Unii mor, alţii luptă! Din ce în ce mai mulţi sportivi ucraineni, unii super-vedete mondiale, pun mâna pe arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasil Lomacenko
Vasil Lomacenko

Şi în rândul sportivilor ucraineni au apărut victime. În acelaşi timp, din ce în ce mai mulţi tineri care au îmbrăcat tricoul ucrainean pe timp de pace au ales veşmintele armatei în timp de război

Sportivii sunt persoane care, dacă se implică în luptă, devin exemple de urmat şi cresc curajul şi rezistenţa fiecăruia în faţa invadatorului.

Mii de oameni, bătrâni şi copii, civili şi militari, au murit încercând să apere Ucraina de cetele primitive de la est, trimise de dictatorul Vladimir Putin. Printre ei, şi doi fotbalişti şi un biatlonist. Vitali Sapilo a căzut la datorie. Fostul junior al celor de la Karpati Liov era comandant de tanc şi a fost îngropat de bombele ruseşti. „A murit apărând Capitala pe care ruşii încearcă să o ocupe”, a anunţat fostul club al soldatului. La trei zile distanţă, Dmitri Martinenko a fost făcut una cu pământul de un proiectil. Era mijlocaş la FC Hostomel, golgheter al ligii regionale din districtul Kiev-Sviatoşin, liderul formaţiei. Se afla alături de mama şi de sora sa în casă când obuzul purtător de moarte i-a spulberat. Sora lui de şapte ani a scăpat, dar este în stare foarte gravă, fiind rănită de un şrapnel. Acum doi ani se lăsase de biatlon, acum era în armată. Ievhen Malişev şi-a apărat ţara până în ultima clipă. „Eroii nu mor niciodată”, au comentat foşti colegi de-ai săi, Malişev fiind component al naţionalei de biatlon de tineret a Ucrainei.

Boxeri şi biatlonişti, cu arma-n mână

Lista victimelor se poate mări, din păcate. Foarte mulţi sportivi, unii încă în activitate, au renunţat la sport şi au pus mâna pe arme, unii dintre ei revenind din străinătate, acolo unde îşi aveau rezidenţa. Printre ei, Dmitri Pidruchni, campion mondial la biatlon în 2019. „Le mulţumesc foarte mult celor care îşi fac griji pentru mine şi celor care ajută şi susţin Ucraina. Sunt în Garda Naţională a ţării, în oraşul natal, Ternopil”, a transmis sportivul. Acum câteva zile, alături de el s-a înrolat şi Dmitro Mazurchuk, schior care a reprezentat statul aflat acum în situaţia de a se apăra de Rusia la Jocurile Olimpice de la Beijing. A ales hainele kaki şi ultramaratonisul Andrii Tkachuk, alergător care deţine a treia performanţă mondială la ultramaraton, a alergat în 24 de ore 295 de kilometri.

Multiplul campion mondial şi olimpic de box Vasil Lomacenko (are două medalii de aur, la Beijing 2008 şi Londra 2012) a revenit din Grecia, trecând prin România, şi a cerut un loc în prima linie în Odesa pentru a lupta cu invadatorii. Şi campionul mondial Oleksandr Usik a revenit în ţară, din Anglia, şi s-a alăturat armatei pentru a apăra capitala Kiev. „Prieteni, trebuie să oprim acest război şi trebuie să o facem împreună. Nu ştiu când o să mă întorc în ring. Ţara şi mândria mea sunt mai importante pentru mine decât centurile”, a spus sportivul pentru CNN.

usik

Fost tenismen, pe front pentru Ucraina

Sergii Stahovski a ajuns cel mai sus în top 40 ATP, ultimul joc al său fiind disputat la Australian Open în acest an. Acum, chiar dacă soţia sa s-a împotrivit, s-a înrolat şi e gata să folosească arma pentru a apăra Ucraina. „Ştiu că este extrem de greu pentru soţia mea. Copiii mei nu ştiu că sunt aici. Ei nu înţeleg războiul. Sunt prea mici pentru a înţelege ce se întâmplă“, a precizat Stahovski.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite