Din ce cauze apare infertilitatea la bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disfuncţiile erectile, unele boli cu transmitere sexuală, fumatul şi stresul au o influenţă covârşitoare asupra funcţiei de reproducere. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, 18% din cupluri sunt infertile, iar la circa jumătate din ele cauza o reprezintă sterilitatea masculină.

În general, bărbaţii descoperă că suferă de infertilitate în momentul în care cuplul nu reuşeşte să conceapă un copil. Deşi există tendinţa de a considera infertilitatea o problemă specific feminină, medicii recomandă ca bărbaţii să-şi facă primii un set de analize pentru stabilirea fertilităţii. Datele statistice arată că o treime din cupluri nu reu­şesc să aibă copii din cauza calităţii slabe a lichidului seminal şi, implicit, a lipsei spermatozoizilor, condiţie numită azoospermie.

Fertilitatea bărbatului poate fi certificată prin intermediul spermogramei, o investigaţie care se realizează doar la recomandarea medicului. Pentru a pune diagnosticul final, de-a lungul a două-trei luni, se recomandă cel puţin trei astfel de testări.

Infecţiile cu Chlamydia şi gonococ, periculoase

Calitatea spermei poate fi afectată şi de bolile cu transmitere sexuală, cele mai periculoase fiind infecţiile cu Chlamydia şi cu gonococ (cauzează gonoree). Datele statistice arată că aproximativ 50% din bărbaţii infectaţi cu Chlamydia nu prezintă simptome ale bolii. Acest tip de infecţie ia aspectul unei secreţii purulente care, în timp, determină inflamaţia canalului epididimar, cauzând epididimită. Dacă nu este tratată corespunzător, epididimita devine cronică şi favorizează apariţia azoospermiei şi, implicit, a infertilităţii masculine. Infecţia cu gonococ este mai uşor de depistat, întrucât se manifestă prin arsuri ori prin dureri la urinare şi prin secreţii groase, de culoare albă sau verzuie.

Disfuncţiile erectile, frecvente la tineri

În ultimii ani, stresul este tot mai frecvent incriminat de infertilitatea masculină. Din cauza vieţii stresante, tot mai mulţi tineri de până în 40 de ani suferă de disfuncţii erectile, o cauză importantă de infertilitate. Deşi este o problemă cu impact negativ atât asupra vieţii sexuale, cât şi asupra capacităţii de concepre, majoritatea tinerilor nu se adresează medicului, deoarece se simt ruşinaţi. „Disfuncţiile erectile încă mai sunt un subiect tabu, deşi reprezintă un marker al stării de sănătate. Dacă la tineri aceste disfuncţii sunt cauzate, în cea mai mare parte, de un stil de viaţă stresant, la bărbaţii de peste 40 de ani pot masca o boală gravă, precum diabetul sau o afecţiune cardiovasculară", explică prof. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele Asociaţiei Române de Medicină a Sexualităţii.

Fumatul, duşmanul subestimat

Potrivit specialiştilor de la Clinica Mayo, bărbaţii care fumează prezintă o diminuare a nivelului de testosteron cu 35%. Implicit, dezechilibrarea balanţei hormonale afectează negativ fertilitatea. De asemenea, substanţele toxice din ţigară afectează calitatea şi motilitatea spermatozoizilor. Cu cât este mai mare numărul ţigărilor fumate, cu atât mai mari sunt problemele de fertilitate. De asemenea, la fel de nociv este şi abuzul de alcool. S-a observat că persoanele care consumă alcool în exces prezintă un nivel scăzut de testosteron, o secreţie scăzută de spermă şi, prin urmare, suferă de disfuncţii erectile.

Statul la birou afectează fertilitatea

Deşi nu există studii care să confirme acest lucru, s-a observat că o creştere anormală a temperaturii de la nivelul organelor reproducătoare poate avea un impact negativ asupra calităţii spermatozoizilor. Pentru mai multă siguranţă, se recomandă evitarea pantalonilor strânşi pe corp, băile fierbinţi şi statul timp îndelungat la birou.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite