Cum va arăta tehnologia în doi ani? Răspunsul s-a aflat în Las Vegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CES 2013 din Las Vegas s-a terminat, dar în urma celui mai mare spectacol al tehnologiei mondiale au rămas câteva trenduri pentru 2013 şi 2014 care ar putea fi puse în aplicare. De asemenea, unele ar putea să apară comercial chiar mai târziu, deoarece tehnologiiile sunt încă scumpe.

Televizoarele devin din ce în ce mai performante

În Las Vegas televizoarele au dominat audienţa, iar producătorii au lansat cele mai diverse mărimi şi tehnologii. Trendul care a ieşit în evidenţă tocmai prin absenţă este faptul că tehnologia 3D nu mai este atât de populară. Considerată viitorul televizoarelor, 3D-ul nu a reuşit să se impună pe piaţă, iar în Las Vegas producătorii au venit cu alte noutăţi: televizoare subţiri, cu tehnologie OLED şi 4K. De asemenea, putem vorbi şi despre viitorul televizoarelor curbate.

Samsung şi LG au prezentat la CES 2013 televizoare curbate, care folosesc tehnologia OLED. LG a dotat televizorul şi cu 3D, dar a fost printre puţinele aparate cu aşa ceva.

Samsung efectiv a trecut de la smartphone-uri cu ecran curbat la televizoare. Televizorul lor are 55 de inci, iar acest lucru îmbunătăţeşte unghiul de vizualizare şi un efect tridimensional natural. Ambele companii s-au bătut la CES 2013 pentru titlul de primul televizor OLED curbat.

De asemenea, tot de la Samsung a venit şi cel mai mare televizor cu cea mai mare rezoluţie. Aceasta înseamnă o rezoluţie 4K, numită şi Ultra HD, care permite o claritate a imaginii extremă.

Televizorul are un procesor quad core, pentru a reuşi să susţină şi conţinutul clasic, dar şi aplicaţiile prezente pe un asemenea dispozitiv inteligent. Sistemul audio are trei canele şi 120 de waţi, iar Samsung promite o experienţă audio de şase ori mai bună decât pe televizoarele obişnuite (nu se ştie cum a fost testată această caracteristică).

Sony are deja pe piaţă un 4K Bravia XBR-84X900 la preţul de 25.000 de dolari, iar LG a lansat un dispozitiv cu preţul de 20.000 de dolari. Şi japonezii de la Sharp au lansat televizorul ICC Purios 4K, dar acesta nu are un preţ şi va fi pe piaţă din vară.

De asemenea, ceea ce a fost clar în Las Vegas este că orice producător care vrea să revoluţioneze televizoarele nu mai aduce doar ecrane bune, ci şi televizoare inteligente. Astfel, în acest moment, este aproape redundant să numim un OLED sau un televizor 4K inteligent, deoarece aceste caracteristici sunt prezente, iar interconectivitatea într-o lume a mai multor ecrane, în care oamenii folosesc o tabletă şi un telefon când se uită la televizor nu mai pot exista dispozitive simple, cu canale prestabilite.

Nu mai există doar două dimensiuni pentru tablete

Dacă din 2010 de când Apple a lansat iPad tabletele aveau două dimensiuni, 7 şi 10,1 inci, la CES 2013 tabletele au avut cele mai diverse dimensiuni, deşi unele nu ar putea fi încadrate în această categorie, aşa cum telefoanele mai mari se numesc phablete.

De exemplu, Asus a lansat Transformer AiO, cu un ecran de 18,4 inci. Aceasta este şi ecran pentru un sistem desktop clasic şi e o combinaţie cu sistem de operare Windows 8 şi Android. Ea cântăreşte 2,5 kilograme, aşa că nu este tocmai uşoară.

Tot în domeniul tabletelor mari, Panasonic a prezentat un model cu rezoluţie 4K şi care are 20 de inci. Acest tablou uriaş este considerat o tabletă de către japonezi, iar ei spun că este destinată fotografilor pentru capacităţile sale de editare.

Totuşi, produsul nu este, deocamdată, gata pentru publicul larg, ci este orientat pentru divizia business a pieţei, poate o integrare a acestei tablete în sălile de şedinţe. Preţul nu a fost dezvăluit, dar, cel mai probabil, are câteva zerouri peste cifra de start.

De asemenea, chinezii de la Lenovo au prezentat un table PC, adică o tabletă uriaşă de 27 de inci cu Windows 8. Ea poate fi folosită ca ecran pentru un sistem desktop, la care trebuie ataşată o tastatură şi un mouse. În plus, Lenovo va vinde tableta cu mai multe aplicaţii care pot fi folosite de mai mulţi utilizatori deodată şi care să poată fi folosită în muzee sau baruri. Cu această aşa-numită tabletă, Lenovo întoarce lumea tehnologiei puţin în timp, în era meselor inteligente.

