Dieta care combate durerile reumatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele  din familia  cruciferelor   previn  distrugerea cartilajelor
Legumele din familia cruciferelor previn distrugerea cartilajelor

Studiile arată că aproximativ 90 la sută din persoanele care suferă de boli reumatismale simt o acutizare a durerilor în perioadele cu umiditate crescută. O serie de alimente s-au dovedit a fi eficiente pentru reducerea intensităţii acestora.

Spre deosebire de medicamente, nucile, varza, cartofii şi peştele, alimente cu efect analgezic şi antiinflamator, nu prezintă efecte secundare.

Nucile reduc inflamaţiile

Surse bune de oligoelemente şi de acizi graşi Omega 3, nucile au efect atiinflamator. În plus, ele întăresc cartilajele. Este indicat să le consumi zilnic, ca atare sau adăugate în salate. Este bine să ştii că nucile conţin multe calorii, aproximativ 700 la 100 de grame. Poţi să foloseşti şi uleiul de nuci, dar trebuie să ai grijă, pentru că, o dată deschisă sticla, acesta îşi pierde foarte repede calităţile.

Ulei de măsline, zi de zi

Uleiul de măsline conţine o moleculă numită oleocantal, cu aceleaşi proprietăţi ca şi ibuprofenul, care înlătură senzaţia de durere.

Este indicat ca uleiul de măsline să fie folosit zilnic simplu sau adăugat în salate (câte două-trei linguri). Este de preferat să optezi pentru uleiul extravirgin, presat la rece.

Cartofii elimină toxinele

Şi cartofii sunt eficienţi pentru atenuarea simptomelor reumatismului. Sucul de cartofi elimină factorii toxici din organism, care accentuează durerile reumatice. Zilnic este indicat să iei două linguriţe de suc de cartofi înainte de masă.

Peştele previne poliartrita

Macroul, heringul, sardinele, anşoa, tonul şi somonul, care conţin o mare cantitate de acizi graşi Omega 3, sunt antiinflamatoare naturale, care acţionează direct asupra durerii de la nivelul încheieturilor.

În plus, peştele conţine şi vitamina D, care ajută la întărirea oaselor. 150 de grame de peşte gras consumat de două-trei ori pe săptămână te ajută să combaţi afecţiunile reumatismale. Şi uleiul de peşte este indicat în acest sens, deoarece are în compoziţie un acid gras, denumit resolvin D, care este transformat în organism într-un puternic antiinflamator.

Varză, indicată în caz de artroză

Legumele crucifere (varză, conopidă, broccoli) sunt o sursă importantă de antioxidanţi, dar şi de glucozinaţi, substanţe care previn distrugerea celulelor cartilajului prin blocarea procesului inflamator, iar din acest motiv sunt indicate în caz de artroză. Este bine să incluzi crucifere în alimentaţia ta de două ori pe săptămână.

Grâul încolţit, sursă de vitamina D

Grâul încolţit conţine vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 şi B9), D şi E, dar şi minerale (fier, fosfor, magneziu, potasiu şi zinc), datorită cărora poate fi folosit cu succes în caz de reumatism. Fie adaugi zilnic frunzele în salate sau în sandvişuri, fie macini sau zdrobeşti grâul.

Hreanul are efect antiinflamator

Se cunosc de multă vreme proprietăţile antibiotice ale hreanului. În plus, el are proprietăţi antiinflamatoare şi este eficient pentru atenuarea disconfortului cauzat de reumatism. Este indicat ca această legumă să fie folosită în stare crudă în salate sau în combinaţie cu laptele. Astfel, o lingură de hrean ras se adaugă la 250 ml de lapte clocotit, amestec care se ţine acoperit o oră şi care se bea dimineaţa.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

Reumatismul este o afecţiune care nu impune un regim alimentar strict. Având în vedere faptul că, în majoritatea cazurilor, reumatismul poate avea la bază disfuncţii renale cu o metabolizare defectuasă a proteinelor şi o creştere a cantităţii de acid uric în organism, se recomandă în acest sens evitarea unei diete hiperproteice, hipersodice (exces de sare) şi hiperlipidice.

O cură de detoxifiere o dată pe an este binevenită. De regulă, ea se face primăvara şi constă în cure de una-două săptămâni în care dieta trebuie să conţină multe legume, fructe de sezon şi ceaiuri diuretice. Se recomandă în aceste perioade evitarea consumului de grăsimi animale, de carne şi de ouă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite