HIV/SIDA, o enigmă pentru tinerii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 8% din adolescenţi cred ca virusul HIV se transmite dacă dau mâna cu o persoană infectată
Peste 8% din adolescenţi cred ca virusul HIV se transmite dacă dau mâna cu o persoană infectată

Aproape un sfert din aceştia cred că HIV se transmite prin înţepătura de ţânţar şi prin sărut. Cele mai noi statistici arată că peste 16% din tinerii activi sexual nu au folosit niciodată prezervativul, iar specialiştii pun acest lucru mai ales pe seama lipsei de informare.

Un studiu realizat în anul 2010 de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) arată că 52% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani cred că infecţia cu HIV se manifestă prin simptome clare. În plus, un sfert din aceştia cred că ţânţarii transmit acest virus, 19% consideră că HIV poate fi luat prin sărut, iar 8,7% au convingerea că s-ar putea infecta dând mâna cu o persoană bolnavă de SIDA.

Citiţi şi:

Un seropozitiv ieşean dă Ministerul Sănătăţii în judecată (AUDIO şi VIDEO)

Trei milioane de consumatori de droguri injectabile din lume sunt infectaţi cu HIV

Pe de altă parte, un procent mare din tinerii care şi-au început viaţa sexuală (16,3%) nu au folosit niciodată prezervativul, aproape jumătate din ei motivând că au încredere în partener, deşi au tendinţa de a avea relaţii ocazionale. „Gradul de informare a tinerilor în ceea ce priveşte infecţia cu HIV/SIDA este încă scăzut, iar acolo unde informaţia există este destul de confuză şi deficitară", spune Adina Manea, director de programe la fundaţia „Tineri pentru Tineri".

Vulnerabili în faţa infecţiilor sexuale

Reprezentanţii ARPS avertizează că 12% din tinerii activi sexual consideră prezervativul doar un mijloc de evitare a sarcinilor nedorite, cel mult 6% din ei testându-se pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Aceasta în condiţiile în care cele mai multe cazuri de BTS, inclusiv infecţia cu HIV, se înregistrează la tineri.

„Potrivit Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România, în primele şase luni ale anului 2010 au fost depistate 192 de cazuri noi de HIV/SIDA. Potrivit aceleiaşi surse, în ultimii 15 ani s-au înregistrat 534 de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani bolnave de SIDA şi 5.687 de persoane infectate în categoria de vârstă 20-24 de ani", precizează Adina Manea.

Principala sursă de informare a tinerilor în ceea ce priveşte utilizarea prezervativului sunt prietenii şi colegii, iar apoi internetul sau presa scrisă. De aceea, specialiştii spun că o modalitate de a reduce incidenţa infecţiei cu HIV în rândul acestora este adoptarea unei strategii globale ce presupune asigurarea accesului universal la programe de prevenire şi de susţinere.

„Fundaţia «Tineri pentru Tineri» se implică în soluţionarea acestei probleme prin promovarea accesului tinerilor la informaţie, la servicii de sănătate, cu accent pe sănătatea reproducerii, la planificare familială şi pe formarea abilităţilor privind viaţa de familie. Aceasta deoarece trebuie încurajată implicarea activă a tinerilor în programe de sănătate a reproducerii destinate grupului de vârstă 15-24 de ani", mai spune Adina Manea.

Potrivit specialiştilor, recomandările instituţiilor internaţionale din domeniu sunt de a integra problematica HIV/SIDA în contextul mai larg al sănătăţii reproducerii şi responsabilizării tinerilor în toate componentele vieţii. Astfel, aceştia trebuie să ştie că, pentru a preveni infecţia cu HIV, nu este suficient doar să folosească prezervativul la fiecare contact sexual, ci şi să facă periodic teste pentru depistarea bolii, să reducă numărul de parteneri sexuali şi relaţiile ocazionale, să se informeze corect în ceea ce priveşte anatomia aparatului reproducător, să cunoască serviciile de care ar putea avea nevoie şi să apeleze la ele.

Ziua Mondială HIV/SIDA

În fiecare an, pe 1 decembrie este marcată Ziua Mondială HIV/SIDA, ocazie cu care în întreaga lume se desfăşoară campanii pentru creşterea gradului de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte pericolul infectării cu acest virus. În prezent, se estimează că, la nivel global, există 33,3 milioane de bolnavi de SIDA, dintre care 2,5 milioane sunt copii. Doar anul trecut au fost înregistrate 2,6 milioane de cazuri noi de infectare cu HIV, iar 1,8 milioane de oameni au decedat din această cauză.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite