Castanele, indicate în refacerea după boală
0Băuturile preparate din castanele comestibile sunt recomandate în special persoanelor cu afecţiuni ale rinichilor, inimii, anemicilor şi convalescenţilor.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă decoctul şi siropul de castane.
Aceste fructe au o compoziţie chimică bogată în substanţe nutritive, asemănătoare cu cea a grâului. De asemenea, frunzele tinere de castan, culese primăvara, sunt un remediu pentru accesele de tuse, dacă sunt preparate sub formă de infuzie (trei frunze mărunţite la o cană cu 200 ml de apă clocotită).
Castanele sunt fructe cu valoare energetică foarte mare (200 calorii/100 g), bogate în săruri minerale (fosfor, magneziu, calciu), vitamine (conţin 50 mg de vitamina C, ca şi lămâia, cantităţi importante de vitamine B), dar şi glucide, lipide şi puţine proteine.
Mod de administrare
Decoctul de castane se prepară din 15-20 g castane mărunţite care se fierb într-un litru de apă timp de 10 minute. Se acoperă vasul şi după 15 minute se strecoară. Se beau trei ceşti pe zi.
Pentru compotul de castane se prepară mai întâi un sirop din 200 g de zahăr şi un litru de apă. Siropul trebuie să fiarbă la foc mic, 30 de minute, împreună cu 500 g castane curăţate şi tăiate mărunt.
Când este gata, se adaugă vanilie. Se consumă călduţ. După viroză, convalescenţii trebuie să consume câte trei căni de compot pe zi, timp de 20 de zile.