Rinoplastia modifică radical fizionomia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin remodelarea nasului se poate obţine un echilibru estetic al feţei
Prin remodelarea nasului se poate obţine un echilibru estetic al feţei

Nasul acvilin, lat sau cu vârful inestetic poate fi remodelat printr-o intervenţie chirurgicală estetică. Spre deosebire de alte proceduri de acest tip, corectarea nasului este mai solicitată de bărbaţi. Aproximativ 30 la sută din cei care doresc această corecţie estetică sunt de sex masculin.

Prin rinoplastie se pot corecta nasul acvilin, cel cu vârful inestetic, prea ascuţit sau bont, precum şi nările late. Odată „ajustate" aceste imperfecţiuni, înfăţişarea se modifică într-o foarte mare măsură, căci nasul este elementul anatomic central al feţei. De aceea, ar trebui să vă gândiţi de două ori înainte de a solicita o astfel de intervenţie.

Nasul se ajustează la proporţiile feţei

Teoretic, prin rinoplastie se poate modifica nasul în orice mod doreşte clientul, însă ar fi mai recomandat ca acesta să ţină cont de sugestiile chirurgului estetician. „Unii pacienţi şi-ar dori ca nasul lor să arate ca al unor vedete şi vin la cabinet cu fotografiile acestora, pentru a servi drept model. Trebuie să ţinem cont însă că nasul are un aspect plăcut doar când este în acord cu întreaga fizionomie. Prin urmare, un nas mic şi cârn poate să nu arate bine în cazul anumitor persoane", potrivit medicului primar de chirurgie plastică şi reparatorie Radu Voicu de la Spitalul Universitar CF 2 din Bucureşti.

Întotdeauna trebuie să se ţină cont de anumiţi parametri, precum: forma feţei, distanţa dintre ochi, chiar şi de înălţimea pacientului. Femeile înalte, de exemplu, nu pot opta pentru un vârf al nasului prea ridicat, întrucât va fi mult prea vizibil interiorul nărilor. „Rezultatele unei rinoplastii depind în mare măsură de profesionalismul chirurgului estetician, dar şi de capacitatea de recuperare a fiecărui pacient", susţine dr. Radu Voicu.

Vârful nasului, cel mai greu de corectat

Operaţia se efectuează sub anestezie generală şi durează o oră şi jumătate-două ore, în funcţie de numărul de corecţii necesare şi de complexitatea acestora. Se pot modifica pe cale chirurgicală doar structura osoasă care a produs deformarea externă, doar cea cartilaginoasă sau ambele, după caz.

„Cea mai dificilă corecţie este cea a vârfului nasului, întrucât structura acestuia este cartilaginoasă şi mai greu de modelat", spune medicul Radu Voicu. De obicei, sunt necesare două zile de spitalizare după o rinoplastie, timp în care pacientul trebuie să-şi aplice comprese reci pe ochi, pentru că în jurul acestora se formează echimoze (vânătăi). De asemenea, timp de zece zile, se poartă pe nas o atelă metalică sau de gips, iar în interiorul nasului, meşe care menţin în poziţia optimă structurile osoase şi cartilajele. Firele se scot după şapte-zece zile.

Cui îi este contraindicată

Durerile pot persista câteva săptămâni. În următoarele şase luni de la operaţie trebuie evitate eforturile fizice intense, care necesită o respiraţie puternică pe nas. Vindecarea completă a nasului durează opt luni.

Persoanele care au sinuzită sau rinită trebuie să obţină acceptul specialistului ORL înainte de a recurge la rinoplastie. Procedura este contraindicată celor care au probleme de coagulare sau care au reacţii alergice la anestezie.

Deviaţia de sept poate fi corectată în cadrul rinoplastiei, în acest caz fiind necesară intervenţia în interiorul nasului, unde se îndreaptă septul nazal deformat. Operaţia care cuprinde şi septoplastia, cum este numită corecţia chirurgicală a deviaţiei de sept, durează, în medie, două ore şi jumătate. În clinicile de chirurgie estetică, preţul unei rinoplastii este de 1.500-2.000 de euro, iar procedura care tratează şi deviaţia de sept, în jur de 2.500 de euro.

Nu se face iarna

Remodelarea nasului nu ar trebui realizată iarna, în sezonul răcelilor şi gripei, pentru că acestea pot afecta rezultatul operaţiei şi pot întârzia vindecarea. Frigul poate, de asemenea, să traumatizeze nasul operat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite