Armata ucraineană pune presiune pe toate liniile frontului: Ocupanții ruși spun că sunt vizați de bombardamente haotice

0
Publicat:

Armata ucraineană a întreprins joi mai multe acţiuni de asalt în regiunea Doneţk (est) și continuă să facă progrese în regiunea Zaporojie (sud). Ocupanții ruși evocă bombardamente „haotice” la Bahmut.

Soldați ucraineni pe câmpul de luptă FOTO Profimedia
Soldați ucraineni pe câmpul de luptă FOTO Profimedia

„În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat o serie de acţiuni în direcţia Lîman şi operaţiuni de recunoaştere prin luptă în mai multe direcţii simultan”, a declarat Denis Puşilin, şeful ocupaţiei ruse în regiunea Doneţk.

Lîman se află foarte aproape de linia frontului, la aproximativ 50 de kilometri vest de Lîsîciansk şi Severodoneţk, oraşe aflate sub controlul armatei ruse.

Potrivit lui Puşilin, forţele ucrainene „au fost parţial suprimate de tiruri de artilerie, parţial respinse (...), aviaţia armatei (ruse, n. red.) fiind de asemenea implicată”.

Referitor la Bahmut, Puşilin a apreciat că situaţia aici „rămâne fierbinte”. Oraşul „a fost supus unor bombardamente haotice”, a indicat liderul separatist pro-rus într-un mesaj postat pe contul său de Telegram.

Oraş cu 70.000 de locuitori înainte de invazia declanșată de Vladimir Putin, Bahmut a fost cucerit în luna mai de forţele ruse, în principal de mercenarii Wagner, după una dintre cele mai lungi şi mai sângeroase bătălii din acest război.

De atunci, armata ucraineană a lansat o contraofensivă în zonă, recucerind două localităţi în ultimele zile - Andriivka şi Klişciivka - şi susţinând chiar că a „străpuns” linia de apărare rusă din acest sector. Forţele ucrainene au câştigat treptat teren pe flancurile de nord şi de sud ale oraşului Bahmut, comentează AFP, preluată de Agerpres.

Denis Puşilin a afirmat vineri că forţele Kievului „se concentrează” de asemenea ceva mai la nord de Bahmut, în apropiere de localităţile Sacco şi Vanzetti (după numele a doi anarhişti americani de origine italiană) şi Rozdolivka.

Progrese pe frontul din Zaporojie

Totodată, armata ucraineană îşi accelerează înaintarea pe frontul de sud şi speră să treacă de toate liniile de apărare ruseşti formate din câmpuri de mine, tranşee şi capcane antitanc.

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă în ultima sa evaluare privind situaţia de pe câmpul de luptă din Ucraina că forțele Kievului continuă să facă progrese în sudul ţării.

Pe linia frontului lângă Robotîne, în regiunea Zaporojie, vehicule blindate ucrainene au fost văzute pentru prima oară dincolo de ultima linie de apărare rusă, a precizat ISW, potrivit DPA și Agerpres.

Cu toate acestea, experţii americani afirmă că este încă prea devreme pentru a spune cu siguranţă că această linie defensivă rusă a fost străpunsă.

În raportul său de vineri dimineaţă, Statul Major General ucrainean a raportat progrese în zona Bahmut (est) şi pe frontul de sud, notează Agerpres.

Apariţia de vehicule blindate ucrainene în spatele acestei linii dovedeşte că acum ucrainenii se pot mişca din nou mai liber acolo, a precizat ISW.

Armata ucraineană vrea să avanseze până la Marea Azov şi să taie legătura terestră a Rusiei cu Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în martie 2014.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite