Picioare şi mâini reci? Aşa le încălzeşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îţi amorţesc membrele,le simţi reci deseori, te dor, se umflă? Înseamnă că circulaţia ta periferică are neapărată nevoie de îmbunătăţire. Ajutoarele vin din natură.

Sedentarismul, fumatul, obezitatea, diabetul, hipertensiunea sunt câteva dintre cauzele unei circulaţii deficitare la nivelul mâinilor şi picioarelor. Dacă ai această problemă, ia măsuri din timp. Iată ce te poate ajuta:

Tratamentul cu tinctură de talpa gâştei calmează inima

Planta îmbunătăţeşte circulaţia sangvină periferică, dar e indicată şi pentru inimă, calmând palpitaţiile sau aritmiile cardiace. Se găseşte sub formă de capsule (în combinaţie cu păducel) sau tinctură. Se ia o linguriţă de soluţie în 100 ml apă, de două ori pe zi. Eficienţa tratamentului se vede după câteva săptămâni.

Baia cu ardei roşu iute elimină toxinele

Este unul dintre cele mai simple tratamente pentru circulaţie, cu dublu efect: stimulează fluxul sangvin la nivelul picioarelor şi al mâinilor, ajutând şi la eliberarea toxinelor prin piele. Pune un sfert de linguriţă de ardei iute pisat şi o jumătate de ceaşcă de oţet de mere într-un lighean cu apă caldă. Ţine picioarele în apă, până când începe să se răcească. Pentru rezultate bune, fă astfel de băi de două-trei ori pe săptămână.

Gotu Kola, fortifică arterele

Deşi, iniţial, această plantă, originară din India, a fost folosită ca tonic pentru memorie şi pentru relaxare, cercetătorii au descoperit recent că ajută şi la îmbunătăţirea circulaţiei.

Întăreşte întregul sistem vascular, iar, în combinaţie cu oţetul de mere, ajută la întărirea arterelor, combinaţia fiind indicată în tratamentul artritei. De asemenea, previne apariţia trombozei. Se găseşte ca supliment alimentar, sub formă de capsule.

Gingko biloba stimulează fluxul sangvin

Această plantă este cunoscută mai ales pentru capacitatea ei de a contribui la îmbunătăţirea memoriei, prin stimularea circulaţiei la nivelul creierului.Ca şi ardeiul iute, întăreşte vasele de sânge şi stimulează fluxul sanguin. Are proprietăţi antiinflamatoare, e indicat pentru astm, tromboze, vene varicoase, crampe şi echimoze.

Băile calde cu uleiuri esenţiale înlătură oboseala

Pe cât sunt de uşor de făcut, pe atât sunt de eficiente. Scufundă-ţi picioarele în fiecare zi într-un vas cu apă caldă. Vasele de sânge se vor dilata, stimulând circulaţia.

Poţi să adaugi în apă ulei esenţial de rozmarin sau de mentă, pentru a scăpa şi de eventualele dureri ale picioarelor şi de senzaţia de oboseală. După „tratament”, pune-ţi şosete groase, ca să păstrezi căldura.

Masajul cu ulei de lavandă relaxează vasele de sânge

Masarea mâinilor şi a picioarelor este o altă metodă simplă şi eficientă de a trata circulaţia periferică slabă. Astfel, masajul cu ulei de lavandă face adevărate minuni. Aroma de lavandă induce o stare de bine, în timp ce mişcările repetate, ascendente, stimulează circulaţia. Şi reflexoterapia ajută, printre altele, la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantin
medic de familie cu competenţe în apifitoterapie

Pentru a vă îmbunătăţi circulaţia periferică sunt indicate ceaiurile din frunze de salvie, măceş, vâsc, sulfină, păpadie. Acestea au efect vasodilatator şi menţin permeabilitatea vaselor sangvine. Ceaiul de salvie se prepară din o linguriţă de plantă la o cană apă şi se beau 1-2 căni/zi timp de 3 săptămâni. Infuzia de măceşe se bea timp de 30 de zile câte 2 căni zilnic.

Bea zilnic câte 2 căni de ceai de păpădie, în aceeaşi cantitate fiind indicată şi infuzia de sulfină. Ţine cura timp de 14 zile. Maceratul de vâsc (1 linguriţă de vâsc se pune în apă şi se lasă de seara până dimineaţa, când se încălzeşte puţin) se bea în cursul zilei în mai multe reprize. Acest preparat este contraindicat celor care au avut accident vascular cerebral.

Sfaturi pentru îmbunătăţirea circulaţiei

La birou, nu sta picior peste picior, fiindcă îngreunezi circulaţia sângelui.

Fă câte o pauză din când în când, ca să te dezmorţeşti.

Freacă palmele una de alta, din când în când.

Poartă şosete groase şi încălţăminte uscată.

Poartă mănuşi groase iarna.

Fă zilnic câteva exerciţii fizice.



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite