REVIEW Allview Viva Q8 - un fel de iPad mini, dar nu chiar. 8 inci pentru 800 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, braşovenii de la Allview au anunţat lansarea a două noi tablete: Viva Q7 şi Viva Q8. Cea cu ecran cu diagonala de 8 inci, Q8, a ajuns în redacţia „Adevărul“ şi am testat-o timp de câteva zile.

Piaţa de tablete româneşti este, în opinia mea, una suprasaturată. Cei trei producători principali (Allview, E-Boda şi Evolio) lansează în fiecare lună noi modele. Este uşor ca produsele să fie trecute cu vederea, mai ales când gama este atât de mare şi diferenţele sunt atât de mici.

Totuşi, Viva Q8 are toate şansele să se facă remarcată în mulţimea de tablete low-cost mulţumită designului, dar şi a formatului ecranului, cu raţie 4:3.

Design               

Allview Viva Q8 vine în două variante de culoare: albă sau neagră. Eu am m-am jucat cu versiunea pe negru, în ciuda faptului că pe cutie, tableta era albă. Am fost uşor dezamăgit de acest lucru, fiindcă versiunea pe alb părea mult mai elegenată. Trecând peste acest aspect, am fost surprins să descopăr un dispozitiv subţire, cu o grosime de 7,5 mm, bine echilibrat şi uşor, ce cântăreşte, potrivit producătorilor, 357 de grame.

Cei de la Allview au ales să se „inspire“ de la cei mai buni când a venit vorba de design. Viva Q8 are marginile drepte, colţurile uşor rotunjite, marginile laterale destul de subţirele şi camera frontală poziţionată central, pe marginea de sus. Ghiciţi care a fost sursa de inspiraţie a braşovenilor?

image

Oricum, aceştia au făcut o treabă bună şi apreciez cum arată Viva Q8. Ca senzaţie oferită la prima atingere, tableta se simte ca un dispozitiv premium. Spatele este acoperit de o carcasă din aluminiu texturat (aduce mai mult a magneziu, dar producătorii spun că este aluminiu, aşa că îi cred pe cuvânt), iar faţa este acoperită în totalitate din sticlă. Pe marginea superioară (sau cea din dreapta, în funcţie de cum ţinem tableta), se găsesc două butoane – unul pentru power şi unul menit să facă schimbul între aplicaţi  - şi trei porturi – microUSB, microHDMI şi jack. Pe partea opusă găsim două difuzoare.

Singurul lucru care m-a deranjat la design a fost vopseaua oarecum lucioasă aplicată pe spate. Este un adevărat magnet pentru amprente, lucru care se poate dovedi deranjat. Încă ceva. Pe o margine, ecranul pare să se „cojească“.

Hardware

Allview Viva Q8 vine cu nişte dotări destul de bune. Pentru început, menţionez procesorul cu patru nuclee Cortex A7, cu viteza de 1 Ghz, produs de Allwinner.  Partea de procesare grafică este asigurată de un chipset PowerVR SGX544 MP2, cu 8 nuclee şi memoria internă este de 1GB RAM. Spaţiul de stocare este 8GB, însă poate fi extins cu un card de memorie microSD de până la 32GB. Bateria are 4.000 mAh iar cele două camere foto au 0,3, respectiv 5 megapixeli. Specificaţiile nu sunt chiar la nivelul tabletelor de ultimă generaţie, însă Viva Q8 ar putea, pe hârtie, să se ia la trântă cu vechiul Nexus 7.

image

Performanţă

Să vedem totuşi cât de bună este această configuraţie. Înainte să vă lăsaţi prinşi de mirajul procesorului quad-core, trebuie menţionat că acesta are o arhitectură Cortex A7, mai veche, care nu oferă aceeaşi performanţă ca şi procesoarele mai noi, bazate pe arhitectură Cortex A8 sau A9. Totuşi, combinaţia îşi face bine treaba când vine vorba rularea jocurilor, a aplicaţiilor şi navigarea pe Web. Există, însă, un „dar“, de care vă voi vorbi după ce voi detalia experienţa mea cu tableta.

Pentru început, apreciez că nu am dat peste nicio aplicaţie care să-mi facă probleme. Asta înseamnă că braşovenii au optimizat destul de bine sistemul de operare. Nu am întâmpinat erori sau aplicaţii care să nu funcţioneze.

Pe partea de gaming, procesorul grafic cu opt nuclee şi-a făcut foarte bine treaba. Temple Run 2, Minion Rush şi Real Racing 3 funcţionează fără niciun fel de problemă şi tableta nu se încinge foarte tare, cu toate că are carcasa metalică.

Browsingul este o experienţă plăcută. Paginile se încarcă rapid, derularea lor se face lin, iar trecerea de la un tab la altul decurge fără probleme. Şi streaming-ul video, chiar şi în format fullHD, funcţionează fără probleme.

Este, totuşi, timpul să trec la „dar“-ul de mai devreme. Tableta are probleme când vine vorba de multitasking. Schimbarea de la o aplicaţie la alta se face cu o oarecare întârziere, din cauza procesorului cu arhitectură Cortex A7 şi a memoriei RAM de numai 1GB. Întârzierea este mică, de aproximativ o secundă, însă este sesizabilă şi trebuia menţionată. Per total, tableta se comportă bine.

image

Display

Marea problemă a acestei tablete o reprezintă ecranul. Display-ul este unul de tip IPS, aşa că unghiul de vizualizare este bun. Luminozitatea este suficient de mare cât să permită operarea tabletei chiar şi în condiţii de lumină puternică. Contrastul nu este cel mai bun, dar este suficient, iar culorile puteau fi puţin mai saturate, dar asta este mai mult o chestiune de gust. Care este problema? Rezoluţia.

