Steaua te urcă, Steaua te distruge: unde au ajuns fotbaliştii care au fost daţi afară de vicecampioana României
0Fotbaliştii care se impun la echipa finanţată de Gigi Becali ajung, de cele mai multe ori, la echipe şi contracte mai bune. În schimb, cei care sunt aruncaţi de bucureşteni se aleg cu cota şifonată şi iau drumul unor formaţii de mâna a doua şi a treia.
Mutările din această vară au confirmat, încă o dată, că Steaua e cea mai bună vitrină din campionatul românesc.
Chipciu şi Stanciu la Anderlecht, Varela la PAOK Salonic şi, inclusiv rezerva Cojocaru la Crotone din Serie A, sunt cele mai spectaculoase transferuri care nu doar că i-au propulsat pe fotbaliştii amintiţi la un nivel mult superior comparativ cu Liga I, dar au şi adus sume mari în conturile roş-albaştrilor. De altfel, cele aproape zece milioane de euro pe care belgienii vor achita pentru Stanciu reprezintă un record all-time pentru campionatul românesc.
Dacă cine pleacă pe braţe de la Steaua ajunge la bani şi glorie, în schimb, jucătorii care părăsesc clubul pe uşa din dos au o soartă radical diferită. Această situaţie e confirmată de tabelul alăturat alcătuit din fotbaliştii care fie că au fost daţi afară de conducerea vicecampioanei, fie că şi-au reziliat contractul de comun acord pentru că părţile n-au fost mulţumite de colaborare.
„Sclipitorul“ a ajuns în liga a treia
Excluzându-i pe cei care sunt pe drumuri, fără angajament, după experienţa Steaua (Kharja, Marica şi Târnovan), cel mai rău a ajuns fotbalistul adus în România de Reghecampf cu surle şi trâmbiţe. Vorbim despre Timo Gebhart pe care tehnicianul roş-albaştrilor l-a prezentat ca fiind „sclipitor“. Neamţul s-a remarcat însă prin consum de băuturi alcoolice şi relaxare prin masaj erotic, înainte de a pleca de la Steaua. Acum e în liga a treia din Germania.
„Steaua te trimite în Arabia“
Foştii stelişti mai formează o categorie distinctă: cei care ajung în zona arabă. Aici, deschizător de drumuri a fost Rădoi, în 2009. Doar că fostul căpitan s-a transferat în Asia ca pe o mare vedetă. În schimb, Tade, Breeveld şi Bawab, adică cei care au dezamăgit la Steaua, au semnat cu grupări de mâna a doua din Orientul Mijlociu. Doar Hamroun a bătut palma cu un club important, Al-Sadd Doha, însă algerianul a plecat de la Steaua, după ce a lăsat o impresie foarte bună.
Gigi Becali insistă că fotbaliştii care au „aterizat“ în Asia au ieşit în câştig: „Tade a a ajuns la un salariu de un milion de dolari pe an, în Qatar. Aşa rău a ajuns Tade, după ce n-a făcut nimic la noi. De la Steaua ajungi în Arabia“.
Alcenat da clubul în judecată
Singurul jucător care a părăsit Steaua în ultima perioadă de transferuri, dar a rămas în litigiu cu vicecampioana României e Jean Sony Alcenat. Fundaşul haitian de 30 de ani a petrecut ultima parte a sezonului trecut la FC Voluntari, iar acum e la Feirense, însă nu poate juca pentru gruparea portugheză.
Potrivit sport.ro, Steaua n-a eliberat cartea verde a fotbalistului, întrucât acesta n-a renunţat la restanţele sale salariale. Drept urmare, Alcenat a reclamat Steaua la FIFA şi a cerut ca bucureştenii să-i dea 500.000 de euro, sumă ce reprezintă contractul său pe doi ani.
Unde au ajuns jucătorii daţi afară de Steaua
Nume Vârsta Noul club Ţara / Divizie
Kharja 33 de ani Liber de contract -
Alcenat 30 de ani Feirense Portugalia / Prima ligă
Târnovan 21 de ani Liber de contract -
Neagu 26 de ani Karabukspor Turcia / Prima ligă
Tahar 26 de ani Sagan Tosu Japonia / Prima ligă
Pârvulescu 28 de ani St. Polten Austria / Prima ligă
Papp 26 de ani FC Wil Elveţia / Liga a doua
Bawab 31 de ani Umm Salal Qatar / Prima ligă
Carp 22 de ani Viitorul România / Prima ligă
Breeveld 29 de ani Dibba Fujairah Emirate / Prima ligă
Tade 30 de ani Qatar SC Qatar / Prima ligă
Gebhart 27 de ani Hansa Rostock Germania / Liga a treia
Marica 30 de ani Liber de contract -
Guilherme 26 Termalica Polonia / Prima ligă
Râpă 26 Pogon
Stettin Polonia / Prima ligă