentru CNet.
Scandalurile legate de confidenţialitate
După cum spuneam mai devreme, Whitten şi-a primit funcţia în 2010, în timpul unor scandaluri de amploare. Cel mai cunoscut dintre ele a fost provocat de faptul că maşinile Google Street View (cele care fotografiază străzile pentru a le implementa în Google Maps) furau informaţiile din reţelele WiFi pe lângă care treceau. Google a dat vina pe un inginer care a acţionat pe cont propriu însă a trebuit să plătească daune în valoare de 7 milioane de dolari.
Un alt scandal, mai puţin, este implicarea Google în reţeaua socială BuzzFeed. BuzzFeed întocmea automat listele de prieteni pe baza interacţiunilor utilizatorilor pe Gmail – serviciul de email de la Google.
Lawrence You va avea bătăi de cap şi mai mari, dacă e să judecăm după mişcarea anti-Glass. O tehnologie sensibilă care şi-ar putea găsi locul în acest dispozitiv este recunoaşterea facială.
Citeşte şi: Lupta informării: Google închide Reader, dar are deja alternativa Google Currents