Combustibilul nuclear de la Măgurele a fost transportat în Rusia. Dezafectarea reactorului se va termina în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactorul  de la Măgurele a fost folosit pentru cercetare FOTO nipne.ro
Reactorul  de la Măgurele a fost folosit pentru cercetare FOTO nipne.ro

Reactorul Nuclear de cercetare şi producţie radioizotopi de la Măgurele va fi dezafectat, iar duminică s-a finalizat transportul în Federaţia Rusă a combustibilul nuclear uzat.

”Duminică s-a finalizat transportul în Federaţia Rusă a combustibilului nuclear uzat provenind de la Reactorul Nuclear de cercetare şi producţie radioizotopi VVR-S de pe amplasamentul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) de la Măgurele. Acest fapt reprezintă o premieră pentru ţara noastră, fiind prima dată când deşeurile radioactive sunt evacuate definitiv de pe teritoriul României”, au precizat reprezentanţii instituţiei, citaţi de realitatea.net.

Repatrierea combustibilului nuclear uzat slab îmbogăţit s-a desfăşurat în decursul anului 2012 în cadrul Programului de dezafectare a Reactorului Nuclear în iulie, noiembrie şi decembrie.

Deşeurile nucleare urmează să fie procesate, iar apoi depozitate definitiv în Rusia.

”Reactorul Nuclear VVR-S a fost construit în perioada 1955-1957. Principalele caracteristici tehnice ale reactorului nuclear VVR-S au fost putere termică de maximum 2 MW termici şi apa uşoară ca agent de răcire, moderator şi reflector. Combustibilul nuclear utilizat a fost de tip EK-10 (având îmbogăţire iniţială în Uraniu-235 de 10%) şi de tip S-36 (având îmbogăţire iniţială în Uraniu-235 de 36.6%). A funcţionat fără incidente în perioada iulie 1957 - decembrie 1997 când a fost oprit”, au mai spus reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Reactorul nuclear a fost utilizat pentru cercetări ştiinţifice cu fascicule de neutroni şi pentru producţie de radioizotopi destinaţi industriei, agriculturii, cercetării ştiinţifice, educaţiei şi medicinei.  În anul 2002 a fost oprit definitiv în vederea dezafectării. Combustibilul nuclear uzat înalt îmbogăţit de tip S-36 a fost repatriat în Federaţia Rusă în anul 2009 cu asistenţă şi fonduri asigurate de către Departamentul pentru Energie al SUA, mai arată reprezentanţii ministerului..

”Procesul de dezafectare a reactorului nuclear VVR-S a început în anul 2010 şi se va finaliza în anul 2020. Pentru implementarea proiectului de dezafectare şi finalizarea acestuia, în conformitate cu cerinţele legale, a fost necesară eliberarea amplasamentului IFIN-HH de întreaga cantitate de combustibil nuclear uzat. Acest lucru creează condiţiile eliminării riscului de contaminare radioactivă a amplasamentului Reactorului Nuclear”, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite