Muşcăturile pisicii pot cauza depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii au descoperit o legătură între muşcăturile pisicii şi riscul de depresie FOTO Shutterstock
Cercetătorii au descoperit o legătură între muşcăturile pisicii şi riscul de depresie FOTO Shutterstock

Un nou studiu a descoperit o legătură destul de puţin probabilă între muşcăturile pisicii şi depresie. Însă, nu se ştie sigur dacă acest lucru se întâmplă din cauză că oamenii cu risc de depresie sunt mai înclinaţi să îşi ia ca animal de companie o pisică sau dacă într-adevăr muşcătura pisicii produce anumite modificări în creier care conduc la depresie.

Înregistrările a peste 1,3 milioane de oameni realizate în decursul a peste 10 ani au scos la iveală faptul că ar exista o legătură între muşcăturile pisicii şi depresie. Peste 41% din participanţii la studiul americanilor, care se prezentaseră la spital din cauza muşcăturilor de pisică, au fost trataţi şi de depresie la un moment dat. Mai mult, 86% din cei care au fost muşcaţi de pisică şi diagnosticaţi cu depresie erau femei, notează „Popular Science“.

Ai o pisică pentru că eşti depresiv sau suferi de depresie pentru că ai o pisică?

Cercetătorii nu au reuşit să explice de ce se întâmplă asta, însă au enunţat câteva teorii. Una dintre ele spune că există posibilitatea ca oamenii depresivi să fie mai înclinaţi către pisici, adică să aibă ca animal de casă o pisică (sau mai multe). 

Există dovezi copleşitoare care spun că stăpânii de animale de companie au multe beneficii pentru sănătate, şi cea fizică şi cea psihică. De exemplu, cineva care deţine un animal îşi va reduce, cu ajutorul animalului, tensiunea sanguină mare cauzată de stres, chiar mai bine decât cu ajutorul medicamentelor. Un studiu din Elveţia a raportat că oamenii care locuiesc singuri au o dispoziţie mult îmbunătăţită dacă deţin o pisică. Aşadar, noi credem că oamenii depresivi, în special femeile, sunt mai înclinaţi să aibă o pisică“, notează autorii studiului.

O altă posibilitate este că oamenii care suferă de depresie se comportă într-un mod care provoacă pisicile să-i muşte. „Unele animale pot muşca drept reacţie la schimbarea stării mentale a stăpânului. De exemplu, oamenii depresivi reduc contactul vizual cu cei care nu suferă de depresie. Unele animale, cum sunt câinii, caii sau porcii, sunt cunoscute pentru răspunsul lor în faţa atitudinii umane, adică la gesturi, la priviri îndelungate şi la concentrare. Chiar şi pisicile pot răspunde la anumite gesturi sau atitudini. Un studiu anterior raporta că un anumit tip de activitate influenţează foarte mult comportamentul pisicesc“, continuă cercetătorii.

O altă cauză posibilă: toxoplasmoza transmisă de pisici cauzează modificări cerebrale

Poate cea mai interesantă posibilitate, din punct de vedere medical, este că stăpânii pisicilor pot fi infectaţi un parazit, numit „Toxoplasma gondii“. Studiile spun că acest parazit, întâlnit des la pisici şi transmis prin fecalele lor, poate cauza schimbări în ţesutul cerebral al oamenilor.

Infecţiile cu acest parazit au fost asociate cu acte de violenţă sau chiar cu o rată mai mare de sinucidere în rândul femeilor. S-a mai sugerat şi că «citokinele» inflamatorii care se eliberează în creier în timpul infecţiei cu Toxoplasma pot cauza depresie la anumiţi pacienţi“, notează autorii studiului.


Citeşte şi:

Zgârieturile pisicii pot cauza infecţii grave

O persoană care e muşcată sau zgâriată de pisică poate avea nevoie de spitalizare sau chiar de o intervenţie chirurgicală, conform unui nou studiu. Oamenii de ştiinţă spun că una din trei persoane muşcate sau zgâriate va ajunge la camera de gardă.

De ce sunt animalele de companie cadoul potrivit pentru copii

Oamenii de ştiinţă ştiu de multă vreme că un copil care creşte cu animale, cum ar fi cu un căţel sau o pisicuţă, este mai puţin predispus să sufere de astm sau de alergii. Acum au reuşit să demonstreze şi de ce se întâmplă acest lucru. Aşadar, o idee bună pentru un cadou de Crăciun sănătos pentru copii, este un animăluţ de casă.

VIDEO Ce cred pisicile despre noi?

Povestea de dragoste dintre oameni şi pisici a început acum 9.500 de ani, când animalele au fost domesticite şi au început să-şi ascută ghearele pe lângă noi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite