Colica biliara - o afectiune care ne poate strica sarbatorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Dupa o anumita perioada de convietuire pasnica si libera in cavitatea acestei vezicule, plutind in continutul lichidian vezicular, numit si bila, dintr-o data, dupa un pranz bogat in alimente grase,

"Dupa o anumita perioada de convietuire pasnica si libera in cavitatea acestei vezicule, plutind in continutul lichidian vezicular, numit si bila, dintr-o data, dupa un pranz bogat in alimente grase, care stimuleaza evacuarea bilei printr-o contractie spastica a musculaturii netede, unul dintre acesti calculi se inclaveaza in zona ingusta de evacuare, impiedicand complet golirea acesteia in tubul digestiv. Este momentul in care se declanseaza o durere tipica, localizata sub rebordul costal drept, cu iradiere in umarul drept si omoplat, insotita de greturi si varsaturi. Pentru a invinge acest obstacol si pentru a-si evacua continutul, musculatura neteda din peretele vezicular se contracta puternic, moment de paroxism al durerii, care ulterior se calmeaza prin intreruperea contractiei, cauzata de oboseala acelorasi fibre musculare netede, pentru ca dupa un scurt interval liber acest ciclu sa reinceapa. Un calcul mic, de 1-2 milimetri, ar putea fi evacuat, dar calculii mai mari raman de regula inclavati in zona colecistului, realizand obstructia completa a unei cavitati inchise, rapid susceptabila la infectare, constituind o forma de debut a unei colecistite acute", ne-a spus conf. dr. Dan Ungureanu, seful sectiei de chirugie de la Spitalului Clinic Witting din Capitala. De fapt, ce este bila, care este rolul ei in timpul digestiei si cum apar calculii? "Bila este un lichid transparent de culoare galben deschis cu ph alcalin, ce contine saruri biliare, pigmenti biliari, colesterol, lecitina, electroliti, mucina si acizi grasi, cu rol esential in digestia grasimilor. In perioadele dintre mese, bila se acumuleaza in vezicula biliara si doar in momentul alimentatiei se declanseaza evacuarea ei in intestin pentru a-si desavarsi rolul in digestia alimentelor grase. In momentul ruperii echilibrului dintre componentele biliare apar calculii care duc, in cursul contractiilor de evacuare, la aparitia colicii biliare. Plutirea libera a acestor calculi in mediul biliar va fi intrerupta la un moment dat de o contractie mai puternica, iar calculii vor fi propulsati in zona ingusta de evacuare. Pasul urmator, dupa declansarea colicii biliare, este aparitia cavitatii inchise, al carei continut se suprainfecteaza, generand diferite stadii de inflamatie ale veziculei biliare, de la congestie pana la gangrena peretelui vezicular. In plina evolutie a unei colecistite acute poate conduce la perforatie, peritonita biliara, plastonare de catre organele din jur printr-un proces de periviscerenta, abcese hepatice, pancreatita acuta sau fistule biliare, acestea fiind niste complicatii extrem de grave si de imprevizibile. De aceea, o litiaza veziculara, cu calculi unici sau multipli se opereaza dupa o scurta perioada de investigatii, pentru a permite evitarea complicatiilor si pentru a permite abordarea laparoscopica, aceasta tehnica chirurgicala fiind mult mai facila in stadiile precoce ale bolii", ne-a explicat conf. dr. Dan Ungureanu. Avantajele chirurgiei laparoscopice sunt semnificative, deoarece inciziile sunt de dimensiuni reduse (doar cateva intepaturi in peretele abdominal), iar pacientul este externat in doua-trei zile. In plus, durerile din timpul interventiei sunt reduse la minim. Primele semne ale colicii biliare trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru pacient. Este bine ca o astfel de criza sa-l determine pe bolnav sa se adreseze medicului, in vederea efectuarii investigatiilor necesare si stabilirii atitudinii terapeutice optime. Pe langa tratamentul chirurgical, litiaza veziculara poate fi tratata si prin alte metode, dar cu rezultate modeste si care inca nu se aplica la noi in tara. Una dintre aceste metode ar fi dizolvarea calculilor mai mici de 2 milimetri, care se adreseaza cazurilor necomplicate. De asemenea, medicii recomanda sa se evite consumul exagerat de grasimi, dulciuri concentrate si bauturi, in special in cazul persoanelor care au tinut post. Este indicat sa se manance putin, de mai multe ori pe zi (din trei in trei ore) si obligatoriu una din mese sa fie alcatuita din fructe. Pentru diabetici, mesele din perioada sarbatorilor trebuie sa respecte recomandarile medicului, iar prajiturile sa fie fara zahar, astfel de produse speciale putand fi gasite in cofetarii. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii si cei cu afectiuni renale vor evita alimentele sarate, iar hepaticii, consumul de alcool.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite