Laptele crud este periculos pentru consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teama de alimentele procesate, de pesticide, de antibiotice şi de hormoni care se regăsesc în produsele cumpărate i-a făcut pe oameni să se îndrepte către produsele organice, crude. Însă, laptele crud nu este o idee bună, conform unui medic pediatru.

„Înţeleg de ce oamenii cred că laptele crud este o idee bună: dacă «crud» înseamnă mai natural, fără nimic rău adăugat în produs, atunci e bun, nu? Greşit!“, notează doctorul Claire McCarthy, medic pediatru, pentru publicaţia „Boston“.

Dr. McCarthy susţine că, din punct de vedere nutriţional, laptele crud şi cel pasteurizat sunt la fel. Nu este niciunul mai bun ca altul atunci când vine vorba de proteine, calciu sau zaharuri. Însă există o diferenţă importantă între laptele pasteurizat şi cel nepasteurizat: laptele crud ne poate îmbolnăvi.

Atunci când e proaspăt muls, laptele atinge pielea animalului (ugerul, în special). Şi, deşi anumite grajduri sunt foarte curate, animalele nu sunt lipsite de microbi. Mai mult, laptele vine în contact cu mâinile (sau mănuşile din mâini) sau cu maşinăria care mulge automat animalul, lucruri care pot fi pline de bacterii. Apoi este depozitat în containere care, oricât de curate ar fi, tot mai au microbi. Mai mult, insectele sunt „iubitoare de animale“ şi ar fi imposibil să nu mai cadă câte una în laptele proaspăt muls, indiferent prin ce metodă.

Chiar dacă te asiguri că totul în jurul animalului este curat, sau dacă poţi bea direct de la ugerul curăţat perfect în prealabil, este posibil chiar ca laptele în sine să aibă germeni. Să nu uităm că laptele este un lichid produs de organism, iar infecţiile ştiute sau neştiute ale animalului se transmit şi în el. La fel ca la oameni, nu-ţi poţi da seama, întotdeauna, când un animal este bolnav, mai ales dacă infecţia este în fază incipientă“, continuă dr. McCarthy.

În SUA, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă cu tărie ca femeile însărcinate, bebeluşii şi copiii să nu consume lapte crud sau nepasteurizat. Între 1998 şi 2009, consumul de lapte crud sau de produse lactate nepasteurizate a rezultat, doar în SUA, în 93 de focare de infecţie, 1.837 de boli, 195 de spitalizări şi chiar două decese.

Laptele este pasteurizat prin încălzirea la cel puţin 70 de grade Celsius, timp de peste 15 secunde, iar apoi este răcit rapid. Acest lucru este suficient pentru a omorî bacteriile periculoase care pot ajunge în lapte.

„Unii oameni susţin că, prin pasteurizare, împreună cu bacteriile «rele» se distrug şi cele «bune». Da, este adevărat, însă este foarte uşor să înlocuieşti bacteriile «bune» din organism, mai ales cu ajutorul unor iaurturi care au culturi active de bacterii. Astfel, nici nu rişti infecţii, dar primeşti şi bacterii «bune»“, continuă dr. McCarthy.

„Sunt complet de acord cu dietele naturale, organice, bazate pe alimente neprocesate. Însă, siguranţa alimentelor este la fel de importantă. Atunci când vine vorba de produsele lactate, pasteurizarea este cea mai bună soluţie“, conchide medicul pediatru pentru „Boston“.


Citeşte şi:

4 alternative „sănătoase“ la fel de nocive ca produsele originale

Dacă vrei să renunţi la stilul de viaţă nesănătos, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi îmbunătăţeşti alimentaţia. Însă, de cele mai multe ori, alegem să înlocuim un aliment nesănătos din dieta noastră cu echivalentul lui „sănătos“, iar alternativa poate fi la fel de rea ca originalul, dacă nu chiar mai rea.

Cât de bio sunt produsele bio: bebeluşii se bucură de alimente eco doar în reclame. Prima livadă bio certificată în România

În ultimii ani, România a fost împânzită de numeroase magazine pe rafturile cărora sunt expuse spre vânzare produse şi de două ori mai scumpe decât cele convenţionale. Este vorba despre produsele certificate bio. Pâine, peşte, lapte ori legume, toate sunt prezentate de comercianţi ca alimente mult mai sănătoase decât cele obişnuite şi care fac adevărate minuni pentru cei care îşi permit să le consume.

5 motive pentru care să consumi lactate

Statisticile arată că românilor le lipseşte din alimentaţia zilnică doza optimă de lapte şi produse lactate. Acest lucru are implicaţii majore asupra stării de sănătate atât a copiilor, cât şi a adulţilor. Prin urmare, care este cantitatea de lactate necesară?

Ce nu ştiai despre lactate

Lapte, brânză sau iaurt? Care sunt mai bune pentru sănătate şi de ce provenienţă trebuie să fie? Ţine cont de câteva informaţii pentru a alege echilibrul optim între proteine şi grăsimi. Nu în ultimul rând, învaţă cu ce să le combini pentru a evita tulburările digestive.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite