Top 5 boli care se moştenesc genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 80 la sută din afecţiuni se transmit genetic, istoricul familial fiind un indiciu asupra predispoziţiei către anumite boli. Dacă ştii ce ţi-e “scris în gene”, poţi să iei din timp măsuri pentru a-ţi menţine starea de sănătate.

Bagajul genetic are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte starea ta generală de sănătate. De aceea, unele afecţiuni apar fără ca tu să poţi preveni acest lucru şi tot ce poţi face este să le depistezi când mai devreme şi să încerci să le ţii sub control.

1 Fibroza chistică

Fibroza chistică este una dintre cele mai frecvente afecţiuni care se transmit genetic şi apare atunci când nou-născutul moşteneşte o anumită genă de la ambii părinţi. În cazul persoanelor cu această boală, ­secreţiile mucoase au o consistenţă îngroşată, acest lucru afectând de obicei plămânii şi pancreasul.

2 Hemofilia

Bărbaţii sunt cei mai predispuşi la hemofilie, o boală hematologică genetică ce duce la probleme de coagulare a sângelui. Afecţiunea este de multe ori diagnosticată atunci când apare o sângerare anormală, după un traumatism sau după o intervenţie chirurgicală. Boala se poate manifesta prin sângerare intraarticulară sau intramusculară ce cauzează edeme şi dureri, prin sângerări nazale frecvente sau prin urinări cu sânge.

3 Problemele de vedere

Dacă ambii părinţi suferă de miopie, riscul ca şi copilul lor să sufere de aceeaşi afecţiune este de şase ori mai mare, arată statisticile. O altă problemă de vedere care se transmite genetic este glaucomul. De altfel, specialiştii spun că multe dintre bolile oculare se moştenesc. De aceea, aceştia recomandă ca persoanele care au în familie diverse afecţiuni oftalmologice să se prezinte la un control de rutină cel puţin anual.

4 Alergiile

Copiii ai căror părinţi sunt alergici prezintă un risc cu 50 la sută mai crescut de a suferi de alergii, comparativ cu cei care au părinţi fără astfel de probleme. Însă nu este obligatoriu ca părinţii şi copiii să prezinte sensibilitate la acelaşi tip de alergen.

5 Unele boli psihice

În proporţie de 50 la sută, bolile psihice se transmit genetic, arată studiile. Printre cele mai frecvente astfel de afecţiuni pe care le putem moşteni de la părinţi se numără depresia, ADHD-ul, schizofrenia şi tulburările bipolare.

Specialistul nostru
Dr. Adrian Stănescu medic primar gerontolog

Bolile genetice sunt cauzate de anomalii ale genelor sau cromozomilor. Cele mai frecvente boli genetice dintre cele autozomal dominante (boli transmise de la un singur părinte printr-o genă dominantă) sunt: hipercoles­terolemia familială, boala renală polichistică, boala Huntington (o afecţiune neurologică motorie). Alte boli genetice cu o incidenţă ridicată sunt siclemia (un tip de anemie de cauză ereditară) sau fibroza chistică. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite