Der Standard, despre vizita lui Nehammer în Bulgaria: De ce nu mai întâi la Bucureşti?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un articol din DER STANDARD prezintă motivele pentru care cancelarul Nehammer a ales să efectueze o vizită în Bulgaria, nu în România. Publicația austriacă arată că nivelul de pregătire pentru aderarea la Schengen a României nu a fost pus la îndoială de niciun expert.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Publicația austriacă susține că vizita cancelarului Karl Nehammer în Bulgaria reprezintă o posibilitate de a amplifica din nou subiectul „protejării frontierelor exterioare".

„Astfel guvernul de la Viena vrea să prezinte, probabil, ca şi cum acolo ar fi nevoie urgentă de "ajutor de dezvoltare". Dar la frontiera aceasta există de fapt de multă vreme un gard, iar situaţia echipamentului tehnic este la un nivel înalt. Problema se află în cu totul altă parte: în perioada mandatului fostului premier Boiko Borisov, principalul punct de trecere spre Turcia a fost "privatizat parţial", mafia a subminat structurile de stat, mai ales în ce priveşte controlarea mijloacelor de trai. În Bulgaria nu funcţionează diviziunea violenţei, deoarece nu există o justiţie independentă, iar partidele urmăresc interese economice. Din acest motiv a făcut şi guvernul olandez uz de veto în problema aderării Bulgariei, în schimb se pronunţase explicit pentru cooptarea României”, se arată în publicație.

Austriecii ridică semne de întrebare referitoare la ezitarea cancelarului Nehammer de a reface relațiile deteriorate cu România, având în vedere interesele Vienei pentru țara noastră. Însă, precizează că o vizită a cancelarului la București ar fi fost văzută „aproape ca o nouă jignire, deoarece Viena pare mai interesată de aderarea Bulgariei”.

„Unii dintre români presupun că Nehammer preferă Bulgaria, deoarece ambele guverne - cel din Viena şi cel din Sofia - sunt considerate drept "pro-Kremlin" spre deosebire de România care are o atitudine clar pro-occidentală. Acest lucru pare să sune ca o teorie a conspiraţiei, dar singura explicaţie constă în ideea că nu se găseşte o explicaţie mai bună pentru atitudinea enigmatică a Austriei”, se arată în presa austriacă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite