Remedii care dizolvă calculii biliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decoctul din frunze  de lăptucă, preparat  din 75 g de plantă  la un litru de apă,  are efecte calmante  în litiaza biliară.
Decoctul din frunze de lăptucă, preparat din 75 g de plantă la un litru de apă, are efecte calmante în litiaza biliară.

Litiaza biliară este o afecţiune larg răspândită, iar la originea bolii stau, de obicei, depunerile de colesterol şi de săruri în vezica biliară. Boabele de ienupăr, sucul de ridiche neagră şi uleiul de măsline sunt remedii care dizolvă pietrele.

În scop preventiv, dar şi curativ, pentru a împiedica depunerile de calculi sau pentru eliminarea celor de dimensiuni mici, fitoterapeuţii recomandă remedii din plante sau din legume ca adjuvante ale tratamentului prescris de medic. În mod obişnuit, calculoza biliară este însoţită de dureri abdominale (de colici) şi de tulburări digestive.

În această fază, se folosesc plantele cu acţiune antispastică şi coleretic-colagogă, adică cele care stimulează formarea bilei şi drenajul ei. În faza acută se recomandă tratamente cu plante care au proprietăţi antispastice, calmând durerile. După încetarea durerilor, sunt indicate tratamente cu plante care protejează ţesuturile ficatului şi vezicii biliare. Atunci când este cazul, se folosesc plante dezinfectante.

Prevenţie: Persoanele predispuse la litiază ar trebui să bea zilnic apă cu o linguriţă de oţet de mere.

Cura cu ienupăr te scapă de pietrele mici

O cură cu fructe crude de ienupăr este de mare ajutor pentru bolnavii cu litiază biliară, deoarece previne formarea unor noi calculi şi îi topeşte pe cei de dimensiuni mici. În prima zi se iau patru boabe, care se mestecă lent, timp de 30 de minute, apoi se înghit.

În zilele următoare, se creşte doza cu câte o boabă, până în cea de-a 15-a zi, când se reduce cantitatea cu câte o boabă zilnic, până ce se ajunge la doza de patru boabe, aceeaşi din prima zi de tratament. Pentru a fi şi mai eficient, după o lună se repetă tratamentul, care, în plus, contribuie şi la detoxifierea organismului.

Păpădia combate depunerea ­colesterolului

Se prepară un decoct din zece linguriţe de rădăcini şi frunze de păpădie la un litru de apă. Se fierbe ceaiul timp de ­două minute, apoi se lasă acoperit zece minute. Zilnic, se bea câte o cană, înaintea meselor principale. Rezultatele după o cură de 14 zile sunt: calmarea durerilor, stimularea secreţiilor bilei şi ficatului şi eliminarea colesterolului, prevenind astfel, formarea altor calculi biliari.

Uleiul de măsline, un leac străvechi

Pe lângă calităţile nutritive recunoscute, uleiul de măsline are şi proprietăţi terapeutice. În litiaza biliară, tratamentul combate hiperaciditatea şi dizolvă calculii biliari. Terapia se face cu ulei de măsline de calitate: se amestecă 250 ml de ulei de măsline extravirgin cu 250 ml suc de lămâie.

Tratamentul începe seara, iar bolnavul trebuie să ia câte 50 ml de ulei de măsline amestecat cu 50 ml suc de lămâie la un interval de 30 de minute, până se termină licoarea, apoi trebuie să doarmă pe spate până a doua zi.

Rostopasca înlesneşte ­curăţarea bilei

Ceaiul de rostopască este indicat în tratamentul bolilor de ficat şi căilor biliare. Infuzia se prepară dintr-o jumătate de linguriţă de plantă, peste care se toarnă o ceaşcă de apă clocotită. După un sfert de oră se strecoară şi se beau două linguriţe de ceai din trei în trei ore.

Prin combinare cu menta, turiţa-mare şi cu coada-şoricelului, se obţine un ceai curativ din care se consumă câte trei căni pe zi, timp de şase săptămâni. Terapia ajută la eliminarea calculilor biliari de ­mici dimensiuni. În timpul tratamentului se consumă ­câte o linguriţă de ulei de măsline la un interval de o oră după ce s-a băut infuzia din plante.

Ridichea neagră îmbunătăţeşte drenajul biliar

Folosită în alimentaţia cotidiană, ridichea neagră are şi reale calităţi medicinale. În Antichitate, planta era folosită ca o delicatesă culinară şi ca remediu în afecţiuni precum tusea şi indigestia. Terapeuţii precizează că sucurile şi siropurile preparate din rădăcina plantei contribuie la drenarea ficatului şi vezicii biliare, restabilind funcţia acestor organe.

Terapia cu suc de ridiche neagră, urmată timp de 12 zile, ajută la dizolvarea calculilor biliari. Tratamentul se face dimineaţa, cu o oră înainte de micul dejun. Bolnavul trebuie să bea 100 ml de suc de ridiche şi să stea culcat, pe partea dreaptă, 30 de minute. În timpul tratamentului, nu se consumă alimente grase sau picante.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

image

În tratamentul calculilor biliari, trebuie avută în vedere dimensiunea pietrelor. Unele plante pot încetini ritmul de depunere a calculilor sau pot favoriza eliminarea lor, în cazul unor pietre mici sau în stadiul incipient al bolii. În astfel de situaţii, recomand tratamente cu plante cu efect coleretic-colagog precum: anghinarea, sunătoarea, turiţa-mare, măceşele, menta, albăstrelele, rădăcina de brusture, nalba mare, coada-calului şi urzica.

Aceste plante se folosesc sub formă de infuzie, cu excepţia brusturelui, care se prepară sub formă de decoct. La prepararea infuziilor se folosesc două linguriţe rase de plante la o cană de apă clocotită şi se consumă câte două căni de ceai pe zi. Decoctul se prepară dintr‑un litru de apă şi trei linguri de plantă, care se fierb timp de trei-patru minute şi se adaugă o linguriţă de miere.

Toată cantitatea se bea pe parcursul unei zile. Este eficientă şi terapia cu un amestec din ulei volatil de brad, ienupăr, mentă şi de fenicul. Se pun câte cinci picături în apă, în ceai sau pe pâine, care se iau de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. În cazul colicilor puternice se recomandă o doză mai mare, de 30 de picături.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite