Adapostul Sfanta Macrina - casa oferita de bisericile crestine copiilor alungati de propriii parinti
0Andrei era pana de curand "teroristul" centrului. Drogat, venea la centru in fiecare saptamana pentru mancare, dar intra cu forta pe geam si ameninta cu cutitul. Asistentii sociali se mira si acum de
Andrei era pana de curand "teroristul" centrului. Drogat, venea la centru in fiecare saptamana pentru mancare, dar intra cu forta pe geam si ameninta cu cutitul. Asistentii sociali se mira si acum de schimbare: nu se mai drogheaza si a promis ca n-o sa mai fure. Nu acelasi lucru s-a petrecut cu Bogdan. Plecat de acasa de la 12 ani, abuzat fizic de parintii alcoolici, a crescut in strada si a fost gazduit la Sf. Macrina. Dupa trei luni, a ajuns la concluzia ca ii era mai bine inainte: schimbase gasca, devenise mai sigur pe el, nu mai avea nevoie de ajutor. In strada a intrat din nou in conflict cu altii: intr-o noapte, fugarit si amenintat, a cazut in gol de la inaltime. Dupa luni intregi petrecute prin spitale, s-a ales cu tije in piciorul drept. Acum are 18 ani si a incercat sa se intoarca acasa, dar nu s-a putut impaca cu parintii.
Aurolaci si fete trimise de parinti "la produs"
Fete care se prostitueaza de la 12 ani trec si ele pragul centrului, ca sa primeasca trei mese calde pe zi. Afara sunt asteptate de pesti, pentru ca noaptea trebuie sa "produca" pe aleea Matasari, la doua strazi de centru. De multe ori, ele sunt trimise aici chiar de parinti, ca sa aduca bani acasa, cum s-a petrecut cu doua surori de 12 si 13 ani, cliente vechi in centrul de tranzit. Este si cazul Ionelei, ai carei parinti, pensionati pe caz de boala, au trimis-o in strada de la 8 ani. Daca nu venea cu bani, era batuta crunt, asa ca trecea pe acasa o data la cateva luni. Pana pe la 13 ani, ajuta in piata, la Obor, iar cand a crescut, s-a prostituat. Cand a venit prima oara la centrul de la Sf. Macrina, avea 17 ani, iar celor de aici li se parea ca e un mic animal: din cauza batailor, nu mai avea dintii din fata, vorbea monosilabic, iar daca i se interzicea ceva, era in stare sa urle ore intregi. Acum are 21 de ani si este in clasa a patra. Strainii care au venit la centru au fost impresionati de cazul ei si au dat bani ca sa-si refaca dantura. A invatat croitorie, iar acum lucreaza la o patiserie si sta intr-unul din cele doua apartamente sociale.
Copii din familii sarace, aurolaci din canale, care promit sa se lase de drog, sunt alti clienti de-ai centrului. Cei care sunt proaspeti in strada nu sunt insa primiti: "Ei sunt selectati si admisi treptat in centru, pentru ca trebuie sa ne convinga ca sunt motivati cu adevarat, ca vor sa isi schimbe modul de viata", spune un asistent social.
Oficial, 1.500 de copii traiesc in strada
Cel mai mic locatar al centrului are 6 ani. Prin vara, a fost gasit intr-o pivnita, unde statea cu mama lui. Batut de cei mari, el vindea brichete sau cersea in Piata Obor. Asistentii sociali de la centru spun ca a fost primul copil caruia i-au trebuit 2 zile pana sa invete sa tina un creion in mana. Acum merge si la gradinita, si la scoala.
Conform statisticilor oficiale, anul trecut numai in Capitala erau 400 de copii in strada, iar in prezent numarul lor se ridica la 1.500 la nivelul intregii tari. In ultimul an, organizatii nonguvernamentale au deschis 10 adaposturi de zi si de noapte pentru copiii strazii, in Bucuresti si in tara.
Toti cei 30 de copii, cu varste intre 6 si 17 ani, care stau acum la centrul de la Sf. Macrina merg la scoala chiar vizavi, la nr. 85, sau la licee industriale si scoli profesionale. Alti 90 de copii trec pragul centrului in fiecare zi, doar pentru o masa calda. Asta pentru ca nu oricine poate sa stea in centru in regim rezidential. Ei trebuie sa promita ca nu se vor mai droga si ca vor merge la scoala.
Sansa unei vieti mai bune
In cei 8 ani de cand s-a deschis centrul, mii de copii au luat parte la diferitele programe ale centrului. In programul de tranzit, copiii primesc de mancare si haine curate, pot sa faca dus si au parte de consiliere si asistenta medicala. Pentru fete, se organizeaza cursuri de croitorie, iar tinerii peste 18 ani sunt gazduiti in doua apartamente sociale si sunt ajutati sa-si gaseasca de lucru. Centrul social Sf. Macrina a fost o initiativa a bisericilor crestine din Romania si este singurul de acest fel din Capitala. Centrul primeste finantare de la Guvern, prin Directia de Munca si Solidaritate Sociala, dar mai ales din donatii si sponsorizari. "Noi incercam sa-i ajutam pe copiii care ne cer ajutorul. Ce altceva poate sa faca un copil de 17 ani, premiant la scoala, cu trei frati mai mici, cand afla ca parintii au plecat la cules de capsuni si ca au vandut casa, iar toate bunurile sunt gajate?", spune preotul Gabriel Cazacu, directorul centrului. Copiii merg in fiecare an in tabere la munte si la mare, iar de Craciun s-au dus la tara si au dat o mana de ajutor la pomana porcului.