2013, 2014 sau chiar 2015 ar putea însemna o transformare pentru industria IT. Tot mai multe firme lansează ecrane cu touchscreen pentru laptopuri sau sisteme desktopuri. Ceea ce acum producătorii numesc tablete mari sau table PC ar putea fi viitoare monitoare, care să nu aibă nevoie de nimic altceva decât de o mufă băgată în priză,  o tastatură şi poate un mouse pentru a oferi experienţa unui calculator. De fapt, la CES 2013 putem spune că am asistat la retransformarea calculatorului. Porniţi de la coloşi cât o cameră, astăzi se pare că ajungem la ecrane de 20-27 de inci care au toate caracteristicile unui desktop, dar la nevoie oferă şi o experienţă tactilă.

Ecranul nu mai e fix şi nici doar pe o singură parte

Am trecut de epoca ecranelor simple, tactile şi capacitive. Două prezentări au arătat ce se poate face cu un ecran.

Display-ul flexibil era în dezvoltare încă din 2006. Atunci Philips a prezentat tot la CES un asemenea ecran pentru cărţile virtuale. Între timp, ecranele flexibile au devenit un vis pentru clienţii de smartphone-uri, iar Samsung a venit cu primul ecran flexibil montat realmente pe un dispozitiv.

Prototipul folosit de reprezentantul Samsung a fost denumit Youm. Acest nume a intrat în atenţia presei încă din aprilie 2012, figurând în evidenţele site-ului gigantului coreean.

Smartphone-ul Youm vine cu un plus faţă de alte terminale mobile de pe piaţă. Ecranul a fost „întins“ peste marginea din dreapta, astfel că pot fi afişate informaţii şi acolo, cum ar fi notificările sau diversele tipuri de mesaje.

Compania a mers până într-acolo cu aplicarea tehnologiei, încât vede pe viitor un potenţial în tabletele care se pliază. Pot fi rulate sau se strâng ca o carte şi devin astfel mai uşor de cărat. 

YotaPhone nu a venit în premieră la CES 2013, deoarece telefonul apăruse înainte de târg, dar vine cu un concept nou. Astfel, telefonul realizat în Rusia are un sistem de operare Android, cu un ecran LCD de 4,3 inci şi Gorilla Glass pe partea normală. Dar ce se întâmplă pe carcasa din spate?

Ei bine, ea este realizată dintr-un material mai special. Astfel, carcasa spate este de fapt un ecran din E-Ink, materialul folosit pentru cititoare de cărţi electronice cum ar fi Kindle şi funcţionează autonom şi cu un consum redus de energie.

Telefonul are un procesor dual core de 1,5 Ghz şi 2 GB de RAM, dar şi o cameră de 12 megapixeli. Nu este cel mai bun telefon de pe piaţă, dar deschide o nişă total neexplorată până acum şi care ar putea modifica modul cum privim telefoanele.

image

De ce acestea ar putea fi tendinţele? Ei bine, ecranul flexibil se vehiculează de ceva vreme. Samsung a venit cu prima aşezare realistă: un colţ îndoit. Problema ecranelor nu este că nu se pot îndoi, ci pentru că restul telefonului nu o poate face. Aşadar, Samsung are o abordare nouă, iar în 2014 sau în 2015 am putea vedea chiar dispozitive care să aibă mai mult spaţiu curat pe ecran, iar colţurile să fie folosite pentru alerte. De asemenea, acest lucru ar putea elimina în totalitate butoanele fizice de pe un gadget.

În privinţa YotaPhone, poate vă întrebaţi cine doreşte să citească ceva mai mult de cinci minute pe un ecran de 4,3 inci? Dar suntem în epoca phabletelor, iar acestea au ajuns deja la 6,1 inci, care este dimensiunea celui mai ieftin Kindle. Aşadar, ecranele de smartphone nu mai sunt atât de departe de ecranele de Kindle, iar acesta din urmă nu are şi un ecran secundar care să funcţioneze ca un telefon decent cu Android.

Evident, posibilităţile rămân deschise. Nu se cunoaşte un alt producător care să fi abordat această tehnologie, deşi la un moment dat se vorbea despre Nokia. Dar acestea erau zvonuri în 2011 şi ruşii au fost primii care au prezentat un dispozitiv atât de interesant şi diferit de orice altceva.

Iar ca ecranele să fie în totalitate diferite, nu trebuie să uităm de Tactus Technology. Această firmă a venit cu o nouă evoluţie a ecranelor sale, care au butoane care se ridică direct din ecran atunci când scriem, dar care se pierd într-un touchscreen tradiţional atunci când nu le folosim. Astfel, smartphone-urile nu vor mai fi doar o experienţă de tastare pe ecran, ci şi una care va imita butoanele fizice. 

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite