Scapă de toxine cu ajutorul plantelor!
0Când este prea încărcat cu toxine, corpul îţi trimite anumite semne: oboseala sau durerile de cap. La început de primăvară, ce zici de o cură de detoxifiere?
În mod natural, corpul elimină toxinele prin plămâni, ficat, intestine, glandele sudoripare şi prin rinichi. Însă, poluarea, unele medicamente, aditivii din alimente şi stilul de viaţă nesănătos pot favoriza acumularea de toxine.
Acestea îţi pot afecta sănătatea, fiind indicată „curăţarea” organismului de aceste deşeuri cel puţin de două ori pe an. Oricare metodă de detoxifiere ai alege, plantele îţi sunt un aliat de nădejde. Alege în special acele plante care au acţiuni benefice asupra rinichilor, ficatului şi intestinelor.
Mesteacănul stimulează diureza
Ceaiurile diuretice şi depurative contribuie la eliminarea „deşeurilor”, ceaiul de păpădie şi de urzică fiind cele mai indicate. Sunt recomandate şi frunzele de mesteacăn, socul, coada-calului, ciuboţica cucului, albăstrelele şi trei fraţi pătaţi, preparate sub formă de infuzie şi consumate de trei ori pe zi.
Nu este indicată folosirea produselor diuretice de sinteză, pentru că, odată cu eliminarea toxinelor, se pot pierde şi electroliţi, care conduc impulsurile nervoase ce controlează funcţiile de bază din organism. Ceaiul de ciulinul laptelui (ciulinul Mariei), consumat de trei ori pe zi, ajută la detoxifierea ficatului, iar fructele de ienupăr sunt un adevărat „dezinfectant” renal. Pentru a prepara un decoct, se pun 20 de fructe la un litru de apă.
Ceaiul verde elimină toxinele
Pe lângă proprietăţile antioxidante, ceaiul verde este un excelent diuretic şi detoxifiant. Ceaiul verde stimulează
metabolismul şi favorizează procesul de digestie, fapt pentru care este recomandat şi în curele de slăbire. Bea zilnic câte trei căni de ceai verde, fără zahăr.
Nu consuma însă mai mult de trei ceşti pe zi, pentru că teina şi cafeina conţinute de această plantă îţi pot provoca insomnii. Infuziile de merişor şi de gălbenele au, de asemenea, rezultate bune în procesul de eliminare a toxinelor.
Volbura are efect laxativ
Constipaţia favorizează acumularea de toxine, fiind indicate ceaiurile din acele plante care au şi rol laxativ, cum ar fi cele de cruşin, volbură, muşeţel şi de păpădie. O combinaţie purgativă se poate obţine dintr-un amestec de pudră de lemn dulce şi de scoarţă de cruşin. Trei grame sunt sunt suficiente, ajutând în cadrul curei de eliminare a toxinelor. Aceste ceaiuri pot fi consumate cu o jumătate de oră înaintea meselor, de trei ori pe zi.
Interzis în detoxifiere
Pentru rezultate bune, nu se recomandă consumarea unor alimente, precum: carnea grasă, mai ales cea de porc sau de oaie, prăjelile, dulciurile, maioneza, frişca, mezelurile, alcoolul, băuturile carbogazoase, produsele bogate în amidon, alimentele conservate sau afumate, zahărul rafinat şi cafeaua.
Postul înseamnă şi detoxifiere
În perioada postului, datorită consumului de produse vegetale, are loc şi o detoxifiere a organismului. Pot fi „experimentate” cura cu argilă sau cea cu pătrunjel (consumat ca suc sau în salată). Dacă vrei un regim ceva mai intens de eliminare a toxinelor, poţi alege o cură pe bază de fructe şi de legume proaspete.
Atenţie însă, medicii nu recomandă acele cure drastice, care au la bază doar un fruct, de exemplu, pentru că favorizează apariţia unor carenţe nutritive. Ideal este ca înainte să faci un set complet de analize, pentru a exclude eventuale probleme, cum ar fi anemia, care ţi-ar putea pune sănătatea în pericol.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţă apifitoterapie Clinica Medas
În procesul de eliminare a toxinelor, se pot adiminstra plante cu efecte laxativ-purgative, cum ar fi: ceaiuri de soc şi muşeţel (se face o infuzie din 2 linguriţe de plantă la 250 de ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 5 minute), din care se consumă câte 2 căni pe zi.
Sunt indicate şi seminţele de in macerat la rece, din două linguriţe de seminţe de in la un pahar cu apă: se lasă la macerat două-trei ore, apoi se consumă atât lichidul obţinut, cât şi seminţele. Se pot lua 1-2 linguri de seminţe ca atare sau capsule cu ulei din seminţe de in, 1-2 pe zi. Se pot lua zilnic 1-2 linguri de seminţe întregi de muştar alb, pe stomacul gol, cu apă.