Allview Viva Q8 are o rezoluţie de 1024x768 de pixeli, pentru un ecran de 7,9 inci. Aceasta este destul de scăzută pentru standardele actuale şi, în timp în aplicaţii sau filme rezoluţia scăzută nu se observă, în ecranul principal, lucrurile stau altfel. În primul rând, cei de la Allview ar fi trebuit să renunţe la logo-ul lor în ecranul de blocare al tabletei. Acesta arată ca şi cum ar fi făcut în Paint şi parcă atrage atenţia asupra faptului că rezoluţia este mică. Nici fundalurile ce se găsesc pe tabletă nu se văd deloc bine, lucru ce poate fi deranjant.  În rest, ecranul răspunde rapid la comenzi şi nu s-a întâmplat să se blocheze în vreun punct.

Conectivitate

La capitolul conectivitate, tableta Viva Q8 nu se poate lăuda cu foarte multe. Dispune de un port microUSB care poate fi folosit pentru alimentare (lucru pe care l-am apreciat foarte mult), pentru transfer de date, dar şi pentru conectarea unor dispozitive externe (dongle 3G, mouse, stick de memorie etc.), printr-un cablu OTG, inclus în pachet.

Mai există şi un port microHDMI, pentru conectarea tabletei la un televizor şi WiFi. GPS-ul şi conectivitatea prin Bluetooth lipsesc, lucru care ar putea să-I deranjeaze pe unii oameni. Totuşi, braşovenii au renunţat la aceste tehnologii pentru a menţine preţul scăzut al tabletei.

image

Sunet

Cele două difuzoare nu au cea mai bună poziţionare. Acestea sunt aşezate în marginea din dreapta, sau în partea de jos a tabletei, în funcţie de orientare. Atunci când utilizatorul vrea să se joace sau să urmărească un film, va acoperi cu mâna cel puţin unul dintre cele două difuzoare.

În plus, volumul difuzoarelor este foarte slab, fiind nevoie de căşti sau de difuzoare externe pentru a urmări un film în condiţii decente. Un alt minus îl reprezintă lipsa unor butoane fizice pentru volum.

Cameră

Cele două camere foto de pe Allview Viva Q8 au senzori de 0,3, respectiv 5 megapixeli. Despre camera frontală nu sunt multe de zis – permite realizarea de sesiuni de videochat, dar la un nivel rudimentar.

Camera principală, cea de 5 megapixeli, scoate fotografii decente în condiţii de lumină puternică, însă fotografierea în lumină slabă sau artificială rezultă în imagini pline de zgomot. Filmarea se realizează cu 30 cadre pe secundă, la rezoluţie fullHD, însă focusul se face greu şi calitatea nu este foarte bună.

image

Baterie

Bateria nu este un punct forte al tabletei, însă este la nivelul celorlate dispozitive produse de către români. Astfel, cu folosire medie – browsing, notificările pornite şi puţin gaming, cu luminozitatea la maximum – am obţinut în jur de trei ore şi jumătate de baterie. Cu luminozitatea la 30% şi cu notificările oprite, bateria ajunge undeva la cinci ore.

Software

Tableta rulează Android Jelly Bean 4.2.2, o versiune uşor modificată de cei de la Allview. Modificările aduse nu sunt majore, fiind vorba de câteva elemente estetice.            

Software-ul pentru cameră este diferit, totuşi, fiind vorba de o aplicaţie mai ciudăţică care vine şi cu o serie de filtre ce pot fi aplicate peste fotografii. M-a uimit lipsa aplicaţiei dedicate pentru Youtube, care poate fi descărcată ulterior din Google Play. 

Cât despre aplicaţiile instalate de producător, găsim un task manager, o aplicaţie pentru navigatul prin foldere, un reader pentru PDF-uri şi o tastatură în mai multe limbi. Nimic care să umple memoria tabletei prea mult.

Preţ şi disponibilitate

Allview Viva Q8 poate fi cumpărată pentru preţul de 800 de lei. Dotările cu care vine, calitatea construcţiei şi performanţele sunt mai mult decât bune pentru un asemenea preţ. S-au făcut economii la ecran, iar acest lucru este un minus, dar fără îndoială ar fi dus gadgetul la un preţ de peste 1.000 de lei, chiar spre 1.400 de lei. 

Plusuri:

  • Design frumos
  • Performanţă decentă
  • Format al ecranului 4:3

Minusuri:

  • Sunet slab
  • Rezoluţie mică a ecranului
  • Cameră foto mediocră
  • Conectivitate scăzută

Am cumpăra-o?

Sunt un admirator al formatului de imagine 4:3 şi dimensiunea de 8 inci mi se pare mult mai naturală pentru o tabletă. Performanţa este decentă pentru preţul cerut de Allview, însă rezoluţia ecranului şi autonomia mediocră m-ar îndrepta către alte tablete. Totuşi, cei care şi-ar dori designul unui iPad mini la un preţ scăzut pot opta pentr Viva Q8.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite