Care sunt cele mai neobişnuite sindroame
0Unele tulburări neurologice sunt confundate cu afecţiuni psihiatrice din cauza manifestărilor ieşite din comun. Există persoane care îi văd, la propriu, disproporţionat pe cei din jur. Altele, în schimb, se trezesc dintr-odată că vorbesc cu accent străin. Aceste situaţii sunt însă destul de rare.
Manifestările mai puţin obişnuite ale unei persoane, de tipul halucinaţiilor, percepţiei alterate asupra oamenilor sau obiectelor din jur ori al deficitelor de atenţie sunt, de multe ori, puse pe seama unor tulburări psihiatrice.
De exemplu, atunci când o persoană are impresia că propria imagine din oglindă este cea a unui impostor, simptomul poate fi confundat cu uşurinţă, atât de cei din jur, cât şi de medici, cu cele ale schizofreniei. Lucrurile nu stau însă mereu aşa, iar linia de delimitare dintre afecţiunile psihiatrice şi sindroamele neurologice este foarte fină, spun specialiştii. În această situaţie, este posibil ca persoana respectivă să prezinte leziuni la nivelul sistemului limbic al creierului. De altfel, în 25-40% din cazuri, este vorba despre o tulburare neurologică numită sindrom „capgras", şi nu despre schizofrenie.
Citiţi şi:
VIDEO Drama celor cu sindromul Down
Testele genetice, puţin accesibile în România
Motivul pentru care apar confuzii este că, de cele mai multe ori, unele probleme ale sistemului nervos central, cu precădere ale creierului, se manifestă la nivelul comportamentului. Iar altele pot determina schimbări de personalitate.
Localizarea leziunilor, importantă
Afectarea anumitor zone ale creierului este asociată cu manifestări psihologice şi comportamentale particulare. De exemplu, un accident vascular cerebral (AVC) care a avut loc în emisfera dreaptă a creierului poate determina apariţia maniilor (euforie, stare de excitabilitate psihomotorie, halucinaţii, incoerenţă a gândirii, logoree). Iar afectarea, fie printr-un AVC, fie printr-un traumatism, a cortexului orbitofrontal poate duce la un comportament dezinhibat. Tot în urma unui AVC poate apărea un alt sindrom neobişnuit, sindromul „accentului străin".
„Alterarea mecanismelor extrem de complexe ale realizării limbajului (în regiunea temporo-fronto-parieto-occipitală stângă) poate determina ca manifestare clinică aşa-numitul «sindrom de accent străin». El poate să apară mai frecvent ca sechelă după un AVC sau după un traumatism cranio-cerebral", explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie. Persoanele cu acest sindrom se trezesc la un moment dat vorbind cu un accent străin pe care nu l-au avut până atunci şi pe care nu îl cunoşteau înainte.
Atenţia şi percepţia, afectate
Sindromul „Balint" constă în incapacitatea de a vedea mai mult de un obiect la un moment dat (simultanagnozie) şi, deci, într-un deficit de atenţie vizuală. Persoanele cu acest sindrom nu-şi pot direcţiona privirea prin mişcări oculare şi nici nu pot atinge obiecte din această cauză. Cauzele acestei tulburări neurologice sunt leziuni în zona parietală a creierului sau la nivel occipital ori talamic.
Problemele de percepţie a mediului înconjurător pot apărea din cauza unor disfuncţii ale neuronilor din zonele parieto-occipitale ale scoarţei cerebrale. „Aceste disfuncţii pot determina ca manifestare clinică aşa-numitul sindrom «Alice în Ţara Minunilor». Astfel, persoana în cauză are o percepţie deformată a propriei scheme corporale şi a elementelor din mediul înconjurător", precizează prof. dr. Ovidiu Băjenaru.
Mai precis, persoanele care suferă de acest sindrom au impresia că obiectele şi cei din jur sunt cu mult mai mici decât ele. Se presupune că Lewis Carroll, autorul cărţii „Alice în Ţara Minunilor", suferea de acest sindrom. Cauzele pot fi, potrivit specialiştilor, o migrenă, existenţa unui focar epileptic în ariile parieto-occipitale, encefalite sau tumori cerebrale.