Sperăm? Turcii sunt mici cu echipele mari. Statistica le dă fiori otomanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Van Persie. FOTO

Deşi venirea „Împăratului” Terim a resuscitat naţionala Semilunei,  în ultimii 15 ani, în disputele cu echipele din Top 10 mondial, aceasta n-a înregistrat nicio victorie. Partida Turcia – Olanda se joacă marţi, de la 21.00 (Dolce Sport 2), la Istanbul, la aceeaşi oră cu România-Estonia.

Turcia e cu inima la Istanbul şi cu urechile la Bucureşti. Doar că otomanii au soarta calificării în propriile mâini, deşi misiunea lor e una mult mai dificilă decât a noastră. Olanda n-a pierdut în preliminariile CM în ultimele 31 de partide, iar pentru turci, doar victoria contează. 

După ce a început în genunchi preliminariile, naţionala „Semilunei“ a renăscut. „Până în urmă cu câteva meciuri, Turcia era moartă. La pământ. Apoi a venit Terim şi a reuşit o performanţă incredibilă. Un miracol“, a recunoscut-o şi atacantul olandez Dirk Kuyt. 

Terim le cere răbdare fanilor

Când au văzut că Avci a scăpat vestiarul din mână şi Turcia riscă să rateze calificarea, başkanii de la federaţie l-au rechemat pe Terim, pe 22 august. Iar revenirea „Împăratului“ s-a simţit. Trei victorii pe linie, toate fără gol încasat: 5-0 cu Andorra, la Istanbul, 2-0 la Bucureşti şi Tallinn. Acum, turcii sunt lângă play-off, iar Terim le-a cerut tuturor un ultim efort. „Avem nevoie de 50.000 de fani în spatele nostru, şi n-avem nevoie doar de ei, ci şi de inimile şi rugăciunile lor“, a transmis Terim, în conferinţa de presă oficială. Iar doleanţele „Împăratului“ au fost ascultate. 

Potrivit presei turce, toate cele 50.000 de locuri de pe „Şükrü Saracoglu“, arena lui Fenerbahce, şi cea pe care se dispută meciul, au fost vândute. Jurnaliştii otomani au dezvăluit şi o parte a tacticii pe care „Împăratul“ a pregătit-o pentru acest meci. Turcia va aborda partida cu batavii cu mult calm şi răbdare şi nu va forţa golul încă din start. „Precauţie“ pare a fi cuvântul de ordine, care e subînţeles şi din mesajul lui Terim adresat suporterilor. 

E unul dintre cele mai importante meciuri din istoria noastră. Le cer fanilor să fie toleranţi şi să ierte posibilele greşeli ale jucătorilor mei“, a spus Terim. Turcia nu se poate baza la acest meci pe fundaşul stânga Caner Erkin, suspendat, în timp ce mijlocaşul Mehmet Topal şi atacantul Umut Bulut acuză uşoare probleme medicale, dar se pare că vor fi recuperaţi. 

Citeşte aici Calcule pentru Mondial: România evită sigur Franţa dacă merge la baraj!

13 eşecuri şi trei egaluri cu naţionale de top

Deşi pe „Şükrü Saracoglu“ va fi un infern pentru batavi, statistica ne dă speranţe. Turcii n-au reuşit în ultimii ani rezultate bune în faţa echipelor mari. Ultimul succes important este un 1-0 în faţa Germaniei, în 1998, la Bursa, în preliminariile CE 2000. 

De atunci, în 15 ani, în faţa unor forţe precum Brazilia, Spania, Germania, Italia, Anglia, Franţa, Olanda sau Portugalia, Turcia n-a reuşit nicio victorie! În total, din 16 întâlniri cu aceste naţionale de top, otomanii au înregistrat 13 înfrângeri şi trei egaluri, potrivit cotidianului turc „Fanatik”. Iar pe Olanda n-au mai învins-o din 1997, un 1-0, tot la Bursa, în preliminariile CM din 1998. 

„Turcilor, iertaţi-mă“

Dacă în Turcia, presiunea e uriaşă, în lotul batavilor atmosfera e mai relaxată. Deşi exista posibilitatea ca Van Persie să fie menajat la Istanbul, din cauza unei accidentări uşoare, Van Gaal este tentat să-l folosească titular pe golgheterul Olandei. Jurnaliştii batavi scriu că Van Gaal va face trei schimbări în echipa de start, faţă de cea care a zdrobit Ungaria. În apărare, Bruma va fi înlocuit cu Martins Indi, iar la mijloc Jordie Clasie îi va lua locul lui De Jong, iar Van der Vaart îi va ceda poziţia lui Sneijder. De altfel, mijlocaşul lui Galatasaray a fost cel mai căutat pentru interviuri, de către jurnaliştii turci, înaintea partidei. Mesajul lui Sneijder n-a fost însă unul îmbucurător pentru ei. 

„Meciul e unul de totul sau nimic pentru Turcia. Dar şi noi vrem să câştigăm şi să fim capi de serie la CM. La acest nivel, nimeni nu face cadouri. Turcilor, iertaţi-mă. Vom juca să câştigăm“, a transmis Sneijder.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite