Dezastru la Matca, cel mai mare bazin legumicol din țară. Peste 200 de hectare de solarii, doborâte de zăpadă

0
Publicat:

Zăpada și viscolul au distrus solariile din Matca (Galați), cel mai mare bazin legumicol al țării. Aproape 200 de hectare de sere au fost puse la pământ, iar fermierii cer acum ajutorul ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Solarii au cedat sub greutatea zăpezii FOTO: Lumea Satului/Facebook
Solarii au cedat sub greutatea zăpezii FOTO: Lumea Satului/Facebook

Cantităţile de zăpadă au pus la pământ 200 de hectare de solarii din bazinul legumicol Matca, județul Galați. Structura acestora a cedat sub greutatea zăpezii. În solarii, agricultorii pregăteau răsadurile pentru culturile de roșii și castraveți din primăvară. Unii fermieri aveau în solarii salată, care a înghețat. 

„Este prăpăd. Solarii distruse de zăpadă, cât vezi cu ochii. Și la mine este afectat, a cedat structura de rezistență. A fost zăpada multă, nu am avut ce face. În solarii pregăteam răsadurile pentru cultura de roșii, erau și unii fermieri care mai aveau salată. Acum avem nevoie de folii, de căpriori pentru a repara structura solarului. Toate sunt scumpe, însă nici vremea nu ne permite să intervenim”, a spus legumicultorul Giani Filimon.

Munți de zăpadă la Matca FOTO: Săndel Radu/Facebook
Munți de zăpadă la Matca FOTO: Săndel Radu/Facebook

Agricultorii spun că au pierderi de câteva mii de euro și nu au bani să le repare. Din cauza aceasta, culturile de primăvară ar putea fi întârziate. În plus, din cauza pagubelor mari, și trufandalele ar putea fi mai scumpe.

Foarte multă zăpadă. S-au stricat multe solarii în Matca. Noi aveam în pregătire răsadurile de roșii. Pagubele sunt foarte mari acum. Trebuie să ne apucăm de reparat, să facem împrumut la bancă. De unde atâția bani?”, se întreabă Costică Chicoș.

Cultură de salată distrusă de zăpada FOTO: Lumea Satului/Facebook
Cultură de salată distrusă de zăpada FOTO: Lumea Satului/Facebook

Mătcașii cer ajutorul ministrului Petre Daea

Fermierii din Matca speră acum să primească ajutor de la stat pentru „calamitate”. Primarul localității, Marin Gheorghe, spune că va merge vineri, 3 februarie, la Brăila, să discute cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Am făcut o evaluare a situației în teren. Avem în jur de 200 de hectare de solarii afectate, total sau parțial. Unele sunt căzute la pământ de tot, altele au folia ruptă. Din păcate, oamenii nu au bani acum ca să repare aceste solarii. Nu există cadrul legal pentru a primi despăgubiri, în Ordonanță 459 din 2019, nu este stipulată despăgubire și pentru calamități cauzate de zăpadă. Mâine (n.r. vineri, 3 februarie) vom merge la Brăila să ne întâlnim cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, să vedem ce se poate face pentru oameni”, a declarat primarul comunei Matca, Marin Gheorghe.

Solariile nu sunt asigurate, deoarece firmele de asigurare nu fac polițe pentru solariile ridicate pe structură de lemn.

Matca este cel mai mare bazin legumicol din țară, cu peste 4000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite