Ce trebuie să ştii despre polipii intestinali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polipii cu potenţial cancerigen sunt mai frecvenţi după vârsta de 50 de ani
Polipii cu potenţial cancerigen sunt mai frecvenţi după vârsta de 50 de ani

Nu se cunosc pe deplin cauzele care stau la baza acestor formaţiuni, dar există o serie de factori de risc pe care nu trebuie să-i ignori. Printre ei se numără stilul de viaţă dezordonat, bazat îndeosebi pe o dietă bogată în grăsimi „rele”, sedentarismul, fumatul şi consumul în exces de alcool.

Polipii intestinalii reprezintă mici formaţiuni, în general, benigne care apar la nivelul mucoasei colonului. În ciuda acestui fapt însă ar trebui depistaţi şi eliminaţi la timp, deoarece se apreciază că durează aproximativ 10 ani pentru ca un polip mic cu potenţial tumoral să se transforme în cancer.

Cei de mici dimensiuni sunt asimptomatici

Cei mai mulţi polipi sunt de mici dimensiuni şi asiptomatici. Acest lucru însă nu exclude screeningul în cazul persoanelor trecute de 50 de ani, o unealtă indispensabilă pentru depistarea lor. Aceasta deoarece, în unele cazuri, polipii intestinali se asociază cu cancerul de intestin gros, care este mai frecvent după această vârstă. În cazul în care polipii nu sunt descoperiţi la timp, ba, mai mult, cresc în dimensiuni devin simptomatici şi se manifestă astfel: scaune amestecate cu sânge, constipaţie ori diaree, dureri abdominale insuportabile etc.

Cum se depistează

Colonoscopia ori endoscopia digestivă inferioară este singura metodă prin care polipii pot fi depistaţi şi, în acelaşi timp,eliminaţi. Ea se realizează prin introducerea prin orificiul anal a unui tub subţire prevăzut cu o sursă de lumină şi cu o cameră video.

“În cazul persoanelor la risc, mai exact, a celor care au rude de gradul 1 care au suferit de cancer de intestin gros, screeningul trebuie realizat înaintea vârstei de 50 de ani.  Printre investigaţii se mai recomandă testul hemocult (anual), sigmoidoscopia (odată la cinci ani) ori clisma baritată cu dublu contrast (odată la cinci ani) şi determinarea markerilor tumorali din sânge”, explică medicul oncolog Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.

Citeşte şi:
Substanță cancerigenă, descoperită în cafea

Copilul tău nu mănâncă fructe şi legume? Iată cum îl poţi ajuta!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite