China îndeamnă la „vigilenţă ridicată” faţă de expansiunea NATO în Asia

0
Publicat:

Este nevoie de „vigilenţă ridicată” în faţa „expansiunii spre est„ a NATO, apreciază China, după un articol de presă potrivit căruia Alianţa intenţionează să deschidă un birou în Japonia pentru a facilita consultările cu partenerii din regiune, transmite Reuters, citată de Agerpres.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a afirmat joi că Asia este „un pământ promiţător pentru cooperare şi dezvoltare şi nu ar trebui să fie o arenă de luptă pentru geopolitică'.

„Insistenţa spre confruntare între blocuri necesită vigilenţă ridicată”

Potrivit Nikkei Asia, care a citat oficiali japonezi şi ai Alianței Nord Atlantice, NATO are în plan deschiderea unui birou de legătură în Japonia, primul în Asia, pentru a facilita consultările în regiune cu parteneri de securitate precum Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, având în vedere provocările geopolitice din partea Chinei şi Rusiei,

„Expansiunea continuă a NATO spre est în Asia-Pacific, interferenţa în afacerile regionale, încercările de a distruge pacea şi stabilitatea regionale, şi insistenţa spre confruntare între blocuri necesită vigilenţă ridicată din partea ţărilor din regiune', a declarat Mao Ning în conferinţa de presă obişnuită a MAE chinez.

Potrivit Nikkei Asia, biroul de legătură care-i face pe chinezi să se gândească la sporirea vigilenței, urmează să fie deschis anul viitor la Tokyo,

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat - atunci când a fost întrebată despre informaţiile din articol - că Alianţa nu dă detalii despre astfel de deliberări.

„NATO are aranjamente de birouri de legătură cu un număr de organizaţii internaţionale şi state partenere, iar aliaţii evaluează cu regularitate aceste aranjamente pentru a se asigura că ele servesc cel mai bine nevoilor atât ale NATO, cât şi ale partenerilor noştri (...). NATO are cu Japonia un parteneriat strâns ce continuă să crească”, a spus Oana Lungescu, potrivit Agerpres.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite