ANALIZĂ Steaua e a provincialilor. Cinci fotbalişti din lotul campioanei sunt din Bucureşti, restul din afara Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Roş-albaştrii” au readus titlul în Capitală după cinci ani în care a fost al provinciei, dar foarte puţini componenţi ai echipei aparţin Bucureştiului.

CFR Cluj 2008, Unirea Urziceni 2009, CFR Cluj 2010, Oţelul 2011, CFR Cluj 2012, Steaua 2-13. În sfârşit, titlul s-a întors în Capitala României, după cinci ani în care a stat numai prin provincie. O stare de normalitate dacă ne gândim că 60 din cele 95 de ediţii de Liga 1, disputate până acum, au fost câştigate de echipe din Bucureşti. Chiar dacă titlul aparţine din nou Bucureştiului, foarte puţini dintre cei care l-au cucerit sunt din cel mai mare oraş al ţării.

Portarii sunt din Bucureşti

Practic, între titularii lui Reghecampf se regăseşte un singur fotbalist din capitală. Este vorba despre portarul Ciprian Tătăruşanu, crescut în Colentina,  la Juventus Bucureşti, dar consacrat la Bistriţa. Tătă a fost la un pas de a semna cu Dinamo, când avea 18 ani, dar a fost refuzat şi aşa a juns la Gloria. Inedit este că într-o formaţie cu foarte mulţi provinciali, toţi portarii Stelei sunt din Bucureşti. Rezerva lui Tătăruşanu, Răzvan Stanca a crescut la sportul Studenţesc, iar tânărul Valentin Cojocaru, fiul fostului arbitru-asistent Ispas Cojocaru, s-a format chiar la clubul din Ghencea.Bucureşteni sunt şi Doru Bratu, care a jucat un singur meci pentru Steaua, şi Gabriel Iancu, care a fost însă alungat la Constanţa, pentru a fi cumpărat înapoi cu 500.000 de euro.
În rest, lotul Stelei a fost alcătuit din fotbalişti născuţi şi crescuţi în toate zonele ţării. Cei mai puţini sunt ardelenii, doar doi. Gardoş şi Pârvulescu provin de la Satu Mare, respectiv Mediaş, dar ei au ajuns la Steaua din posturi diferite. Gardoş era doar o speranţă, fără niciun meci în Liga 1 în momentul în care a fost transferat de la Concordia Chiajna, în vreme ce Pârvulescu era unul dintre cei mai curtaţi fundaşi stânga din România, fiind „furat” de Steaua după ce se pozase cu tricoul lui Dinamo şi jurase credinţă „câinilor”.

harta

Chiajna – Pandurii 5-4
Judecând după echipele de la care provin campionii, Steaua are înclinaţie spre a transfera fotbalişti de la Pandurii şi de la Chiajna. Gardoş, Adi Popa, Doru Bratu, Filip şi brazilianul Rocha au venit în Ghencea de la Concordia, în vreme ce Stanca, Chiricheş, Matei şi Pintilii au aterizat de la Târgu Jiu. Diferenţa este că în vreme ce fotbaliştii Chiajnei au venit pe bani foarte puţini, cei de la Pandurii au costat, al un loc, peste două milioane de euro. De „vină” este şi antrenorul Laurenţiu Reghecampf, care a sosit tot de la Chiajna şi care a ştiut cum să-şi aducă câţiva fotbalişti favoriţi tot de acolo.

Au mizat puţin pe fotbalişti străini

Într-un campionat în care o treime dintre fotbalişti sunt străini, Steaua este o echipă care se bazează destul de puţin pe fotbalişti din alte ţări. În lotul echipei sunt cinci jucători din străinătate: Szukala (Polonia), Georgevski (Macedonia), Nikolici (Muntenegru), Rocha şi Tatu (ambii din Brazilia). Practic, raportat la ultimele şapte sezoane acesta este campionatul în care echipa se bazează cel mai puţin pe jucători de „afară”. Cu excepţia lui Szukala, niciunul dintre ei n-a fost titular incontestabil. „Roş-albaştrii” i-au adus pe Szukala, Nikolici şi Rocha din România, de la Bistriţa, Poli Timişoara şi respectiv Chiajna, în vreme ce Tatu a sosit din Portugalia, iar Georgievski din Croaţia. Numărul redus de străini pe care îl are Steaua este şi o consecinţă a politicii duse de patronul Gigi Becali, în ultimii ani. După ce s-a „fript” cu tot felul „calamităţi”, gen Carlos, Andrey, Elton, Tininho, Machado, Emeghara sau alţii, Becali a renunţat la ideea de a aduce străini şi s-a luat după Victor Piţurcă, care îl sfătuise în 2010 să cumpere toţi jucătorii tineri de valoare care apar în Liga 1. Acest lucru s-a produs după ce în 2009-2010, Steaua a avut 13 străini în lot şi s-a clasat la finalul campionatului pe poziţia a 4-a a clasamentului. Din păcate pentru patronul liderului şi între români s-au strecurat câteva „ţepe”, precum Gabi Matei, cumpărat de la Pandurii cu 600.000 de  euro şi care în două sezoane a jucat 5 meciuri, fiind mai mereu accidentat.

44 de străni au jucat la Steaua în toată istoria clubului din Ghencea

De unde au venit steliştii

Tătăruşanu      Gloria Bistriţa                2008
Stanca              Pandurii                         2011
Cojocaru           juniorii Stelei                  2013
Matei                 Pandurii                          2011
Râpă                 Oţelul                              2013
Chiricheş           Pandurii                          2012
Doru Bratu        Chiajna                           2012
Gardoş              Chiajna                          2010
Latovlevici         Poli Timişoara                 2010
Pârvulescu        Gaz Metan Mediaş          2012
Lupu                 juniorii Stelei                   2010
Filip                   Chiajna                           2012
Chipciu              FC Braşov                       2012
Pintilii                Pandurii                           2012
Prepeliţă           U Craiova                         2012
Bourceanu        Poli Timişoara                   2011
Tănase             FC Argeş                           2009
Ad. Popa           Chiajna                             2012
Rusescu            Unirea Urziceni                  2011
Costea              U Craiova                          2011
Iancu                Viitorul Constanţa              2013

 Steaua a cîştigat campionatul dar jucătorii sunte neplătiţi de trei luni

Gigi Becali a anunţat cînd poate reveni Chiricheş

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite